theme-sticky-logo-alt

Intressanta frågor om flygvärdinneyrket

6 Comments

Två lite lustiga frågor men ändå =)
1.Får man ha något personligt smycke på sig som flygvärdinna? tex. kors runt halsen eller ringar?
2. Byta hår färg är inga problem inom yrket så länge de ser vårdat ut, har jag rätt?
/Mikaela

Svar: 1. Flygvärdinnor får bära personliga smycken så som förlovning- och vigselringar, örhängen, armband samt halsband. Dessa brukar dock regleras på någon sett i varje flygbolags uniformsreglemente. Man får t.ex. endast bära diskreta guld- eller silversmycken, små örhängen som inte hänger ned, endast ett armband per handled, inga tumringar och inga religiösa eller politiska symboler!
2. Japp, du har rätt! Man får självklart byta hårfärg och frisyr, men det ska vara diskreta färger (alltså inte grönt eller lila). Jag tror inte mohikan eller spikes är godkänt heller. 🙂

flygvärdinna frisyr

flygvärdinna frisyrBilder från Google

Hej! Jag har nu läst igenom hela din blogg och jag verkligen älskar den! Du har verkligen inspirerat mig till att söka mig till flygvärdinne yrket. Dock har jag en liten fråga som jag kom på när jag kollade på ett Pan Am avsnitt här om dagen. Får flygvärdinnor ta emot dricks? Tror inte att jag har läst något om det på din blogg än. :) Hoppas att du kan svara på min fråga. Kram Johanna

Svar: Hej Johanna! Vad glad jag blir att du gillar bloggen och att jag inspirerat dig! 🙂
Klart att flygvärdinnor får ta emot dricks! Jag vet inte om det gäller alla flygbolag, men jag har inte hört om något där man inte får. Jag har däremot hört talas om flygvärdinnor som arbetat i first class och flugit rika oljeshejkar som gett enorma summor i dricks. 😉

hej, jag undrar vad man tjänar som flygvärdinna och om det dras av på lönen när man övernattar på hotell och sånt? jag undrar också om det är svårt att bli det ? vad tycker du om yrket ? tacksam för svar :) /Loisa

Svar: Hej Loisa! Om du hade kikat på tidigare inlägg hade du hittat svaren på alla dina frågor. 😉 Flygbolaget står för hotell- och taxikostnad. (Du får dessutom betalt i s.k. traktamente för att stanna på hotell!) Svårt att bli flygvärdinna är det kanske eftersom det är hård konkurrens och många söker sig till yrket, annars tycker jag nog inte det. Och vad jag tycker om yrket? JAG ÄLSKAR DET! 😀

Heej flygvärdinnan!
Tack för en grym blogg, älskar den :D
Jag är sugen på att bli flygvärdinna och har en liten fråga jag hoppas att kunna få svar på:
Kan man jobba som flygvärdinna även fast man är jordnötsallergiker?
För jag är nämligen extremt allergisk mot jordnötter (kan inte ens vara i samma rum som en öppnad påse). Så varje gång jag flyger visar jag upp läkarintyg samt säger att det inte får severas.. Andra nötter går dock bra :)
Tack på förhand! Kram! /Jennifer

Svar: Hej Jennifer! Vad kul att du gillar min blogg! 😀
Det var en riktigt bra fråga faktiskt, och helt ärligt så vet jag faktiskt inte. Jag skulle gissa att det fortfarande går att arbeta som flygvärdinna. Många flygbolag undviker att servera nötter ombord eftersom det finns många som är allergiska mot detta (och då är det oftast ganska allvarlig allergi). Är någon passagerare ombord allergisk så måste man ju kanske ta bort något ur sitt serveringskoncept och det kan man ju undvika om man inte har nötter i menyn överhuvudtaget.
Kram!

Hello!
Jag undrar om det går att ”uppgrade” som flygvärdinna? Alltså att man börjar jobba som flygvärdinna i ex norwegian eller ngt annat mindre bolag där dom inte har långdistans så att säga, men att man senare kan få jobb eller bytta till ett annat större bolag. Eller blir det så att man blir fast i det första jobbet.
Jag frågar detta eftersom jag hade velat jobba för de större ”finare” bolagen som då åker långdistans och inte bara i europa…
skrev lite slarvigt men tacksam för svar :) /Dina

Svar: Hej Dina! Att arbeta för ett flygbolag är som att arbeta för vilket arbetsgivare som helst – du är inte fast för alltid. Många söker sig till andra företag och så är det även med endel flygvärdinnor. Man kan inte “byta” från ett bolag till ett annat utan för söka en plats precis som alla andra sökande.

