theme-sticky-logo-alt

Frågor & svar

0 Comments

Hej. :) Jag funderar på att utbilda mig till flygvärdinna till vintern men jag undrar hur svårt/lätt det är att få jobb egentligen och hur man går till väga? Om man ringer bolag eller mejlar etc. Har hört att det ska vara väldigt stor konkurrens så blir lite nervig över att kasta mig in i en bransch där man kanske inte alls kan lyckas så lätt :) Tack för en bra blogg! /Stina

Svar: Hej Stina! Ja, konkurrensen är stor eftersom det är så många som arbetar inom flygindustrin, men samtidigt så är det ofta många som får anställning i samma veva. Det är ju sällan ett flygbolag endast söker en flygvärdinna (om det nu inte skulle vara för en privatjet). Dock tycker jag inte att du ska låta detta avskräcka dig! Är man duktig och kan sitt jobb så har man all anledning att få anställning och “lyckas”.
Har du inte arbetat som flygvärdinna tidigare så får du söka jobb där det inte krävs någon tidigare erfarenhet. Där brukar även de som har erfarenhet sållas bort för att flygbolaget vill ha helt nya färskingar som inte har andra bolags procedurer inpräntat i huvudet.
Håll ögonen öppna och ge inte upp! Ett nej betyder inte att du inte duger, det är bara att söka vidare!
Lycka till!

Hej. Detta är kanske en konstig fråga men händer det mkt romanser mellan flygvärdinnorna och `flygvärdarna eller piloter etc :) ? Man ser ju mkt sånt på film och jag tycker det är sjukt romantiskt :) (dock kanske inte lika mkt i verkligheten, haha) /Vickan

Svar: Hej Vickan! Nej, det var ingen konstig fråga! Den frågan brukar jag få då och då, för precis som du skriver så verkar flygvärdinneyrket väldigt romantiserat på film. Dessutom hör man ju rykten om hur mycket piloter får ligga, he he.
Detta borde jag egentligen göra ett helt egen inlägg om, men ni får ett kort svar här nu i alla fall.
Visst händer det att det uppstår romanser mellan kollegor på jobbet, det händer ju på vilken arbetsplats som helst. Men om sanningen ska fram så kan det vara mycket otrohet inom flygbranschen. Tänk på att många nätter spenderas borta från frugan/mannen på ett exotiskt hotell med en massa snygga flygvärdinnor/flygvärdar/piloter. De “weak-minded” blir ju lätt frestade och har man dålig moral så kan det vara svårt att motså.
Nu ska jag inte dra upp mina åsikter om otrohet, mer än att jag tycker det är fel, fel, fel! Många av piloterna är ofta redan gifta, medan flygvärdinnorna/flygvärdarna ofta är unga och singlar. Med det säger jag inte att piloterna är svin, men jag tycker att jobb är jobb och privatliv är privatliv. Jag skulle aldrig kunna dejta en kollega. Dessutom är flygbranschen så full av skvaller och rykten…
Nu har jag redan sagt för mycket! Får se om jag skriver mer om detta i framtiden. Tack för frågan i alla fall! 🙂

Hej! Jag skulle jättegärna vilja börja jobba som flygvärdinna och tycker det är riktigt kul att följa din blogg. Jag undrar lite om det här med stationering. Vilka flygbolag har Arlanda som bas? Själv bor jag i Västerås och vill ju ha min bas nära. Hur funkar de om man skulle ha sin bas i ett annat land, måste man flytta dit?
Tack för en bra blogg! /Johanna

Svar: Hej Johanna! Va roligt att du följer min blogg!
Det är många flygbolag som har bas på varje flygplats, t.ex. Arlanda, och många som bara har det som destination. Jag vet faktiskt inte alla som har just Arlanda som en bas tyvärr.
Självklart kan man söka arbete på en bas utomlands eller långt hemifrån. Jag har många kollegor som pendlar på sina lediga dagar. Dock ska man vara förberedd på att det kan vara psykiskt påfrestande att pendla, därför är det alltid lättare att skaffa sig ett ordentligt hem där man arbetar. Om man hela tiden bor i en övernattningslägenhet, kollektiv eller på hotell när man arbetar så känns det väldigt temporärt och som att tiden på arbetet endast är ett mellanting tills man får komma hem igen.
Hur du arbetar kan också vara avgörande för om man orkar pendla eller inte. Olika bolag har olika arbetsnycklar, t.ex. arbeta fem dagar, ledig tre.
Som med allt så tycker jag att man själv ska testa och avgöra vad som funkar. Sök i Västerås till en början och se vad det för dig! 🙂

Previous Post
Flygvärdinne-photo shoot
Next Post
Kvällsflygning

0 Comments

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0