Frågor & svar

Hej vill börja med att tacka för en väldig bra blogg, läser den troget. Men jag har en fråga om längdkraven, jag har gått vidare från personlig intervju och har bara läkarbesöket kvar, men jag är bara 159.5 eller 159.8 och i passet står det 161 så trodde jag var det. Så på ett företag som har längd krav på 160cm kan de neka mig nu för 3-5 mm? Eller oroar jag mig i onödan? Tack på förhand Malin

Svar: Hej Malin och tack för den fina komplimangen!
Om det flygbolag du söker till har 160cm som längdkrav tror jag med allra största säkerhet att de få millimetrar som du saknar inte kommer göra någon som helst skillnad.  Speciellt inte om du redan gått vidare! Har du dessutom bara läkarbesöket kvar som du skriver så verkar det ju redan som du fått jobbet, eftersom när man söker intygar att man är i god fysisk kondition. Ett läkarbesök är egentligen bara ett krav man måste gå igenom för att visa “på pappret” att man är frisk.
Lycka till! Jag håller tummarna för dig.

Hello :D !
Jo, angående arbetstiderna; kan det vara så att en flygvärdinna jobbar till sent på kvällen t.ex kommer hon hem strax innan midnatt (Kanske blir planet t.o.m. försenad) och sen måste hon upp tidigt (t.ex kl 2-4) för att jobba igen? Alltså ifall det händer, är det inte för lite sömn man får där? Man behöver väll vila sig?
// Ickra

Svar: Hej kära Ickra!
Oftast har man antingen sena eller tidiga flygningar, men ibland kan det vända mitt i en arbetsvecka. Dock måste man alltid ha 12 timmars vila mellan arbetspassen (10 timmar räcker på utebas, alltså på annan bas än hemmabas) eller minst så många timmar man har flugit. Så har jag arbetat 13,5 timmar måste jag vila ner 13,5 timmar innan jag kan börja arbeta igen (även på utebas). Har jag dock endast arbetat 4 timmar måste jag ändå vila 12 timmar innan nästa pass får börja igen (eller 10 timmar på utebas).
En flygvärdinnas sömn är viktig, annars är hon inte fit for flight. Detta är ett tillstånd då man inte anses tillräckligt utvilad, frisk, etc. för att arbeta.
Det finns såklart kryphål även i dessa regler, och det kallas split duty. Det är undantag man kan göra ett fåtal gånger per arbetsschema, men det används sällan. Läs mer om arbetstider HÄR.

Flygvärdinnan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *