theme-sticky-logo-alt

Läsarbrev

3 Comments

Hej!

Min kommentar har inget med just detta inlägg att göra {tidigare inlägg, Flygvärdinnans anm.}, utan ville bara skriva till dej. Mycket bra blogg, har suttit och läst större delen av kvällen/natten. Har dock inte hunnit läsa allt, så förlåt om jag ställer någon fråga du redan skrivit om x antal gånger..

Vad jag kan minnas så ville jag inte bli något särskilt när jag var liten, ingen dröm att bli prinsessa, polis osv. Senare i livet har det inte heller funnits någon dröm, utan bara funderingar “vad vill jag göra?”. Jag har aldrig haft något bra svar på den frågan.. och då har jag funderat mycket.

Yrket som flygvärdinna kan väl knappast ha ungått någon men trots det har jag aldrig tänkt igenom noggrannt vad yrket innebär. Antagligen för att yrket inte intresserat mej, pga. av “falska antaganden”.

Min bild av yrket har varit service, utseendefixerat, och på resande fot. Och visst allt det stämmer, men jag har bara tänkt på de negativa aspekterna.
Service: säga samma saker om och om igen, vara trevlig mot personer som inte är så trevliga tillbaka.
Utseendefixerat: man måste se bra ut och själv tycka att man gör det, att det är vad som förväntas av en och är man inte snygg så tänker folk “hon är ju inte ens snygg varför jobbar hon här”.
Resande fot: ränna fram och tillbaka och alltid vara borta.

Jag jobbar själv inom ett service rke och gillar verkligen att hjälpa folk, ge ett trevligt bemötande, att göra någon glad helt enkelt. Så jag vet inte varför jag tänkte negativt om den biten, kanske för att det ser så monotont ut, att det inte verkar finnas plats för personligt engagemang.
Utseendefixeringen tycker jag känns jobbigt, mest att folk generellt anser att man borde vara snygg. När jag läst på din blogg om att se representativ ut känns det bara som en självklarhet (även om det kanske är lite väl old fashion över vissa saker..)
Sen trodde jag ärligt talat inte att man fick stanna på destinationen, utan jag tänkte “aldrig” att det kan vara så lyxigt. Jag trodde att man flög från en destination till en annan, tills man kom hem. Att man bara var ledig hemma.

Jag har en nära vän som pratade om att hon ville bli flygvärdinna, detta var för ungefär ett år sedan. Jag tänkte “varför” sen tänkte jag inte mer på det. Idag träffade jag en nära väns, vän. Hon har precis börjat jobba som flygvärdinna och när hon pratade om det slog det ner som en blixt från klar himmel. Jag vill bli flygvärdinna.

Jag har som sagt funderat en hel del på vad jag vill bli, flygvärdinna är som sagt inget okänt men jag har aldrig funderat på det. Dumt nog. För det är percis vad jag känner mej nu, dum. Varför har jag inte tänkt på det? Sen smyger sej rädslan fram. Jag har så länge bara viljat komma på vad jag vill och köra på det. Och då dyker självklart tanken upp, vill jag verkligen det här eller vill jag det bara för att jag så gärna vill veta vad jag vill?

Man allt låter så bra! Jag gillar att jobba intensivt och sen vara ledig lite längre, jag gillar att ge bra service, jag gillar att resa och se världen och jag har också märkt, precis som du nämt, att vara borta från sin sambo kortare perioder är bara bra (iaf. för oss). Men är det verkligen så bra? Det är inte en glorifierad bild av yrket? Jag menar inte att alla passagerare ska le och lukta ros, eller att en och annan basblöja inte dyker upp, att alla plan är i tid och hella fadderullan, men endå. Det låter lite för bra för att vara sant.

Jag har egentligen tre frågor. Hon jag träffade ikväll tjänar bara 13 800:- i grundlön, sen tillkommer traktamenten osv. utöver det (vilket oftast innebär att hon nästan dubblar sin lön) och då är det inte en så dålig lön men den är ju inte super bra heller. Förstår att det sklijer sej på olika företag och att du kanske inte vill svara på vad du tjänar, men ungefär vad får man ut efter skatt i månaden?

