theme-sticky-logo-alt

Flygvärdinnefrågor

5 Comments

Hej
Jag har en fråga angående platser på flyget. Nu är det så att om ett tag ska jag och min familj åka på semester. Vi fick hem biljetterna idag och inser att vi inte har fått platser bredvid varandra. Detta känns så sjukt tråkigt och min lillebror är helt förkrossad eftersom han sitter längst ifrån familjen. Tänk själv att 12 år gammal flyga i 17h , SJÄLV. Men vi andra sitter inte heller på samma rad, men ändå hyfsat nära. Vi ska ringa till apollo som vi bokat hela resan med imorgon och hoppas på att dom ska ordna med detta. Men eftersom biljetter och allt är utskickat känns det helt kört :( .
Dessutom verkar det fullt då det inte längre går att boka resa till samma datum som vi har gjort.
Men om apollo nu inte kan göra något åt det, hur kan man då gå tillväga? Ska man ringa flygbolaget? Eller är det helt kört? :(
Får man lov att byta platser på planet annars? Säg att den som sitter bredvid mig är villig att byta med min lillebror, får man lov att byta då? Kan annars ni som flygvärdinnor styra upp och ordna så det kan lösa sig? Känns liksom som att denna resa vi sett fram emot så mycket blev lite förstörd utav detta… Dessutom tycker jag det är jätte konstigt att vi inte fått platser tillsammans eftersom vi bokade för över 8 månader sedan och det är ett stort plan :/ Det är reguljärflyg om det spelar något roll! /Sara

Svar: Hej Sara! Jag är ledsen att du fått vänta så länge på svar. Tyvärr blir det ibland så att man inte får sitta tillsammans om man är många som reser ihop. Det handlar oftast om att man bokat så sent att det inte finns platser bredvid varandra. Mitt tips är att först ringa resebyrån och fråga om de kan göra något. När ni kommer till flygplatsen på avresedatum kan ni även fråga i incheckningsdisken. I värsta fall kan ni be flygvärdinnorna snällt om de kan hjälpa er. Oftast brukar vi kunna re-seata (omplacera) passagerare som kanske reser ensamma för att större familjer med barn ska få kunna sitta ihop. Går inte detta heller så rekommenderar jag att någon vuxen i familjen byter plats med din lillebror så han slipper sitta ensam, eftersom det inte gör något om ni byter säten med varandra.
Lycka till!

Hej, på senare tid har jag tänkt mer och mer på att bli flygvärdinna. Det lockar mig extremt mycket. Hur går jag tillväga, vad krävs osv? /Felicia

Svar: Hej Felicia! Jag råder alla som vill bli flygvärdinna att skicka in sin ansökan till olika flygbolag. Flygbolagen har ofta liknande krav: avslutad gymnasiekompetens, god fysik, god syn, si och så lång… Läs tidigare inlägg i bloggen för mer tips, t.ex. HÄR. 🙂

hej jag undrar vad som krävs för att bli flygvärdinna? va är det för utbildning? hur lång är den? och är antagnings betygen höga?? hehe jag är lite sugen på yrket men vet ganska lite om hus man söker dit? /L

Svar: Här kan du läsa vad som krävs för att bli flygvärdinna. Utbildningen får man av flygbolaget när man fått anställning och den är ca 2-4 veckor. Antagningsbetyg används inte, utan det som krävs är avslutad gymnasieutbildning. Lycka till!

