theme-sticky-logo-alt

Livet som flygvärdinna hos Pan Am

6 Comments

Hej finisar!

Jag är ledsen för att jag har uppdaterat så dåligt, men jag har jobbat som en dåre. Har hoppat in på lediga dagar och varit maxad på blocktimmar, men vad ska man göra när man älskar sitt jobb? 🙂

Ikväll kommer ännu ett avsnitt av flygvärdinneserien Pan Am. Följer ni den?
Pan Am ger en inblick i en flygvärdinnas liv på 60-talet när yrket fortfarande innebar glamour och ett liv i lyx. Idag är flygvärdinneyrket ett slitit jobb och inte särskilt associerat med något glammigare än att man får resa mycket (vilket inte alltid är så glammigt).

Pan American World Airways var det absolut största flygbolaget det enda bolag som flugit till så många destinationer. Flygvärdinnorna var the top of the top och svenskor var populära hos den amerikanska flygjätten. I slutet av 60-talet var mer än 300 svenska flygvärdinnor stationerade i New York och i Miami, Washington, Los Angeles, Honolulu, San Fransisco och Chicago fanns ytterligare svenskor.

Pan Am hade två plan som flög jorden runt (PA 001 och 002), den ena i östlig riktning och den andra i västlig. Att arbeta på ett av dessa två flygplan var drömmen för en flygvärdinna.
– Jag flög den 97 gånger, säger svenska Sofie Krönlein som började som flygvärdinna 1957. Den tog 10-12 dagar varje gång och gick ungefär Los Angeles-Honolulu-Hong Kong-Bankok-Delhi-Teheran-Rom-London-Los Angeles. Vi brukade stanna 24 timmar på varje plats, sedan kom nästa maskin.

Fick man jobb hos Pan Am gick man en fem veckor lång kurs i Pan Am College i Miami. Man skulle vara snygg, singel, klara alla tester och inte vara kommunist. Det var viktigt att hålla vikten och inför varje flygning kontrollerades håret, uniformen och underkläderna. Ibland vägdes man och höll man inte den vikt man “borde” ha i förhållande till sin längd (de hade tabeller för sånt!) blev man genast avplockad från sin flight och fick en vecka på sig att banta. Det var förmodligen så här flygvärdinnedieten uppkom.
Blev man gravid eller gift fick man inte arbeta kvar.

Pan AmExamensklass år 1967 från Pan Am College.

FlygvärdinnaKälla

Previous Post
Flygvärdinnor och tatueringar
Next Post
Nu börjar Pan Am!

6 Comments

 • October 30, 2011 at 9:51 pm

  Coolt! Önskar att jag skulle kunna åka tillbaka till 60-talet, bara för en liten stund, och leva livet som flygvärdinna på pan am! Fast allt var ju inte så super glammigt ,skulle inte klara av att hålla vikten 😛

  Reply
 • October 31, 2011 at 2:56 am

  Pan am har VÄLDIGT många likheter med att vara flygvärdinna i mellanöstern!

  Reply
  • October 31, 2011 at 1:49 pm
   Flygvärdinnan

   Wow, det låter spännande! Tell me more! 🙂

   Reply
 • October 31, 2011 at 9:01 pm
  Angelica

  Hej! Har precis hittat din blogg och tycker att den är jätteintressant!! Såg att du precis svarat på en massa frågor, men tänkte ändå kolla om du har hört/vet något om flygvärdinnejobb i Mellanöstern, tex Dubai som bas? Det verkar finnas möjligheter (även om det verkar svårt) att få jobb där och att lön och förmåner verkar vara rätt bra? Som sagt jättebra blogg! 🙂

  Reply
  • November 1, 2011 at 8:08 pm
   Flygvärdinnan

   Hej! Kul att du hittat hit! Välkommen. 🙂
   Jag tar med din fråga i nästa frågestund!

   Reply
 • December 4, 2011 at 6:33 pm
  Linda

  Skönhetsidealet såg ju lite annorlunda ut på 50- talet, kvinnor fick ha former, till skillnad från idag vi helst ska vara anorektiska =/ Så de där tabellerna var förmodligen ganska tillåtande… Men skönt ändå, att det inte är samma tabell-tänk idag! Så fyrkantigt!

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0