theme-sticky-logo-alt

Frågor & svar

1 Comment

Här kommer svar på några frågor jag fått de senaste dagarna. Tänkte samla dem alla till ett inlägg så ledsen att några av er fått vänta lite.
Jag kanske inte alltid svarar på en gång, men jag svarar på alla era frågor om flygvärdinne-livet så fortsätt fråga!

hej!
jag är en tjej på 13 år åldern, och jag är väääldigt glad att jag hittade din blogg!
hur känns det att vara en flygvärdinna? och vart brukar din flygplan flyga någonstans? fick du bestämma ? alltså om du till exempel ville åka till spanien ? fick du bestämma ? var det svårt att lära in sig alla reglerna och sånt? vilken inriktning ska man ta om man vill blli en flygvärdinna?
fåår man mycket betalt elr beror det på? 🙂
jag är tacksam för ditt svar!
kram! :*
/Jehlyn

Svar: Hejsan! Va kul att du hittat till min blogg! Jag ska svara på dina frågor så gott jag kan.
Det känns roligt att få arbeta som flygvärdinna då jag älskar det jag gör. Att lönen är bra är självklart ett plus, men inte alla flygvärdinnor har bra lön.
Nej, det var inte särskilt svårt att lära sig regler, procedurer och arbetsrutiner då vi gör samma viktiga säkerhetsåtgärder varje arbetsdag. Men visst var det mycket att lära sig från början!
Jag rekommenderar ingen specifik inriktning om man vill arbeta som flygvärdinna, bara att man går ut gymnasiet med hyfsade betyg. En linje där man får lära sig språk hade dock varit meriterande.
Det flygbolag jag arbetar för äger många flygplan och vi flyger till flera delar av världen. Och nej, varken jag eller piloterna bestämmer vart vi ska åka, det gör självklart bolaget.

Förresten har ni något krav på skor att ni ska ha likadana och har ni ett max cm på högklackat? OCH jag kollade på youtube och jag hittade inte så mkt om flygvärdinna frisyrer :( Kanske något att ta upp i bloggen :) /Mikaela

Svar: Hur skorna ska se ut står beskrivet i uniformsreglementet. Man har ett par som kallas “till-och-från-skor”, alltså de vi har på oss när vi tar oss till flygplatsen, o.s.v. De ska vara högklackade, men klacken får inte vara längre än ett visst antal centimeter. Sedan har vi kabinskor och de är de skorna vi har när vi är ombord på flygplanet. De har låg klack och är lite bekvämare för att man ska orka springa runt i kabinen hela dagen.
Antingen brukar flygbolagen tilldela sina anställda dessa skor, precis som med resten av uniformen, eller så brukar man få ett s.k. skobidrag utbetalat för att man själv ska köpa dem. Då måste man självklart hålla sig till de uniformsregler som finns, t.ex. klackhöjd, tjocklek på klack, färg, material, rundad eller spetsig tå, m.m.
Jag ska definitivt lägga ut fler tips på flygvärdinnefrisyrer, tack för rådet!

Hejj! jag älskar din blogg! verkligen! jag har också dröm om att bli en flygvärdinna sen när jag var 7 nu men är jag 15 år. jag har också sök som de andra och så hittar jag ditt blogg och jag är jätte glad!! för då kan jag lära mig mer av dig ja^^ och jag har en fråga om när man ska söka sig till ett flygbolag kommer de att intervju oss? för jag har läst nå sida och så sa de att det kommer var många domaren som ska sitta framför oss och fråga? är det så? skulle var jätte snäll av dig om du kan svara det för mig :D ! /suchittra

Svar: Hej, vad roligt att du gillar min blogg! 🙂
Precis som för vilket arbete som helst så kallas man till intervju om man söker jobb som flygvärdinna. Utöver de vanliga intervjufrågor som brukar ställas (hur man är som person, varför just du ska få jobbet, hur man arbetar under stress och i grupp, vad man har för erfarenhet, etc.) så brukar man få läsa en kort briefing på engelska för att visa att man kan språket.
Det finns även bolag som är hårda när det kommer till utseende och då kanske det kan kännas som man blir dömd av ett gäng domare, men det är inte så vanligt hos svenska bolag.

