theme-sticky-logo-alt

Flygvärdinnefrågor

3 Comments

Hej ännu fler frågor!
1. Efter studenten planerar jag att åka till Frankrike och vara au pair i ett år, är det positivt att ha på sitt cv för att bli flygvärdinna? :)
2. Är det värt att plugga danska/norska/finska ? Är det speciellt meriterande? :)
Kram. /Nicole

Svar: Hej! Att arbeta i Frankrike kan se riktigt bra ut på ditt CV, speciellt om du lär dig franska. Om du har tänkt söka flygvärdinnejobb inom Norden, Skandinavien eller kanske t.o.m. Europa är det meriterande att kunna danska, norska och finska. Norska och danska lär du dig dock snabbt eller kan åtminstone göra dig förstådd utan att ha studerat språken. Finska är nog lite svårare att lära sig, men å andra sidan så är det enbart i Finland det används. Kort sagt så vet jag inte riktigt om jag tycker att det är “värt” att lägga tiden/pengarna på en språkkurs i något av detta språken, beroende på vart du söker jobb.

åh tack så mkt för din kommentar! Otroligt intressanta frågor :) Kul att du är flygvärdinna. Har alltid undrat, om man som flygvärdinna åker med till Asien.. när åker man tillbaks igen? Antar väl att det ingår i jobbet att få bo på hotell men får man någon tid över till att stanna kvar i ett land, typ några dagar i Thailand och bada lite i pool och så? haha får man åker ju ändå en lååång sträcka :D Hur ofta är man “bortrest” som flygvärdinna? Hur kan en arbetsvecka se ut?
kram! /Tsukii

Svar: När man flyger så långt som till Asien måste man oftast stanna på hotell då det är för långt att flyga tillbaka utan att ha fått sin minimumvila. Flygbolag som flyger dessa långa sträckor har ofta några dagars stopp (charterbolag har ofta en vecka) och under denna tid får man göra vad man vill: sola, bada, festa, shoppa, you name it!

hej,vill gärna jobba på Emirates men tror du att jag måste kunna arabiska? /leila

Svar: Hej Leila! Nej, man behöver inte kunna arabiska, men engelska är ett krav.

Hej hej , hittade nyss din blogg och älskar den!! Jag älskar allt som har med flygplan att göra och jag undrar hur lång man måste vara för att vara flygvärdinna? J
När jag flyger ser jag att värdinnorna alltid har klack på säg , jag vill själv prova på yrket men jag är 176 cm lång och i klack blir jag jättelång! Så jag undrar om det kommer att vara ett problem för mg ? /Ariana

Svar: Hej Ariana! Vad kul att du gillar min blogg! 😀 Fint namn du har förresten.
Många flygbolag har en minimumlängd för att få söka tjänst som flygvärdinna. Den brukar ligga på runt 165cm och detta är för att man ska kunna nå upp att stänga hatthyllor och dylikt ombord på flygplanet.
Att du är 176cm lång tror jag knappast inte ska vara något problem. Eftersom det finns manliga flygvärdar, och män är ofta längre än kvinnor, så är 176cm inte särskilt mycket.
Hur höga klackskor man vill bära är oftast upp till en själv, dock brukar uniformsreglementet ha en maxgräns på hur höga de får vara.
Vill du bli flygvärdinna tycker jag inte att din längd ska stoppa dig! Sök! 🙂

Hej!
Jag är en tjej på 21 år och kan pratar svenska, engelska och ett till språk. har god fysik och har jobbat inom vård och servic. jag har alltid viljat bli flygvärdinna. men jag har läst att man inte får ha tatueringar som syns, sämmer detta? jag har en liten på handleden tror du att jag kan söka ändå? /Victoria

Hej jag tänkte på det här med flygvärdinnor och tatueringar.. Jag har en tatuering av ett flygplan på höger ankel, är det “dåligt” för en framtida flygvärdinna? Kan man nobbas på grund av det? Det är ingen stor och flashig utan lite som den du visade upp, bara lite högre upp.. /Anna

Svar: Hej Victoria och Anna! Det stämmer att man inte får ha synliga tatueringar om man ska söka jobb som flygvärdinna. Är det en liten tatuering, som det är i ert fall, går det oftast att täcka över den med antingen plåster eller hudfärgad gasbinda. Eller så hade en klocka kanske varit nog för att täcka din Victoria. Jag har många kollegor med tatueringar på ställen som är synliga, men så länge man täcker över dem under arbetstid är det ingen fara.

