theme-sticky-logo-alt

Flygvärdinnefrågor och svar från Flygvärdinnan

0 Comments

Varför är det krav på gymnasiekompetens? /Michaela

Svar: Hej Michaela! Helt ärligt så vet jag faktiskt inte varför det är krav på just gymnasiekompetens, men någon utbildning ska man ju ha. Det är ju en fördel att kunna lite matte, språk och geografi när man är flygvärdinna.

Vad flyger du på för linjer, är det bara Europa eller jobbar du på long-haul och inrikes också? :) Vilken typ av linje tycker du mest om att jobba på? /Jesper

Svar: Hej Jesper! Jag flyger lite blandat, men mest reguljärt. Har dock en del stopp på härliga destinationer! Jag trivs bra med att få komma hem efter arbetsdagen, men att ändå få se lite av världen och få lyxa sig på hotell ibland. 🙂

hej! jag avgudar din blogg. den är otroligt bra!! jag har 5 frågor som jag hoppas att du kan svara på! blir jätte tacksam om du kan svara på dom! kram.
1. jag skulle så gärna vilja bli flygvärdinna, men min bror säger att dom tjänar 18000, jag googlade & på vissa ställen stod det som han sa 18000, men på vissa hemsidor 30000, så jag undrar hur mycket tjänar man om man flyger inom sverge? och hur mycket tjänar man om man MEST flyger runt i europa? (alltså inte bara europa, men oftast) ? måste man jobba flera veckor i rad om man ska tjäna 30000, jag är liksom rädd att inte kunna ha en familj, går det att ha en pojkvän eller ett barn om man är flygvärdinna eller är man borta för mycket?
2. och du skriver att du nyss kom hem från jobbet, betyder det att du nyss har varit ute & flygit eller gör en flygvärdinna något annat också?
3. hur många nätter brukar du stanna på hotellet i det landet du åker till?
4. om du flyger inom sverige, åker du tillbaka till ditt hem samma dag som du flygit?
5. fixar flygvärdinnan sitt hår & smink själv eller fixar någon annan det åt än? syftar på att deras frisyrer är så stilrena & fina!
/Therese

Svar: Hej Therese! Tack för dina frågor. Här kommer svaren:

1. Som jag berättat tidigare kan flygvärdinnelönen variera väldigt mycket från flygbolag till flygbolag. Det behöver faktiskt inte heller betyda att man arbetar mer för att man tjänar mer. Generellt sätt tjänar man inte lika mycket på inrikesbolag som hos de flygbolag som flyger long-haul. Det är ofta övernattningarna som gör att man tjänar så pass mycket extra eftersom traktamenten även är skattefria.
Man kan självklart kombinera familj och ett flygvärdinnejobb med bra lön. Jag rekommenderar att söka till ett bolag som flyger inom Europa om du vill kunna tjäna bra, men ändå vara hemma mycket. Men som jag sa varierar det!

2. När jag berättar att jag precis kommit hem från jobbet betyder det att jag har varit ute och flugit. 🙂 Det finns några flygbolag som kombinerar flygandet med marktjänst, vilket kan innebära att man står i incheckningsdisken, m.m. Jag flyger endast.

3. När jag är på stopp kan det handla om allt från en natt till några dagar, ibland en hel arbetsvecka.

4. Även om det är kort flygtid inom Sverige är det inte alltid jag flyger hem samma dag. Ibland kan man vara schemalagd att flyga vidare till en annan destination nästa dag.

5. Alla flygvärdinnor får fixa sitt eget hår och smink (vem ska annars göra det åt oss klockan 3 på morgonen?). 🙂 Några flygbolag låter sina flygvärdinnor gå en make up- och hårstylingkurs.

Hej jag undrar om ni vet vilka flygbolag som har egen utbildning för flygvärdinnor? Finns det några flygbolag som hyr värdinnor i såna fall vika ? Från en funderande tjej

Svar: Hej! Många flygbolag, eller jag skulle nog säga de flesta, utbildar sina egna flygvärdinnor eller skickar dem på kurs som betalas av flygbolaget.
Det finns även inhyrda flygvärdinnor genom bemanningsföretag, men de genomgår samma utbildning som de fast anställda flygvärdinnorna. Jag kan tyvärr inte ge några tips.