Hej, först vill jag säga tusen tack för en underbar blogg precis vad jag behöver nu när jag pluggar till flygvärdinna utomlands i USA/College.
Det jag undrar över, nu när jag blir klar till hösten som flygvärdinna så kommer jag få Associcate Certificate flight attendant kommer jag kunna använda den i Sverige i sånna fall då?
Samtidigt undrar jag om det finns en chans för internationella elever från Sverige jobba för något Amerikansk bolag tex Delta Airlines, Virgin America, American Airlines etc etc?
Tack för en underbar blogg!
Kramar Ann

Svar: Hej Ann! Tack för dina fina lovord! Vad spännande att du pluggar i USA, och till flygvärdinna dessutom. Det vill jag jättegärna höra mer om!! Hur lång är den utbildningen och vart i USA studerar du? Berätta allt!
Jag har faktiskt inte hört talas om just denna flygvärdinne-utbildning, men jag är rätt säker på att den räknas precis som flygvärdinne-utbildningarna i Sverige; det ger kunskap (meriterande såklart!), men tyvärr inte erfarenhet.
Jag är säker på att du har stor chans att få jobb hos de amerikanska flygbolagen då svensk arbetskraft uppskattas i andra länder eftersom svenskar anses ha mycket god arbetsmoral. Dessutom har du ju din svenska som en mycket bra merit. Amerikanarna är ofta öppna och nyfikna på oss skandinaver!
Stort lycka till och hör gärna av dig hur det går!

Previous Post
Air Hostess
Next Post
Ny arbetsdag

1 Comment

 • June 7, 2011 at 7:16 am
  Ann

  Hej igen! Tack för att du svarade jag är jätte glad över det och tack vare din blogg kan jag samtidigt ”refresha” mitt minne av saker jag har lärt mig och glömt då och då.

  Jag är 21 år gammal och pluggar till flygvärdinna här borta i Los Angeles/Kalifornien jag studerar just nu på Glendale Community College den enda skolan som har flygvärdinna utbildning på college. Min lärare hon är lärare samtidigt som hon jobbar som flygvärdinna för Delta Air Lines vilket jag tycker är inspirerande för att hon har tid och undervisa elever 3 gånger i veckan samtidigt flyga och ha lediga dagar.
  Här på college får vi ta olika klasser för att genomgå en FLYGVÄRDINNA utbildning, vi går igenom allt från säkerhet till historia, lära oss airport koder, airlines koder, hur vi ska klä oss, smink, naglar, hår osv.

  Samtidigt så har vi fått åka på studiebesök allt från
  Burbank Airport lära oss om vad för position brandmännen har på flygplatsen.
  Jet Blue (Long Beach Airport): Fick vi gå in till en riktigt flygplan och där fick vi föreläsning om företaget, flygplanen osv.
  Lax musem: Där hade vi en flygvärdinna från United Airlines som var gäst och berättade om hur en dag kan se ut för en flygvärdinna osv osv

  För att bara ta Associate Degree för flygvärdinna utbildning är det beräknat på 1,5 år det innebär då att man läser bara sin major som tex flygvärdinna och tar bara klasser som behövs.

  Vill man ta examen och transfer till University så måste man genomgå matte, biologi alla ESL klasser osv (Engelska för nybörjare och har man otur med engelskan så kan man hamna på nybörjar nivå och måste ta sig igenom många innan man kommer till den riktiga engelska vilket kan ta många år.) För att få behörighet innan man kan transfer till University.
  Jag skickar med länken om min utbildning som du kan få kika på! Jätte kul att skriva till dig för det får mig att praktisera och börja skriva på svenska igen, har nästan glömt bort svenska ordförrådet trots att jag pratar med Svenska klasskompisar vi har i skolan varje dag (Cirka 12 elever denna terminen) tack än en gång för att du svarar ha nu en super duper underbar dag!

  http://www.glendale.edu/degrees/certificate/aviation_and_transportation_flight_attendant.htm

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0