Hej! Sitter på jobb och läser så klart din underbara blogg nu på min rast. Hade en fråga som jag tänkte ställa nu när du ändå skrev om det.. Eller ja.. Flera frågor. En av mina favoritfilmer är view from the top. Vet du någraandra bra filmer med flygvärdinnor? Ska självklart följa pan am när den börjar. En annan fråga är hur höga dina klackar är som du har i jobbet, och är det bara på väg till jobbet du har dem och sen platta på flyget? Det var nog alla frågor jag kom på just nu på min rast. Det dyker säkert upp fler efter hand. Tack för världens bästa blogg! /Sofie

Svar: Hej Sofie! Hihi, jaså du sitter och läser min blogg på jobbet? 😉
Nina Frisk är en svensk kärlekskomedi från 2007 om en flygvärdinna som jag kan rekommendera. Sen har jag hört talas om en film som heter The Aviary från 2005, en tysk film som heter At Ellen’s Age och italiensk/argentinska filmen The Call. Sen kan jag inte komma på några fler just nu om just flygvärdinnor, men det finns ju fler filmer om flygbranschen som t.ex. Catch Me If You Can och The Terminal för att nämna några.
När det gäller skor så använder vi flygvärdinnor högklackade “till-och-från-skor” när vi tar oss till/från flygplanet. Under själva flygningen byter vi till låga bekvämare skor för att spara på fötterna.
Säg bara till om du kommer på något mer att fråga om!

Hej!
Har en lite invecklad fråga.. På intervjun som jag var på för ett flygbolag så frågade de mig väldigt många privata, nästan närgående frågor skulle jag vilja säga. Jag undrar lite vad du tror deras syfte var att fråga mig tex vad som var den lyckligaste stunden resp det värsta jag varit med om i mitt liv? Vad som var viktigast för mig i mitt liv & betydde mest? Om jag kunde definiera ordet lycka för mig? Beskriva mitt självförtroende och självkänsla samt betygsätta mig själv i hur bra jag tyckte att jag var? Mm mm i samma stil. Detta är ju verkligen inte lätta frågor som man slänger fram ett bra svar snabbt på, det är ju inte sånt som är så lätt att prata om och dessutom till en främmande person jag aldrig träffat förut. Jag blev faktiskt ställd till varför man ställer såna frågor? Vad är syftet? Nu har inte jag varit med om någon väldigt hemsk upplevelse i mitt liv, men tänk dig att berätta typ ” min mamma dog i cancer för ett år sen”, eller ” min bror blev mördad” eller ” jag blev våldtagen för två år sedan” eller något liknande. Det måste vara jättejobbigt och utleämmnande att berätta sådär direkt i en arbetsintervjusituation och jag tyckte det kändes väldigt jobbigt efteråt på det vad jag “öppnat upp” mig om. /Catherine

Svar: Hej Catherine! Inom flygbranschen måste man vara psykiskt stabil eftersom man kan vara med om svåra eller hemska händelser och då måste kunna agera utefter procedurer. Även om man sedan har arbetat flera år som flygvärdinna så vet man inte hur man kommer att reagera i t.ex. en nödevakuering. Att anställa någon endast utefter meriter är svårt och därför får man ofta såna här frågor. Det är även för att se hur man svarar och reagerar.

Hej!
Vilken super bra blogg du har! Jag hittade den igår, hade tid att läsa första sidan, och nu idag började jag från inlägg ett och kunde knappt sluta läsa!
Min stora dröm är att bli flygvärdinna! Det verkar som ett så himla roligt jobb! Jag är 21 år och bor i Malmö så jag har nära till Köpenhamns flygplats. Vad jag har förstått gäller det mest att skicka in sin CV till olika bolag, stämmer det? Jag har nämligen gjort det till bla. SAS, Norweigan, Malmö aviation och British airways. Men jag känner inte till så många olika bolag förutom dom riktigt stora. Vet att du inte gör reklam för något men har du möjlighet att rada upp ett antal så vore det jätte snällt.
Tänkte även fråga ifall det är svårt att få jobb idag? Till exempel för mig, en 21 åring som har två till tre år erfarenhet av jobb med människor och service, men har absolut inga kontakter inom flygbranchen.
I Juni skrev någon och frågade vilka bolag som flög från arlanda. Och i ditt svar hade du en länk där man kunde gå in och kolla på vilka flygbolag som flyger därifrån. Tänkte höra om du har möjlighet att göra det med köpenhamns flygplats också?
Tack på förhand.
Och tack igen för den bästa bloggen! /Sofie

Svar: Hej Sofie och välkommen hit! Som du skriver så är det enda sättet att få jobb som flygvärdinna att skicka in sin ansökan till de olika flygbolagen/bemanningsföretagen. Har man kontakter inom flygbranschen kan man självklart använda dessa som referenser, men annars ska det inte göra någon större skillnad om man känner folk eller ej.
HÄR finner du en lista med de flygbolag som flyger till/från Köpenhamns flygplats.
Lycka till!

