theme-sticky-logo-alt

Svar till frågestunden

2 Comments

Godkväll mina fina små pax!
Va kul att ni har kommit med såna roliga frågor! Jag har skapat en ny kategori, “Frågor & Svar”, så att ni lätt ska kunna hitta tillbaka till dessa inlägg i framtiden.
Nu ska jag ta mig tiden att besvara dem, och kommer ni på fler frågor i fortsättningen är det bara att fråga på så ska jag besvara dem så fort jag kan. Eller passa på vid nästa frågestund!

Hej!
Kom att fundera på när jag läste inkägget, , hur hårda är kraven på hur man ser ut? Måste man vara sminkad? Fixat hår osv? Naglar?
Hur många uniformer har man som man växlar mellan? Har man olika beronde på årstid tex? Står flygbolaget för dessa?
Får man mycket andra förmåner? Har sett att flygvärdinnor kan ha neccesärer, handdukar o lite sådant med flygbolagets logga som de kanske fått av flygbolaget lr?

/Katrin

Svar: Hej Katrin! Kraven på hur man ser ut är rätt hårda, till en viss del om man säger så. Självklart ska man komma till jobbet “looking you best”, men även flygvärdinnor har sämre dagar när t.ex. kudden sitter kvar i ansiktet eller håret inte riktigt vill ligga som det ska. Det handlar om att se proper ut och vara ett representabelt aniskte utåt för bolaget. Detta innebär heller inte att man ska komma festsminkad eller ha en hel färgpalett i ansiktet. Naturligt vacker är nog faktiskt att föredra. Men klart att man ska vara sminkad, ha håret i ordning, etc. Ännu viktigare är detta om man jobbar i first/business class.

Man har en sommar- och en vinteruniform, men båda dessa består ofta av flera olika delar. Man kan alltså ofta välja och variera mellan lång- eller kortärmat, skjortor, koftor, kjol, byxor, m.m. De flesta bolag står för dessa, men det finns en del bolag drar en summa på din lön för uniformskostnader.
Övriga produkter med bolagets logo på (necessärer, m.m.) ingår ibland i det som tillhör uniformen, annars brukar det finnas att köpa billigt för flygvärdinnorna/piloterna. Kan även vara något man får som julklapp av bolaget.

Den bästa förmån man har som flygvärdinna är att man får flyga billigt med sitt eget bolag. Sen finns ju de små förmånerna, som att man kan bli uppgraderad när man flyger med andras bolag och ha rabatt på alla butiker och restauranger på flygplatsen.
Många hotell i världen erbjuder airline discount när man reser privat. Det finns även en speciell resebyrå som ger fantastiska priser åt crew på riktiga lyxsemestrar!
På vissa bolag blir man även bjuden till ett event där goodie bags och gratisprodukter från taxfree delas ut i massor. Det handlar alltså om hela parfymflaskor, dyrt smink, m.m. Vi är ju levande reklampelare!

Hej flygvärdinnan! har du varit med om något tillbud någon gång? jag antar att ni är tränade för dom flesta scenarior, vänligen peter.

Svar: Hej Peter! Jag har tack och lov inte varit med om något större tillbud, så som hjärtstillestånd eller en nödevakuering. Dock har jag varit med om flera mindre tillbud, som för sakens skull inte varit mindre allvarliga. Det har handlat om svimningar, plötsliga kräkattacker, kraftiga magsmärtor, m.m. Oftast handlar det om äldre människor som redan är lite svaga och högt uppe i luften förvärras det mesta. Tänk bara en vanlig förkylning som kan sluta i spruckna trumhinnor!
Vi är som du säger tränade för de flesta scenarier så ni kan känna er säkra ombord! Men försök att undvika att bli sjuka, det blir så stressigt på en kort flight.

Hej flygvärdinnan!
Jag tar studenten i sommar och jag vill verkligen bli flygvärdinna. Jag har längden, vikten och hälsan men vart börjar jag? Vart ska jag utbilda mig? Har du några tips på hur jag kommer igång?
Tack på förhand
/Nathalie

Svar: Hej Nathalie! Många flygbolag har en minimiålder för att få söka jobb som flygvärdinna. Den åldern brukar ligga runt 20-21 år, men självklart finns de bolag som även söker yngre, så länge man är myndig.
Jag föreslår att du söker jobb på Flygtorget eller direkt hos flygbolagen via deras hemsida, men det gäller att hålla ögon och öron öppna. Under tiden du söker rekommenderar jag starkt att jobba inom något som har med service eller vård att göra. Servitris, kassabiträde, butiksbiträde, äldrevården – ja allt! Det ger en bra merit när du sedan hittar ett jobb att söka.

