theme-sticky-logo-alt

Svarta lådan

2 Comments

Kommer ni ihåg den tragiska händelsen när ett Air France-plan försvann spårlöst under dåligt väder den 1 juni 2009? Än så länge är det fortfarande ingen som vet exakt vad som hände, mer än att samtliga 228 personer ombord omkom. Man hittade 51 kroppar samt vrakdelar från planet i Atlanten, men eftersom man inte hittade några uppblåsta flytvästar tros haveriet ha skett snabbt att ingen hunnit förbereda sig för nedslaget. Bland de omkomna fanns även tre svenskar.

I söndags, nästan två år efter olyckan, fann man den första av två svarta lådor som tillhört flyget. Nu har man även funnit den andra lådan och om ca tre veckor tror man att man kan ha svaret på vad som egentligen hände.

Visste ni att svarta lådan faktiskt inte är svart? Den är orange eller röd för att lätt upptäckas och är lokaliserad i den bakre delen av flygplanet för att bäst kunna klara av ett flygplanshaveri. “Lådan” består av en färdregistrator (FDR – Flight Data Recorder) och en ljudregistrator (CVR – Cockpit Voice Recorder) som spelar in flygplanets höjd, position, hastighet, färdriktning och som sägs i cockpit (mellan piloterna och med flygledningen). Svarta lådan är till för att kunna ta reda på vad som hänt efter en flygolycka.

svarta lådan
Svarta lådan. (Bild från Google)

Previous Post
Jetlag
Next Post
Särbehandling ombord

2 Comments

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0