Kom på en till liten fråga.. Förlåt för jag frågar typ tusen frågor.. Och detta är en ganska liten fråga.. Men jag tänkte på frisyrerna som en flygvärdinna har… är det lättast att använda hårnålar då? Gör du det om du tex ska göra en svinrygg? Kram /Sofie

Svar: Japp, hårnålar går åt i massor! Se även mina tips om hårdonuten. Kram!

Hej, Jag ska välja gymnasie nästa år och jag har tänkt bli en flygvärdinna. Min fråga är måste man välja hotell& turism programmet för att bli en flygvärdinna ? /YasminS

Svar: Hej! Nej, du måste inte läsa något speciellt på gymnasiet för att bli flygvärdinna. Det viktigaste är att ha avlutad gymnasieutbildning. Sen är självklart allt arbete inom hotell/turism meriterande.

Hej igen!
Jag fortsätter att hålla utkik nästan dagligen efter jobbannonser om kabinpersonal, men jag tycker aldrig att jag hittar något! 🙁 Sas tex har jag inte sett haft en jobbannons ute någonsin om det tror jag, och jag har ändå varit intresserad i två år. Likaså de andra stora bolagen såsom Norweigan, tui fly, blue 1 tex. Alla dessa har ju då systemet att man ska regga sig på deras hemsida och skicka in via den. Men finns det verkligen inget annat sätt? Jag funderar på om de rekryterar internt så det är därför jag som utomstående inte kan se? Eller att det skickas ut på nån form av flygmail/nät som alla ni som jobbar inom flygbranschen har tillgång till. Vad tror du? Eller har du något annat tips?
Vill att det ska dyka upp något!
Tack för en superblogg! 🙂
/Catrin

Svar: Hej Catrin och tack för att du läser bloggen! 🙂
Det är tyvärr det sättet man söker jobb som flygvärdinna. Hål även koll hos bemanningsföretagen eftersom de ibland anställer åt flygbolagen.

Hej ! Och tack för en kanon bra blogg…
Jo jag tänker söka som flygvärdinna, flygbolag med fokus på affärsresenärer, jag är 41 år – jäkligt snygg ;-), smal och vältränad till och med. 172 c, lång,frisör, jobbat i resebranschen har dykcert, mina 2 barn är 14 och 19 år – klarar sig själva…Är min ålder till nackdel eller fördel ? Vad ska jag framhäva i min ansökan ? Kan du ge mig tips så att dom blir super intresserade av att få träffa mig för en intervju ?
Tack på förhand ! /Sanna

Svar: Hej Sanna! Tack för komplimangen och en härlig ärlig beskrivning av dig själv! 😉
Din ålder är förmodligen meriterande eftersom du redan har barn som klarar sig själva. Jobb inom resebranschen är självklart meriterande precis som god fysik. Och så skadar det ju inte att man ser bra ut! 🙂
Du verkar vara en glad och sprallig person och det tycker jag att du ska få fram i din ansökan. Man ska skriva något som får en att sticka ut, man måste urskilja sig bland alla de hundratals ansökningar som flygbolagen får in. När man sen får komma på intervju är det lättare att visa en bättre sida av sig själv, men kommer man inte ens dit är det svårt att visa vad man kan bidra med.
Lycka till!