Hej! Jag heter Olivia, är 20 år och vill bli flygvärdinna. Älskar att flyga, ger en sådan frihetskänsla!:D I alla fall, vill helst jobba i London men Malmö o Köpenhamn fungerar också bra. Nu skulle jag vilja veta vilka flygbolag du rekomenderar och vilka du jobbar för? Vore SUPER tacksam för svar, skulle bli otroligt glad o hjälp av det! Ha det toppen!
Varma hälsningar Olivia

Svar: Hej Olivia! Jag håller med dig, det är en underbar känsla att flyga!
Jag kan tyvärr varken rekommendera något flygbolag eller berätta vilket jag jobbar för eftersom jag är anonym.
Lycka till med dina flygvärdinnedrömmar!

Ohh, fröken flygvärdinna! Jag kom på en fråga.. Jag skall själv börja jobba som flygvärdinna nu, men är tidigare utbildad hudterapeut. Och arbetsskadad som jag är så undrar jag hur din hy mår efter att din tid som flygvärdinna o hur ser din hudvård ut?! Haha, kanske inte din mest ställda fråga men alla har vi olika arbetsskaor (eller udda intressen)! Tack ännu en gång för en kalasbra blogg! I like it =) /Tessie

Svar: Hej fröken Tessie! 🙂 Tack för komplimangen, jättekul att du gillar bloggen!
Hehe, vilken rolig fråga! Fler såna tack! 🙂 Jag får väl erkänna att min hy inte direkt älskar livet i luften (eller rättare sagt den dåliga torra luft som finns inne i aluminiumtuben vi kallar flygplan). Jag har vanligtvis normal hy, mer åt det torra hållet. Men när jag flyger blir den blank efter några timmar. Kan du som hudterapeut kanske svara på varför det blir så?
Min dagliga hudvård består av sminkborttagning och toner, på dagen en lätt fuktkräm och på natten en nattcréme eller återfuktande ansiktsmask. Jag sminkar mig med minderalpuder när jag flyger och någon gång i veckan använder jag en rengörande ansiktsmask och face scrub (The Body Shop har en jättebra som heter C-vitamin Microdermabrasion).

flygvärdinnan tipsarBild från The Body Shop.com

Hej! Har precis hittat din blogg och tycker att den är jätteintressant!! Såg att du precis svarat på en massa frågor, men tänkte ändå kolla om du har hört/vet något om flygvärdinnejobb i Mellanöstern, tex Dubai som bas? Det verkar finnas möjligheter (även om det verkar svårt) att få jobb där och att lön och förmåner verkar vara rätt bra? Som sagt jättebra blogg! :) /Angelica

Svar: Välkommen Angelica! Jag känner några flygvärdinnor som har arbetat i Mellanöstern. Etihad (med bas i Abu Dhabi), Qatar (med bas i Doha) och Emirates (med bas i Dubai) är populära flygbolag och de anställer gärna västerländska flygvärdinnor. Jag tror inte ens språkkunskaper arabiska är ett krav. Jag tycker definitivt att du ska testa om du är intresserad!

Hej jag undrar hur strikt det är med piercingar och töjningar i flyvärdinneyrket. Tacksam för svar! /Rosanna

Svar: Hej! Man får inte bära varken piercings eller s.k. töjningar när man är flygvärdinna. Piercings måste tas ut under arbetstid. Jag vet dock inte hur man gör med töjningar eftersom huden är uttöjd så att det syns även om man tar ut smycket. Jag skulle gissa på att det inte är okej.

flygvärdinna piercing

flygvärdinna töjning
Bilder från Google

Hej jag är en 25årig tjej som har jobbat inom service yrket (butik) i många år både i Sverige och utomlands men har tröttnat på att stå i butik men gillar ända att ge bra service. Jag kollade upp lite utbildningar gällande flygvärdinna. Vad tycker du om Cady Företag som har utbildn. till att flygvärdinna) som ligger i Göteborg?
Sen så kollade jag upp Qatar airlines och såg att man inte behöver någon utbildning så jag antar att de utbildar en där. men man är stationerad i Doha, Qatar. Hur är det som västerlänsk kvinna att bo där? Vad är lönen ungefär?
Mvh, Sara

Svar: Hej Sara! Jag brukar ofta skriva att jag inte rekommenderar att man betalar för sin flygvärdinneutbildning då det är bortkastade pengar och man inte är garanterad ett jobb efteråt. Jag råder istället alla som vill bli flygvärdinna att söka jobb hos något flygbolag och få sin utbildning på så sätt. Flygbolagen utbildar sin personal vid anställning.
Jag känner några som har arbetat för flygbolag i Mellanöstern och de verkar ha trivts bra. Vet tyvärr inte vad lönen brukar ligga på.
Lycka till!

