theme-sticky-logo-alt

Svar på tal om att bli flygvärdinna

5 Comments

Du, en fråga! Jag va inne på flygtorget och kollade runder på utbildningarna som flygvärdinna och många av dom måste man betala pengar för! :( Om man vill ex. jobba för SAS ska man ringa dom? Mejla dom? Hur? Sköt om dig! /Mikaela

Svar: Hej Mikaela! Jag tog en titt på Flygtorget, men såg bara att de flygbolag som söker flygvärdinnor just nu erbjuder kostnadsfri utbildning. De flesta flygbolag betalar för sina flygvärdinnors utbildning, men det är inte alla flygbolag som erbjuder lön under de 3-4 utbildningsveckorna. Det brukar även vara en regel med i avtalet att om man säger upp sig inom 1-2 månader efter anställning så får man betala för sin utbildning, men det tycker inte jag är mer än rätt.
Vill du arbeta för ett specifikt flygbolag, t.ex. SAS, ska du kolla deras hemsida. Där lägger de ut de tjänster som sökes. Oftast står det under “Om flygbolaget/oss” eller “Arbeta hos flygbolaget/oss”.
Lycka till!

Hej! Jag undrar om du vill/kan berätta lite om Novair? Har de bra rykte som arbetsgivare? De flyger väl mest utomlands har jag för mig? Är 10-15 övernattningar per månad mycket som flygvärdinna? Som mest 7 dagar i sträck?? Läste nämligen det i vad som krävdes i att arbeta för dem & tyckte de lät rätt mycket! /Katrine

Svar: Hej Katrine! Jag känner en som har jobbat för Novair och som trivdes väldigt bra. Novair är ett charterbolag så därför blir det många övernattningar. Om man ska arbeta för Novair ska man vilja se världen och inte ha något emot att vara hemifrån för man är ofta borta på stopp. 10-15 övernattningar är nog vad det blir för en charter-värdinna, men det ger bra pengar! Varje övernattning ger ju ett skattefritt traktamente.

Vad tycker du om flygbolaget Emirates? Känner du någon som jobbar där? Vad tycker du om deras uniformer? Mvh Lina

Svar: Hej Lina! Jag ska inte uttala mig för mycket om olika flygbolag, men jag känner flygvärdinnor som har jobbat där. Att jobba för Emirates är stort då det är en stolthet för Dubai. Det hade varit spännande att bo i Dubai då det är en mycket vacker plats, dock väldigt artificiell, så vill man se världen skulle jag kunna ge Emirates som exempel.
Jag tycker deras uniformer är eleganta och stilrena. Jättefina!

flygvärdinna uniformEmirates uniformer för flygvärd och flygvärdinna.
(Bild från Google)

Hej! Förlåt, har inte hittat någon annan plats var kunde jag ställa min fråga…
Jag har ett par frågor ang utbildning? Jag är 21 snart och pratar svenska, men min modersmål är ryska, dock engelska
kan jag, men det är grund nivå… Är det ett måste att kunna engelska perfekt? Har jag några chanser ändå? Annars pluggade jag ett år till ambulanssjukvårdare, men hoppade av på grund av mamma ledighet.. Jag har erfarenhet att jobba med människor, har jobbat inom vård ( hemtjänst och äldreboende)och med barn, jobbat inom städbranshen och i livsmedelsbutiken..
Tack och mvh Olga

Svar: Hej Olga! Ditt CV ser mycket bra ut om du hunnit arbeta inom både vården och lite med service (livsmedelsbutik). Att du kan ryska och svenska är även jättebra! Skulle du söka jobb som flygvärdinna på ett svenskt flygbolag skulle din svenska räknas som det viktigaste, sen engelskan och sedan är ryskan ett stort plus som ditt tredje språk. Engelskan är viktig, men dock inte lika viktig inom inrikesflygningar. Att kunna engelska perfekt är nog inte ett krav såvida du inte arbetar för ett engelskt/amerikanskt bolag. Så länge du förstår och kan göra dig förstådd är du godkänd.
Jag tycker du ska söka om det är flygvärdinna du vill jobba som. Lycka till!

Hej flygvärdinnan! Jättebra blogg du har, keep it up :D Men iallafall jag undrade om de finns många kvinnliga piloter? , och skulle du kunna tänka dig att vara en pilot?
Kramar// Paulina

Svar: Hej Paulina! Tack så jättemycket! 🙂 Jag gör mitt bästa för att blogga så ofta som möjligt!
I dagsläget är det manlig dominans inom pilotyrket, men det kommer fler och fler kvinnliga. Jag tror t.o.m. att man har lite förtur om man är kvinna och söker en pilottjänst eftersom många bolag vill få in fler kvinnor i cockpit. På mitt flygbolag har vi faktiskt några pilottjejer!
Jag hade faktiskt kunnat tänka mig att bli pilot då det verkar spännande att flyga ett flygplan samtidigt som jag har blivit lite av en flygplansnörd. (Alla flygvärdinnor blir det till en viss del.) Samtidigt vill jag inte lämna kabinen för cockpit då det är ute bland passagerarna som allt händer! Som flygvärdinna får man träffa en massa nya människor och vara flygbolagets ansikte utåt. Jag skulle heller inte vilja sitta still så många timmar som piloterna gör.
Tack för din fråga! Kram

Previous Post
Takeoff
Next Post
Hemmakväll

5 Comments

 • June 22, 2011 at 1:09 pm
  Emma

  Hej! Verkligen superbra blogg som ger svar på allt!
  Jag är en otrolig flygplansnörd och jag kan sitta i timmar och bara följa vita streck på himlen, för att inte tala om känslan jag får i hela kroppen på arlanda. Jag skulle hemskt gärna vilja bli flygvärdinna och skulle vilja höra lite vad du tror om min chans. Jag har precis gått ut tvåan på gymnasiet, har jobbat inom äldrevård och på dagis samt på ett café, jag talar flytande svenska, engelska och mycket god franska, har läst det i 6 år. Tror du att jag kommer lyckas?

  Kram!!

  Reply
 • June 22, 2011 at 1:24 pm
  Katrine

  Tusen tack för svar! Du är verkligen jättebra och det uppskattas verkligen att du tar dig tid och svarar på mina frågor 🙂 Har sökt utb till Novair nu och ska på intervju och info nästa vecka! 🙂

  Reply
  • June 22, 2011 at 4:32 pm
   Flygvärdinnan

   Tack va snällt! 😀
   Åh va roligt att du ska på intervju! Du måste låta mig veta hur det går! Jag håller båda tummarna så länge!!! 😀

   Reply
 • November 11, 2015 at 1:51 pm
  Elin

  Om du skulle få chansen att jobba på Emirates, skulle du ta den chansen?

  (Det är min dröm) Ha det gott!

  Reply
  • November 15, 2015 at 8:07 pm
   Flygvärdinnan

   Hej Elin!
   Jag har aldrig drömt om att jobba för Emirates då jag inte vill leva det livet som deras anställda lever. Alltså att bo där Emirates säger att du ska bo och följa alla regler som gäller även på din fritid.
   Men vem vet, en dag kanske jag blir sugen på att testa och då hade hade jag sökt! 🙂
   Ha det fint! Fly safe!!

   Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0