Hej, jag har skrivit till dig tidigare angående att bli flygvärdinna. Jag har funderat skit länge på att bli det. jag vill verkligen jobba som det. Men är det verkligen så dyrt att utbilda sig? Hittade en sida som heter http://www.catofsweden.com/, där står det att det kostar ca 20 000. Jag har tidigare läst att flygbolagen står för utbildningen som dom vill ha en. Men vad finns det för svenska flygbolag? För det är väl det man bör jobba för?
Tacksam för svar! 🙂
Mvh Rebecca

Svar: Hej Rebecca! Jag rekommenderar alla mina läsare att söka jobb hos flygbolagen och få sin utbildning genom dem istället för att lägga ned tusentals pengar på en utbildning där du inte är garanterad jobb.
Jag tycker inte att man “borde” arbeta för ett svensk flygbolag för det finns lika många bra och spännande jobb i andra länder. Sök på flygbolag inom t.ex. Europa, eller varför inte i USA? 🙂

Hej! Jag är nyfiken på vilket bolag du jobbar för. Jag går nämligen Thomas Cook AS utbildning och börjar flyga första november :)
Vänliga Hälsningar
Charlotta

Svar: Hej Charlotta! Jag kan tyvärr inte avslöja vilket flygbolag jag arbetar för eftersom det är en del av min anonymitet. Men stort grattis till ditt flygvärdinnejobb!!! Du kommer att älska det! 😉

Hej Flygvärdinnan. Du är så fantastisk. Man får verkligen en bild på hur det verkligen är att vara flygvärdinna:)
Jag har velat bli flygvärdinna sen jag var 12 kanske, Men sedan har jag inte tänkt på det så mycket, men nu är villjan tillbaka igen !!
Jag går sista året på gymnasiet, jag tänker Inte plugga vidare !
Jag vill ge gärnet för att jobba som flygvärdinna men en fråga har jag :
Kan man jobba alttsåbåde inom och Europa men ändå komma hem efter arbetsdagen eller är det ett MÅSTE att övernatta. Och ifall det är så att man Måste har man rätt att ta med sin sambo ifall man ska vara borta i flera dagar ? betalar han allting själv eller hur går det till är jätte taksam för svar , vill verkligen detta men vill veta hur det skulle bli då jag har en sambo som jag inte kan vara utan mer än några dagar !
Önskar dig all lycka i livet även med bloggen som är den frymmaste bloggen jag nånsin läst !!!!!
Puss & kram ): /Ana

Svar: Hej Ana! Tack va du är söt! 🙂 Det är ju för er läsare jag skriver!
Att söka jobb som flygvärdinna så fort du gått ut gymnasiet blir nog lite svårt eftersom du förmodligen då inte är tillräckligt gammal (minimumåldern brukar ligga runt 20-21 år). Vill du inte plugga vidare rekommenderar jag dig att arbeta inom service, vård, hotell och turism under tiden då detta är meriterande när man sen söker som flygvärdinna.
Det finns många flygbolag som flyger både inrikes och inom Europa, där man kommer hem efter nästan varje arbetsdag. Vill man ta med sin sambo finns det oftast möjlighet till att köpa s.k. ID-biljetter (biljetter för flygbolagets anställda till kraftigt reducerat pris), men man får då endast resa med i mån av plats och betala en extra avgift på hotellet. Detta är inget jag rekommenderar dig att göra varje gång du har en övernattning (det kan ju handla om en natt). Som flygvärdinna för ett bolag där man sover borta mycket måste man klara att vara iväg från sina nära och kära. Men det finns som sagt flygbolag där det liv du söker är möjligt!
Lycka till och kramar till dig!

Hej :)
Tack för fin fin blogg!!
En liten fråga, jag ska börja flyga om ca 1 månad och undrar om du kan ge tips på bra strumpbyxor / stay-up som ger bra stöd?! /Hannaq

Svar: Hej! Vad roligt att du ska börja flyga! 🙂
Förut fanns det en hemsida som hette Weststockings.nu där många flygvärdinnor köpte sina stödstrumpbyxor. Den har tyvärr lagts ned. Nu köper jag mina stödstrumpor hos Apoteket. De har ett märke som heter Mabs som har strumpbyxor och stay-ups i 140 denier. Finns i svart och beige och stay-upsen kostar 175kr paret. Fördelen med stay-ups (om man tillåts ha det av flygbolaget) är att går en sönder så har man alltid en kvar. Mabs-strumporna håller länge och går att tvätta i maskin.