Hej! Först så är det här en super bra blogg om hur det är att vara flygvärdinna =) Jag har alltid velat bli flygvärdinna, men vet inte riktigt hur jag ska gå till väga med utbildning och hur man får arbetet. Så jag tänkte fråga hur du fick din utbildning och jobb som flygvärdinna? Jag såg att du skrev att flybolaget ordnar flygvärdinna utbildningen? På cabin crew kostar utbildningen mycket, så jag undrar om du vet om andra sätt att få utbildningen som krävs? Sen undrar jag om det är krav på att man måste vara 21 år för att gå utbildningen? Är själv 20 år och fyller 21 i januari så jag måste vänta om det är så. Skulle vara glad över lite tips och råd om yrket och hur du gjorde =) Tacksam för svar! Mvh Caroline

Svar: Hej Caroline och tack för att  du läser min super-blogg! 😉
Det finns två sätt att få sin flygvärdinneutbildning: att få anställning av ett flygbolag som ger dig utbildningen eller att betala för den. (Det finns förresten flygbolag som ger dig utbildningen men som drar det på din första lön, men det är sällsynt.) Jag rekommenderar alltid att söka ett jobb och få utbildningen på så vis, för att betala för den garanterar dig inte något jobb. Då har du dessutom utbildningen men inte erfarenheten, och det är ingen som söker flygvärdinnor på det sättet. Du räknas då ändå som ny och oerfaren och kommer få gå en initial course (den första utbildning man går) i vilket fall som helst.
Man behöver inte vara 21 år för att gå utbildningen, men många flygbolag anställer endast flygvärdinnor med en minimumålder på 21 år.
Tack för att du läser! 🙂

Hej !
Superbra blogg !
Jag har kommit på den senaste tiden att Flygvärdinna skulle vara ett jobb som skulle passa mej utmärkt.. ! Förutom en sak… Jag har spyfobi.. Riktigt illa fobi alltså. Får panik om någon i min närhet spyr eller mår illa ! Även när det drabbar mej själv. Är det ofta folk blir illamående/åksjuka och spyr? Jag vet inte om jag skulle klara av och tackla en sådan situation , Och tvekar därför att söka mitt drömyrke :( /Emelie

Svar: Hej Emelie!
Det var en jobbig fobi att ha! Tyvärr är ju det sånt som en flygvärdinna kan se rätt ofta. Det händer kanske inte varje dag, men ändå ofta om man jämför med något annat arbete. Jag har flera gånger fått passagerarnas kräk över mig eftersom det är oss de kommer till när de mår dåligt. Inte så trevligt!
Du kanske ska få hjälp med din fobi innan du söker jobb som flygvärdinna. Det vore ju tråkigt om det hindrade dig från ditt drömyrke.
Lycka till!

har du nå tips på hur man ska gå tillväga om man vill söka till flygvärdinna men de inte ligger några tjänster ut, var ska man börja? /Jen

Svar: Hej Jen! Mitt tips är att skicka intresseanmälan till flygbolagen då det ofta finns en adress man kan sända sitt CV till även om det inte ligger några tjänster ute för tillfället. Gå in på respektive flygbolags hemsida och kika! Utöver det är det bara att hålla ögonen öppna.

Vilka vaccinationer rekommenderar du man ska ta när man arbetar som flygvärdinna och flyger utrikes? Ska till flygläkaren nästa vecka och tänkte passa på att vaccinera mig! /Hanna

Svar: Det man brukar rekommenderas att vaccinera sig mot är hepatit A och B, så Twinrix är en bra vaccination (innehåller skydd mot båda två). Jag är dock inte säker på att man kan vaccinera sig hos flygläkaren. Det brukar man väl göra hos en vaccinationsklinik?

Hej igen ! :) Har några frågor :
Typ när man har jobbat sommarjobb, så kommer det till på CV ? Och vad skulle man kunna jobba med isåfall så att det ser bra ut då man söker till flygvärdinna ?
Måste också flygvärdinnor kunna typ delar på flygplanet så som piloterna ?
Awesome blogg föresten :)
en fråga till, är det lätt att få arbetskompisar eller ? /Fatima

Svar: Hej Fatima och tack för komplimangen! 🙂
Som jag alltid säger är det service, turism, hotell och vård som är meriterande på ett CV när man söker till flygvärdinna. Alltså servitris, äldrevården, kassabiträde, you name it!
Flygvärdinnor får faktiskt lära sig lite om flygplanen under sin utbildning. Man lär sig dessutom med tiden eftersom man tycker det är intressant. Jag är en riktig flygplansnörd som brukar sitta inne hos piloterna i cockpit när vi har tid över under flygningen och fråga dem en massa frågor. Det är även bra att kunna när en flygrädd passagerare ska lugnas.
Ja, det är jättelätt att få kompisar genom arbetet eftersom man umgås så intensivt och träffar nya kollegor nästan varje dag!

Previous Post
Ställ era frågor till Flygvärdinnan
Next Post
Busy busy busy

0 Comments

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0