En annan väg är att betala din egen flygutbildning via CAT of Sweden, men detta är inget jag rekommenderar då det är dyrt och man inte är garanterad ett jobb efteråt. Det ger dig inte heller någon flygerfarenhet.

Ha tålamod! Ett nej från ett bolag behöver inte betyda att du inte är flygvärdinne-material, utan fortsätt söka.
Lycka till!

Vet du någon bra youtube sida där man kan se hur man sätter upp håret i typiska flygvärdinne uppsättningar?!
/Lisa

Svar: Sök på “hair tutorial” på Youtube så kommer massvis med håruppsättningstips upp! Lägg till “stewardess”, “air hostess” eller “flight attendant” så får du lite mer specifika träffar, som t.ex. den HÄR.

Hej!
Tack för en mycket trevlig, välskriven blogg!
Otroligt kul att du hinner uppdatera så pass ofta, så man kan “vara med” på dina äventyr
;) Dessutom roligt att se när någon uppenbarligen trivs med sitt jobb!
Keep it up! =)
/
Richard

Svar: Inte en fråga, jag vet, men jag ville bara tacka för den fina komplimangen! Roligt att det märks att jag trivs så bra med mitt jobb! 🙂

Hej! Hur började du som flyvärdinna? Ta från början? Hur ansökte du, fick jobb osv.
Jag har hoppat av gymnasiet, (är 19) och skulle vilja bli flygvärdinna. Visst måste man vara 21 eller nåt? Hur som helst så ska man väl ha godkända gymnasiebetyg? Och då om man inte har det som jag då, hur gör man då? Läser jag upp vissa ämnen på komvux eller vad? Som bli jätteglad om du kunde berätta hur jag skulle kunna gå vidare.
Kram! =)
/
Sandra

Svar: Hej Sandra! Jag hade som liten en dröm att bli flygvärdinna, men trodde endast att det skulle förbli en dröm. Därför läste jag naturvetenskap och arbetade sedan inom service medan jag listade ut vad jag ville göra. Flygvärdinnedrömmen kom åter i tankarna och jag började kolla upp bolag som sökte cabin crew. Jag hittade ett bolag som sökte flygvärdinnor utan tidigare erfaranhet, sökte jobbet och fick det.
Bolaget stod för hela utbildningen och efter line-trainingen (den praktiska upplärningen ombord) var jag redo att flyga med egna vingar!

Jag är faktiskt inte säker på hur man ska gå vidare om man inte har någon gymnasieutbildning, då alla flygbolag jag vet om har detta som ett av sina krav. Vad jag skulle föreslå är att antingen att söka ett flygvärdinnejobb och höra med de som håller i rekryteringen vad de anser, eller att arbeta inom servicebranschen tills du har åldern inne (20-21 år brukar även vara ett krav många bolag har). Ett tredje och kanske bästa alternativ skulle vara att plugga upp de ämnen du inte har. Det är alltid bra att ha!
Lycka till och låt mig veta hur det går!

Hej! Tack för en intressant blogg!
Jag är lite sugen på att pröva flygvärdinne yrket. Men har en fundering som jag inte lyckats finna svar på…
Jag kan såklart simma, men ska man göra något test på det eller hur vet “dom” att man klarar kravet när man söker?
Kan ju vara bra att veta om man behöver träna upp sig. 200 meter klädsim är ju inget man brukar sysselsätta sig med.
Tack för hjälpen! :-)
/Sara

Svar: Hej Sara och tack för komplimangen! 🙂 Precis som du skriver så ska man kunna simma 200 meter med kläder på för att få jobb som flygvärdinna. När man väl får sitt första jobb går man sin initial course (grundutbildning) och får då även genomgå detta simtest. Under simtestet ska man även klara av att ta sig i och ur en flotte med flytväst och köra lite basic livräddning i vatten. När man klarat detta får man ett papper som bevis på detta som man ska spara för framtida flygvärdinnejobb.