Hej!
Har fått chansen att gå på kurs för ett av våra större bolag. Ska på flygläkarundersökning och vad gör man mer precist? Är det något man ska vara “rädd” för och vad skiljer den mot en vanlig hälsoundersökning?
Även under kursens gång, är det fysiska tester där exempelvis kullerbyttor och koordination? Sim-träningen, 200 meter med kläder, men ska man dyka och sånt?
Stort tack för alla hjälp!
/J

Svar: Hej J! Grattis till jobbet!
Det  man gör under en flygläkarundersökning, utövera att kolla reflexer och annat vanligt, är ett drogtest. Detta gör man genom att lämna ett urinprov. Jag tror även att man nuförtiden gör ett EKG, alltså en undersökning av hjärtats aktivitet.
De fysiska tester man genomgår förutom en wet drill är att man måste hoppa ut för en slide (rutschkana). Annars är det inte så mycket fysisk aktivitet förutom de evakueringsscener man gör i en mock up och en rökfylld kabin samt HLR-träning (Hjärt-Lungräddning) på dockor.
Kom ihåg att man måste vara i fysisk god kondition för att få arbeta som flygvärdinna.

hej! jag undrar lite grejer och det vore jättesnällt om du kunde svara så snabbt som möjligt.
Måste ha körkort för att bli flygvärdinna? det står här:
http://hd.se/mer/2008/04/13/detta-kraevs-foer-att-bli/
Vilken gymnasielinje gick du?
tror du att det är en bra ide att först gå humanistiska linjen på gymnasiet och sedan fortsätta med hotel, turism och resturang branchen på högskolan? /Lola

Svar: Hej Lola!
Ofta är körkort ett krav för att bli flygvärdinna då man ska kunna ta sig till flygplatsen på kort tid när man har standby. Jag vet dock några flygvärdinnor som inte har det, därför tror jag inte att alla flygbolag har detta som krav eller inte är så hårda med det så länge man kan ta sig smidigt till och från flygplatsen.
Jag läste naturvetenskap på gymnasiet, men det spelar ingen roll vad man läser så länge man avslutar sin gymnasieutbildning. Hotell, turism och restaurang är alltid meriterande inom flygvärdinneyrket!

Har en tatuering på min arm som företaget kräver att jag döljer när jag flyger, ngr bra tips på foundation eller tejp? Tacksam för svar! /H

Svar: Vanlig foundation täcker inte tillräckligt, men det finns specialfoundation som t.ex. CoverMark. Man använder dock enklast hudfärgad läkartejp eller plåster.

Hej!
En liten snabb fråga bara!
Har du någon flygplanstyp som du föredrar framför andra när du jobbar / reser på fritiden? Vilken isåfall och varför? :) /Jesper

Svar: Hej Jesper! Jag har inte flugit alla flygplanstyper, men jag gillar Boeing 747, även kallad jumbojet. Jag gillar den för att det är ett stort flygplan och har två våningar antar jag. 😉

hej, jag ska skriva en uppsats om flygvärdinnor och piloter och det skulle vara jätte snällt om du svarade på denna fråga…. varför är kvinnor flygvärdinnor och män piloter? /b

Svar: Hej! Redan där kan jag spräcka din teori. Förr i tiden var det kanske så, men idag ser det annorlunda ut. Jag har mååånga manliga flygvärdinnekollegor och flera kvinnliga piloter på mitt bolag.