Hej! Jag gillar din blogg jättemycket och jag har fått väldigt mycket svar om yrket härifrån, men jag har några “ytligare” frågor också.
1) Får flygvärdinnorna shoppa i tax-freen på flygplatser? Jag tänker mig att det kanske skulle se lite illa ut om en flygvärdinna strosar i tax-freen och därför är förbjudet?
2) Hur mycket bagage får en flygvärdinna ha med sig?
3) Hur mycket ska man väga egentligen om man är 170 cm? Hur vet man vad som är normalt?
4) Vilka processer går en flygvärdinna igenom innan hon kliver på ett flygplan?
5) Vad sägs om nagellack, parfym och smink när man jobbar? Vilka frisyrer är tillåtna?
/Emma

Svar: Hej Emma! Vad roligt att du fått svar på frågor genom min blogg! Här kommer svar på dina övriga intressanta frågor:
1) Flygvärdinnor får faktiskt shoppa i taxfreen. Vi har oftast dessutom rabatt på allt som säljs! Dock finns det restriktioner när det kommer till alkohol. Det är inte alla flygbolag som godkänner att man köper alkohol när man har uniform på sig.
2) En flygvärdinna har vanligtvis med sig en kabinväska när hon arbetar plus en extra (eller en större) när hon är på stopp. Jag vet inte om det finns någon maxgräns på hur mycket man får ha med sig eftersom vi inte checkar in vårt bagage. Vi tar med allt genom securityn och får ta med vätskebehållare som är större än 100ml (till skillnad från passagerarna). Jag har även varit med om tillfällen när jag varit på stopp men rest med ett annat flygbolag hem (i tjänst) och då fått checka in bagage som vägt mer än maxgränsen tillåter och inte behövt betala övervikt.
3) Med hur mycket man ska väga i förhållande till vikten antar jag att du menar som flygvärdinna (och inte generellt hälsomässigt?). Det finns nog inte några flygbolag (vad jag vet) som har såna riktlinjer i dagens samhälle. Man ska vara i fysisk god form bara.
4) Innan en flygvärdinna stiger av flygplanet efter en arbetsdag brukar hon se till att allt är som det ska inför nästa crew som kommer ombord. På vissa flygbolag plockar flygvärdinnorna upp i kabinen mellan flygningarna, medan andra har städpersonal som alltid kommer ombord. Har det hänt en olycka eller något utöver det vanliga har hela besättningen en s.k. debriefing efter dagens pass. En debriefing är motsatsen till en briefing (som man har varje dag innan flygningen) och då går man igenom vad som har hänt, om alla känner sig okej och vad som gjordes bra eller som kunde ha gjorts bättre.
5) Allt som har med utseendet att göra regleras av uniformsreglementet. Varje flygbolag har ett eget uniformsreglemente, men för de flesta gäller diskret framtoning. Alltså inga färgade nagellack, lagom med parfym och smink. Frisyren ska vara välvårdat och snygg.

Hej bästa flygvärdinnan…
Jag har en fråga, jag är inte den rädda typen av mej alls, men när jag flög från Dublin härom dagen och när vi lyfte så började det lukta REÄLT bränt i flygplanet. Jag kände att den lukten inte hör hemma här och och jag ville instinktivt medddela detta till en flygvärdinna men lampan för bältet var ju tänd och vi lyfte och jag blev RIKTIGT RIKTIGT rädd. . Vi fick vänta på ombord stigningen för det var ett tekniskt fel oxå! Hur ska man agera i den situationen?? ?? Nu gick allt bra och inget hände men tänk om något gått tokigt??? Och jag hade kanske kunnat göra något…..
Tack för en jätte härlig blogg och jag följer den slaviskt…
Kram /Ingela

Svar: Hej Ingela! Sa du till flygvärdinnorna sen att det luktade bränt? Vi flygvärdinnor uppskattar alltid att passagerarna är uppmärksamma på allt onormalt. Det behöver inte betyda att det var något farligt, men man vill alltid undersöka sånt. Självklart kan man inte göra något under själva takeoff, men så fort skylten med säkerhetsbältet har slocknat kan man undersöka saken och vidta åtgärder om nödvändigt. Det kan ibland vara lite damm bakom paneler som blivit varmt och börjar lukta bränt, och skulle en brand uppstå får piloterna en indikation på det i cockpit. Så du kan känna dig säker. 🙂
Keep reading! 🙂 Kram

Hej!
Går in på din blogg flera gånger om dagen och hoppas att hitta nya inlägg att läsa! Jag kom på en fråga..
Får flygvärdinnor ta emot dricks? Jag jobbar inom vården och vi får absolut inte ta emot dricks.
Ha det super!
Kram /Sofie

Svar: Hej Sofie! Vad roligt att du följer bloggen. Jag ber om ursäkt för att jag har uppdaterat så dåligt de senaste dagarna. Bloggtorka kan ju alla ha. 🙂
Som jag skrev tidigare (andra frågan i detta inlägg) så får faktiskt flygvärdinnor ta emot dricks! Det händer lite då och då och summan kan variera. Men det är ju alltid ett plus. 🙂
Ha det bra och fly safe! Kram