Hej.
Oj vilken härlig o spännande blogg jag hittade här…
Hittade hit av en slump. Jag går nämligen i tankarom att sadla om helt totalt från mitt tråkiga tråkiga tråkiga tråkiga liv o jobb.
Jag är 39 år har två barn på 8 och 11 år. Är fygvärdinne jobbet totalt ouppnåligt för mej??
När jag var ung var min dröm och beslutsamhet att bli flygvärdinna.Sen kom man, barn hus, hund i vägen och jag själv gick vilse.. Nu är jag själv men har delad vårdnad efter en “lyckad” separation om det nu finns. Jag undrar finns det någon chans för en kvinna i min sits att klara av ett jobb som ditt? Har du kollegor som är i samma sits som mej? Själva med barn, men med ett fungerande kontaknät i sin omgivning? Förstår ju att man är borta mycket , men tiden hemma, är den likvärdig som borta tiden? Och jag undrar om det finns några “dolda” sidor som flygvärdinna, som man inte tänker på som ni gör som inte syns och märks? Min vikt är ju inte som när jag var 20 år heller ;-) hur ses det på det. Rafsade ihop dessa frågor på en snabbrast, kommer säkert med fler..
MVH Ingela

Svar: Hej Ingela! Jag har goda nyheter till dig: du har alla möjligheter att bli flygvärdinna! Om det har varit din dröm och du känner att du behöver sadla om för att förändra din nuvarande livssituation så kan jag inte göra annat än att pusha dig att söka!!!
Flygvärdinneyrket är ett jobb man lätt fastnar i och jag har kollegor i alla ålder från 20 år till upp över 60. Att du redan har barn är ett plus (då kommer du inte vara groundad, alltså gravid- och mammaledig), att du är singel är ett annat plus och är du villig att visa framfötterna och tillbringa nätter hemifrån är du som klippt och skuren för rollen. Så länge du kan intyga att det alltid finns barnpassning hemma ska din ensamstående mammasituation inte vara ett hinder.
Vikten är självklart viktig i den mån att man ska kunna röra sig lätt i kabinen och kunna lyfta och skjuta tunga vagnar framför sig. Självklart finns det flygbolag med hårdare krav på vikt och utseende, men det finns minst lika många som ser med blida ögon på några kilon extra.
Dolda sidor med flygvärdinneyrket skulle nog vara det faktum att kroppen tar mer stryk än man tror. Det är inte heller alla som trivs med alla hotellnätter i ensamhet (om man nu bortser från sällskapet från sina trevliga kollegor).
Jag hoppas jag får se dig inom flygvärdinneyrket inom kort! Lycka till!

Hejsan!
Jag undrar hur man utbildar sig till flygvärdinna hur arbetstiderna är och om det är svårt att få jobb inom det.
Hälsning Nikole

Svar: Hej Nikole! Jag har skrivit massor med inlägg om hur man utbildar sig till flygvärdinna och hur arbetstiderna ser ut. Läs mer i mappen “Att bli flygvärdinna“. Så länge man uppfyller kraven som flygbolagen ställer , gillar att arbeta med människor, är stresstålig och har ett positivt och trevligt bemötande har man alla chanser att bli flygvärdinna. Lycka till!

Intressant blogg! Allt bra idag då? /Marcus Åberg

Svar: Tack tack! Allt är bra, trött efter arbetsdagen men glad och trevlig som alltid (nästan). 🙂 Själv då?