Hejsan, mitt namn är adriana. Jag har nu äntligen insett sen ett litet tag tillbaka att jag vill bli flygvärdinna, tror att det kommer passa mig bra.
Jag går andra året på en mode-textillinje på Apelrydsskolan i Båstad. Det är så att nu detta året ska vi göra det där hundrapoängsarbetet man gör.. Mitt arbete ska handla om flygvärdinnor och dess uniformer. Jag tänker sy en egen uniform som skulle kunna framföras som ett “bidrag” till ett flygbolag som jag valt (givetvis med mina egna designerdrag), utöver det ska jag göra en liten bok om modet som faktiskt finns innom flygindustrin.
Så jag undrar bara om du skulle kunna svara på vad du själv tycker om din uniform? Finns det något speciellt som du tycker extra mycket om/ något du (eller dina kollegor) kanske saknar? Någon favorituniform? Jag frågar mest för att få insperation..
Tack på förhand. -A

Svar: Hej! Oj, vilket roligt arbete! Det hade jag gärna velat se!
Det jag älskar med min uniform är att den är classy och stilren. Man ser elegant ut. Färgerna är matchande och snygga och smådetaljer ger det där “lilla extra”. Flygbolagen väljer oftast antingen guld eller silver till knappar, vingen och andra detaljer. Jag gillar kvinnliga skärningar och former. Man ska känna sig bekväm men samtidigt vacker i sin uniform och kunna bära upp den med stolthet.
Jag tycker det är snyggt när kavajen och kjolen är i mörka färger, typ svart eller grått, och att man sedan har en scarf, handskar eller väska som bryter av i en stark färg.
Hos Uniformfreak.com har du massvis med uniformer samlade från världens alla flygbolag.
Säg till om det är något mer du vill veta.
Lycka till med ditt arbete!

hejsan vilken härlig blogg ! hur mycket tjänar en flygvärdinna ? mvh laura

Svar: Hej Laura och tack! 🙂
En flygvärdinnas lön kan variera mellan flygbolagen, men det kan även skilja på några tusenlappar i månaden när man har fler eller färre övernattningar. Här kan du läsa mer om en flygvärdinnas lön.

Hej igen!
Vet du om man själv får betala för kabinväskan som man har med sig som flygvärdinna på planen eller lånar flygbolagen ut dem? Finns det några riktlinjer för vad som Måste finnans med i den?
Tack för en superblogg! /Anonym

Svar: Kabinväskan ingår i uniformen och den får man alltså av flygbolaget (det finns dock vissa få flygbolag där man får betala för sin egen uniform). HÄR hittar du en liten guide på vad en flygvärdinna brukar ha med sig i sin väska.

Hej! Har en fråga som härjat ett bra tag i mina tankar angående min ålder. Det är nämligen så att jag är 19år gammal och min.åldern för att bli flygvärdinna/flygvärd är 21 här i norden. Finns det inget sätt att gå runt systemet? Tips om några bolag som kanske söker kabin personal från 18år uppåt som har passivflygning från stockholm till landet där bolaget äger rum?
Skulle uppskattas till tusen om du kunde ge mig något råd! 🙂
Mvh/ Jonathan

Svar: Hej Jonathan! Tyvärr brukar inte flygbolagen rucka på åldersgränsen. Det finns ju hundratals sökande så de kan ju välja och vraka, och då väljer de inte de som inte uppfyller kraven. Jag vet tyvärr inga flygbolag som söker det du undrar över.
Ett tips hade i så fall varit att söka hos utländska flygbolag. Stockholm är ju en ganska vanlig destination så du kommer nog hem på ett eller annat sätt. 🙂
Lycka till!

Hej, jag är 19år och har precis tagit stundenten min dröm är att bli flygvärdinna och jag har därför tänkt att läsa upp min engelska under några år. Har tänkt att läsa lite kurser också på högskola exempelvis turism kurser. Har du några förslag på kurser som är “bra” meterande att ha gått? /Malin

Svar: Inom högskola/universitet vet jag inte om det spelar någon större roll vad man läser för att det ska anses vara meriterande inom flygvärdinneyrket. Det är vad du har arbetat med som räknas! Om du nu ska studera något skulle jag rekommendera sjuksköterska, för det är en utbildning du har användning för.