Previous Post
Nu börjar Pan Am!
Next Post
Följ Flygvärdinnan på Bloglovin.com

6 Comments

 • November 7, 2011 at 12:22 am
  mikaela

  hej! Hitta din blogg för några dagar sen, den är grym!
  jag är 15 år och ändrar mig hela tiden va jag vill bli senare i livet men just nu så vill jag bli flygvärdinna och har några frågor
  1. får man inte ont i fötterna när man går nästan hela tiden?
  2. kan man först söka inrikes bolag och känna på och se om man tycker de är roligt och sedan söka något större bolag som åker utrikes?
  3. hur blir man flygvärdinna på privatplan? eller hur funkar de där?
  /Mikaela

  Reply
 • November 7, 2011 at 5:51 pm
  Anneli

  Hej flygvärdinnan & alla andra läsare!

  Ja, Body Shops face scrub är jättebra och dessutom testar dom ju inte sina produkter på djur, stort plus i kanten för det! Vill tipsa er om en härlig doft dom har också, White Mysk, den har hängt med ett tag men är “still going strong”.
  En fortsatt fin vecka till er alla, såväl på marken som i luften!
  Kramar
  Anneli

  Reply
  • November 7, 2011 at 7:10 pm
   Flygvärdinnan

   Hej Anneli!
   Jag har sett den där White Mysk men aldrig testat den. Får lukta in den nästa gång jag är på Body Shop. 🙂
   Tack för tipset! 🙂
   Kram

   Reply
 • November 8, 2011 at 8:46 pm
  Catherine

  Hej!
  Jag undrar om det finns någon sida som har sammanställt där alla flygbolag finns?
  Swedavia vet jag men finns det någon annan också?

  Tack för en bra blogg!
  Kram

  Reply
 • November 9, 2011 at 7:06 pm
  Catherine

  Hej! En fråga till kommer här! 🙂

  Jag undrar om du tkr att du utvecklas mycket inom arbetet? Om du jämför med när du började flyga. Tex hur du tacklade otrevliga och svåra passagerare då jämfört med i dag?
  Har arbetet stärkt dig på andra vis också, tänker tex att du lärt dig att säga i från bättre till andra i din omgivning, vara bestämd men kunna lösa problem lätt osv. Sådana saker alltså som man måste kunna i jobbet och vara kvicktänkt och hantera alla möjliga personer och situationer.

  Reply
 • November 10, 2011 at 10:43 pm
  Tessie

  Oh, så exalterad jag blev över att få skriva några rader tillbaks till dej, och svara på nåt DU undrar över.. =) (Jag skrev en fråga gällande din hy där uppe bland den torra flygplansluften som du besvarade i din förra frågerunda, och även bollade tillbaks)

  Det kan gott vara så att du, med normal-torr hy, blir blank eftersom huden reagerar på den torra luften. Torr luft suger nämligen åt sig all fukt den kan – det är ett faktum (detta är vanligt för AC (både AirCondition och AirCraft). 😉 Det som händer då är att huden alltså berövas otroligt mycket fukt och “känner av” att den blir torr. Då vill huden skydda sig själv genom att sätta igång vår egna “smörj-process”, alltså våra talgkörtlar som producerar fett. Men egentligen är det ju inte fett huden behöver, utan fukt (som är två helt olika saker) och det blir därmed en överproduktion – på ren svenska du blir blank på ytan.

  Fukt dock, kan huden aldrig få för mycket av och det bästa du kan göra under arbetstid är att använda fuktspray som ersätter den fukt huden blir berövad. Går lika bra att använda vanligt ansiktsvatten i sprayform. (Men inget adstringerande som innehåller alkohol – kolla om något i innehållsförteckningen slutar på -OL = alkohOL, som har uttorkande egenskap) Fuktspray kan sprayas över make-up utan att lämna spår eller förstöra en flygvärdinnemake som skall hålla i 15 h! Raka motsatsen..

  O det bästa du kan göra som pre + post-rutiner är att skrubba. Peeling är nyckeln, av ca 1000 anledningar.. Nästan! Men det du skall lägga mesta slantarna på, och aldrig slarva med mellan flygningar, är nattcremen. Det är den huden kan ta åt sig av mest och den gör bäst nytta! Du förstår, jag kommer sälja många dyra cremer ombord jag! 😉

  Hoppas du tyckte något av detta var av värde.. Tackar igen, för all tid du måste lägga ner på denna blogg och alla frågor, med detta svar. Hoppas din arbetsgivare snart tycker du skall börja representera dem officiellt så vi får veta vem du är 😉 Ha en finfin helg och några schyssta flygningar framöver.. Mvh Tessie

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0