Vilka flygbolag är mest eftertraktade att jobba på, om man vill flyga både internationellt och inrikes? Vilka flygbolag skulle du helst jobba för?

Vilka städer i Sverige är en bra stad att bo i om man vill att det ska vara någorlunda bekämvt att jobba som flygvärdinna? Vilka städer skulle du kunna tänka dej att bo i utifrån den aspekten? (Jag bor själv i Sundsvall och tror inte att det skulle vara en hitt att bo kvar här..)

Oj oj vad långt det blev. Förlåt. Hoppas du gillar långa kommentarer. Tack för en bra blogg iaf!

Mvh
Johanna

flyg

Svar: Hej Johanna!
Tack för ditt “brev”. Jag tyckte det förtjänade ett eget inlägg då du hade många funderingar som egentligen har bottnat sig i vad du vill bli “när du blir stor” och rädslan att inte hitta sitt kall. Jag tror även många kan känna igen sig i din situation.

Jag tror många är rädda för att inte veta vad de vill göra med livet och insett att åren bara går även om man själv står stilla. Jag var en av dem som hade drömyrken när jag var liten, och ett av dem var att bli flygvärdinna. När det blev dags att välja gymnasium hade dessa drömmar förblivit just drömmar och jag valde att studera något som gav mig bredare alternativ i framtiden. När jag var färdigutbildad visste jag fortfarande inte vad jag ville bli och jobbade lite här och där, mestadels inom service. En dag slog det mig att jag faktiskt kunde göra verklighet av mina flygvärdinnedrömmar. Jag sökte, fick jobbet och stormtrivs.

Flygvärdinnebranschen har flera fördelar just för att man kan studera samtidigt eller ha eget företag vid sidan. Jag ska inte glorifiera yrket bara för att jag har hamnat på ett underbart flygbolag där vi har gott om ledig tid och en bra lön, för det kan variera mellan bolagen. Många testar på livet som flygvärdinna medan de är unga och vill se världen, men “fastnar” för det och stannar arbetslivet ut (varför tror ni det finns så många äldre flygvärdinnor?).

Att arbeta som flygvärdinna innebär precis som du säger: service, utseendefixering och mycket resande. Men inte på ett negativt sätt.
Du har nu insett själv att servicebranschen må betyda samma arbetsrutiner dag efter dag (men så är det med många arbeten), men det behöver inte betyda att det blir monotont. Varje dag innebär nya ansikten och skillnaden på att arbeta som flygvärdinna och servitris är att du får en “närmare” kontakt med dina gäster. De stannar en längre stund och du finns där för mer än bara servicen. Det blir mer intensivt på något sätt.

Gällande utseendefixeringen så är det överdrivet. Visst handlade livet som flygvärdinna mycket om utseende förr i tiden när man var tvungen att hålla vikten, lägga avancerade makeuper och fixa håret i evigheter. Idag är det som vilken offentlig arbetsplats som helst där man som sagt ska se representabel ut, vilket betyder att man ska se hel och ren ut och uniformen ska vara välstruken. That’s it. Rollen flygvärdinna kanske ses som något sexigt, precis som en sjuksköterska. Men alla vet att det inte stämmer överens med verkligheten, för vilken sjuksköterska kommer in till en undersökning i stay-ups och urringning?

Att vara på resande fot är något man i de flesta fall måste trivas med om man ska bli flygvärdinna. Det finns flygbolag där du kommer hem varje dag, precis som när man arbetar på kontor, men jag tycker att det är en fördel med yrket att få komma till platser man annars kanske inte hade åkt till. Som flygvärdinna måste man finna sig i spänningen att man kan få teknikstopp och inte komma hem som planerat. Man måste ha nära och kära som har överseende med detta. Jag ska passa på att tillägga att detta inte händer ofta!!!
Som du själv håller med om kan livet som flygvärdinna bidra till att man får ett bra förhållande genom att man får sakna varandra lite. Sen finns det självklart de som inte klarar att vara ifrån varandra ens över en natt, men då rekommenderar jag att man söker sig till ett annat yrke.