Har du varit flygvärdinna inom first class någon gång, om inte, vill du? =)
Också, åker du bara inom Europa eller är det hela världen?
tummarna upp till din blogg säger jag bara!
;)
/
Paulina

Svar: Tack, kul att du gillar min blogg! 🙂 Jag har faktiskt inte arbetat inom first class, men har testat på business class! Det vore kul att testa first class någon gång, men jag tycker det är mer avslappnat i ekonomi där man kan skämta lite mer med passagerarna på ett annat sätt.
Jag flyger för tillfället mest inom Europa, men har ibland även några flygningar till Asien och USA.

Man ska ha fullgod syn, gäller det med eller utan kontaktlinser? Jag har ju perfekt syn med linser men annars är det kört…
Och brukar det finnas någon övre gräns på längden? Jag är 178…
Det är lätt att bli fundersam… :-)
/Sara

Svar: Hej Sara! Som flygvärdinna går det bra med kontaktlinser, det är värre om man skulle vilja bli pilot. Det finns nog ingen uttalad övre längdgräns, men att vara för lång funkar ju inte heller ombord på ett plan med begränsad takhöjd. Med dina 178cm tror jag dock inte att det blir något större problem att hitta ett flygvärdinnejobb!

Händer det ofta att passagerare raggar på flygvärdinnor? Om hur bemöter man det? Antar att man inte raggar tbx direkt !
Vilken är den värsta flygning du jobbat på?
/
Katrin

Svar: Haha, ja det händer då och då! Ibland får man ett telefonnummer på en servett eller blir medbjuden på det ena eller det andra.
Att vara lite flörtig tillhör ju nästan detta sociala yrke, men jag skulle aldrig ragga på jobbet. Man får skratta bort det mesta!

Hmm, någon värsta flygning har jag nog inte. Men visst är vissa dagar värre än andra när allt går fel, alla passagerare är sura, mat tar slut, förseningar, m.m. Jag kommer ihåg att jag hade en sådan flygning där vi redan var sena och hade haft en massa strul och när vi nästan är klara för avgång upptäcker jag en överförfriskad (eller påtänd?) man som röker på en av våra toaletter. Det är bara att låsa upp dörren, slita ut honom därifrån, hitta cigaretten och släcka den och sedan tillkalla polis som kommer för att hämta passageraren. Detta försenade såklart flighten ytterligare, men att röka ombord är mycket allvarligt då det sätter alla i livsfara. En brand ombord är nästan mycket värre än ett allvarligt sjukdomsfall då eld kan sprida sig snabbt och röken är farlig att andas in.

Har du någon erfarenhet av att vara reseledare eller hur man utbildar sig till det? Berätta allt du kan i detalj! ;) Och som jag skrev så har jag inte gått gymnasiet, men det finns väl andra vägar? :)
Kram!
/
Sandra

Svar: Jag har tyvärr aldrig arbetat som reseledare eller inom turism, men jag vet att det är mycket meriterande och att reseguider ofta sadlar om till flygvärdinna efter att ha testat på livet på resande fot.
Det finns säkert någon reseledar-utbildning även om man inte gått gymnasiet. Sök och testa!

Previous Post
Kända flygvärdinnor
Next Post
Hur man får tyst på en jobbig medpassagerare

2 Comments

 • March 19, 2011 at 7:04 am
  Zandra

  Hej flygvärdinnan och tack för en intressant blogg! Jag måste bara fråga dig, ofta när man säger till någon att man skulle vilja jobba som flygvärdinna får man så gott som alltid höra: nä fy det ska du inte göra, världens skit jobb! Eller något liknande iallafall. Dock är detta människor som aldrig jobbat som flygvärdinnor själva (säkert inte ens testat på att jobba som servitris heller) ha! Så min fråga till dig, är det ett skit och slit jobb? Och vad tycker det flesta flygvärdinnor du känner om sina jobb?

  Mvh Zandra 🙂

  Reply
 • November 27, 2011 at 8:42 pm
  sara

  Hej undra är det krav på hur lång man ska vara om man ska bli flygvärdina isåfal hur långt ska man vara

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0