Hej! Kan inte du berätta lite om hur utbildningen ser ut efter att man fått anställning på ett flygbolag som flygvärdinna. Vad får man göra och hur ser upplägget ut? :) /Maria

Svar: Hej Maria! Flygvärdinneutbildningen man får av flygbolaget när man väl har fått jobbet innehåller både praktiska samt teoretiska prov och genomgångar. Man får lära sig om bl.a. brandsläckning, farliga föremål, första hjälpen, mediciner man ska kunna, flygsäkerhet, CRM (Crew Resource Management, typ teambuilding, ledarskap, kommunikation, m.m.), hur man hanterar terrorhot och bråkiga passagerare, m.m. Varje del avslutas med ett prov som man måste få x antal rätt på för att få gå vidare. Man får även göra en s.k. wet drill där man lär sig livräddning i vatten, simma 200 meter med kläder, ta sig i och ur en flotta, använda flytväst, osv. Man genomgår även en flygläkarundersökning. Flygbolagens utbildning kan variera något i antal veckor, men det brukar ligga på ca 3 veckors utbildning.

Hej! Finns det speciella stödstrumpbyxor för flygvärdinna? Håller flygbolaget med det isf eller får man köpa det själv? :) /Katrine

Svar: Ofta får man införskaffa sig sina egna stödstrumpbyxor efter smak och tycke (så länge de håller sig inom uniformsreglementet). Man rekommenderas att använda stödstrumbyxor med högt den (denier) för att benen tar mycket stryk av upp- och nedstigningar år efter år. Många flygbolag ger sina anställda ett uniformstillägg som utbetalas med lönen och där ska bl.a. utlägg för strumbyxor vara inkluderat. Många flygvärdinnor handlar sina stödstrumpbyxor på Weststockings.nu.

Hejhej! Du råkade inte vara vid centralen idag runt tre tiden va? Haha, såg en flygvärdinna gå på ett tåg där och tänkte dirket på dig/din blogg!
Anyways, älskar att läsa din blogg och inspirerande är den också – eftersom jag själv vill bli flygvärdinna – so keep up the good work! (-: /Louise

Svar: Hihi, man vet aldrig! 😉

Previous Post
Uppe i ottan
Next Post
Flygstol

3 Comments

 • June 30, 2011 at 2:44 pm
  katrine

  Tack för dina alltid bra svar! Jag har varit på intervjun/infon om Novair och jag gick vidare till intervju del två!!! 🙂 det är via proffice aviation ! Några frågor dök upp efter att jag varit där, bla så var det en kille som frågade om man fick ta med sig kompisar på resan och fick svaret ‘ ja men man måste ha jobbat i minst sex månader för det’, men vad innebär det egentligen? Att man får ta med sig en kompis gratis när man är på långflygning som får bo med en på hotellet? Eller att man får ge rabatterade priser? Det framgick inte o jag ville inte fråga 🙂
  Har man mindre betalt om man är anställd via proffice Aviation än om man är anställd direkt av flygbolaget? Gäller andra/mindre förmåner eftersom man inte är direkt anställd av i detta fall då Novair?

  Reply
 • July 2, 2011 at 5:28 pm
  Louise

  Hejhej!
  Brukar dem vara hårda med att man måste vara 165 cm? För det har varit min dröm att bli flygvärdinna så länge jag kan minnas, men jag är bara 159 cm – det är möjligt att jag växer lite till men så många fler cm tror jag inte att det blir :/

  Reply
 • July 7, 2011 at 4:06 pm
  fatima

  Hej ! Hittade din blogg för ett tag sen. 🙂 Nu på senaste tiden har jag blivit intresserad av att bli flygvärdinna, jag är bara 13 år. Jag skulle vilja veta, är det sant att maxmåttet för midjan är 80 cm ? Finns det någon höjd för hur höga klackskorna får vara, om man använder det ? Dina svar är alltid bra, som din blogg 🙂 Kram

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0