Vilket flygbolag man sen väljer att söka till kan jag inte hjälpa till med, det beror helt på vad man är ute efter. Man får själv känna efter vad man vill testa på och se vilka linjer och typ av flygningar som flygbolagen har.

Vilken stad man “borde” bo i för att arbeta som flygvärdinna är lite upp till en själv. Jag har många kollegor som pendlar och har övernattningslägenheter, och det kan ju funka om man har längre ledighetsperioder (det är inte lika lätt när man är ledig två dagar i taget). Har du ändå funderat på att flytta skulle jag rekommendera dig att vänta tills du hittat ett jobb och sedan flytta till närmaste stad, annars är det ju Stockholm och Göteborg som har de större flygplatserna i Sverige om man vill flyga långt. Malmö ligger ju även nära Köpenhamns flygplats.

Jag önskar dig all lycka till och hoppas att du blir nöjd med livet, oavsett vad du väljer att göra. Och kom ihåg att det viktigaste är inte att skaffa sig en bra utbildning och ett välbetalt drömjobb, utan att trivas med det man gör!

Vänliga hälsningar,
Flygvärdinnan

Previous Post
Pan Am
Next Post
Busy hostess

3 Comments

 • December 2, 2011 at 4:44 pm

  Hejsan, vi håller på med ett skolarbete om Flygvärdinnor och har försökt få tag på någon att intervjua, vi bor i Luleå och har haft kontakt med Kallax och två olika flygbolag men tyvärr verkar det vara helt omöjligt att få tag på någon att intervjua. jag tänkt skriva frågorna här och om du har tid och lust att svara på dem skulle jag bli jätte glad. Som sagt många frågor har du säkert redan svarat på tidigare men jag skulle ändå bli glad om du orkade göra detta igen.

  Vad behöver man för utbildning?

  krävs det några speciella betyg?

  Är det viktigt att kunna många språk? vilka?

  vad finns det för saker man behöver tänka på om man vill bli flygvärdinna?

  vad gör man under utbildningen? vilka test måste man klara?

  Har längden och vikten någon betydelse, måste man vara nån viss längd och inte väga över ett visst antal kilo? och isåfall vad?

  Vad har ni för klädsel? vilka färger? bär ni kjol eller byxa? vad har ni för skor?

  Måste ni ha bestämda frisyrer eller får ni ha håret hur ni vill?

  vad är ingångslönen?

  Flyger man alltid samma rutter eller kan det vara olika hela tiden?

  Arbetar man alltid med samma personer? eller varierar det?

  vanliga arbetsuppgifter som ni har?

  När ni är ledig hur många dagar åt gången? Jobbar ni tex, 7dagar och är ledig 7? eller hur är det?

  Om man är ledig kan man ha jour då? och isf hur många dagar om året?

  Hur långa pauser har man mellan varje flygning?

  har man någon rast underflygningen om den är lång? och vad gör ni på dom?

  kan personalen få bonus? rabatt på resor eller i taxfreen? något annat?

  Har du någon gång råkat göra bort dig på jobbet? vad?

  Händer det att passagerare pratar med er om flygrädsla? är det stor skillnad på vad olika personer är rädda för? har du något exempel?

  Har du någon gång kommit på någon som haft sex på flygtoaletten?

  Vad gör man om någon passagerare blir sjuk spyr eller liknande? och vad gör man om en i personalen blir sjuk mitt under en flygning?

  Hur hanterar man en kris situation ? om motorn slutar funka eller liknande?

  Har du någon gång varit rädd under en flygning? isf varför?

  har säkerheten ökat mycket på senare tid?

  Hur mycket bagage får man ha med sig när man arbetar?

  Jag tycker det skulle vara väldigt snäll om du kunde svara på dessa frågor och det skulle hjälpa oss i vårat arbete. tack på förhand och ha en trevlig helg! 🙂

  Reply
  • December 5, 2011 at 9:52 pm
   Flygvärdinnan

   Hej!

   Jag ska försöka svara på era frågor så fort jag får tid. 🙂

   Ha det bra så länge och fly safe!

   Vänligen,
   Flygvärdinnan

   Reply
 • December 5, 2011 at 12:38 am
  Johanna

  Tack för svaret 🙂

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0