Hej flygvärdinnan! :)
Så glad att jag hittat din blogg, har sträckläst i en timma nu och känner mig omöjligt ännu mer inspirerad att fullfölja drömmen som flygvärdinna!
Har lite frågor som jag skulle bli super glad om du ville svara på! :)
1. Jag bor i Umeå, och undrar hur möjligheterna att kunna komma hem ser ut, om jag tillexemepl har min bas på arlanda. Om jag exempelvis flygs hem till Arlanda efter att ha varit på resande fot ett par dagar – lämnas jag då själv att hitta flight hem till Umeå, och måste stå för det själv? Eller är det något flygbolagen tar hänsyn till, och kan ordna?
2. Kan du generellt säga om det är mer attraktivt att flyga inrikes, innom europa eller till andra världsdelar? Sedan undrar jag också om man kan flyga till en blandning av massa länder, eller har man sin speciella rutt, tex att man endast flyger mellan Sverige, UK och Italien? Kan tänka mig att det säkert ser olika ut från olika bolag, men kanske finns det något genomgående mönster?
3. Om man tex har en långflygning till låt säga Thailand, blir man satt på hotell då i väntan på nästa flygning? Hur länge kan det vara, och ungefär hur är standarden på de hotellen man får bo på? Hur ser ledigheten ut? Har hört att man kan jobba konstant i kanske en eller två veckor, för att sedan ha tio dagars ledigt? Får man välja själv vart man vill ha denna ledighet, eller flygs man hem till sin bas?
4. Har du någon aning om hur stor chans det egentligen är att få jobbet som flygvärdinna? Och på vilket bolag man har störst chans, kan tänka mig att det finns mer och mindre populära? Jag är 21 år, har bott och arbetat i London på Armani, också på ett museum som besöktes av hundratals turister varjedag. Här i sverige har jag arbetat i butik, och inom äldreomsorgen. Älskar verkligen att jobba med människor, få andra på gott humör och njuta av livet! :) Problemet jag kan se, är att jag inte direkt är smal. Jag väger 70 kg till mina 167 cm, och detta är något jag oroar mig över.. jag skulle självklart kunna gå ner i vikt – har du någon aning om det är någon “maxvikt” för flygvärdinnor? Jag tänker inte ur “snygghetsvinkel”, utan mer för att jag hört att flygvärdinnor ska vara normalviktiga/smala, för att inte.. ja, “dra ner planet”, haha, eller vad säger man? Lät dumt. :P
Oj, det blev långa frågor, :P Hoppas det inte blev allt för jobbigt att läsa!
Ha det så fint och fly safe! :) /Linn

Svar: Hej Linn! Tack för dina frågor! Jag ska göra mitt bästa för att försöka svara på allt och inte glömma något.
1.Har man bas på t.ex. Arlanda så är man själv skyldig att ta sig till och från basen när man är ledig. Detta är heller inget som flygbolaget kan ta hänsyn till om man blir sen eller inte kan ta sig till basen i tid. Om flygbolaget flyger till Umeå brukar man få flyga gratis mellan sin hemdestination och bas.
2.Vad som är attraktivt för oss flygvärdinnor att flyga (antar jag att du menar) beror på vad man gillar för flygningar. Många älskar charter medan andra hatar det. Några tycker det är bekvämt med inrikesflygningar och att alltid få komma hem samma dag. Arbetar man för ett flygbolag som flyger reguljärt utrikes får man alltid olika destinationer. Man flyger alltså inte till ett bestämt land hela tiden.
3. Vid långflygningar (long haul) som t.ex. till Thailand får man hotell under sin vistelse som flygbolaget bokar och betalar. Hur länge man stannar är olika, men det kan vara allt från timmar till dagar eller veckor. Man måste i alla fall hinna “vila ner sin arbetstid“.
Hotellstandarden brukar vara mycket bra. Alla flygbolag har vissa krav som ställs på det hotell de använder sig av, t.ex. att det ska ligga nära stan, ha restaurang, o.s.v. När man väl är på stopp är man ledig och fri att göra vad man vill.
På vissa flygbolag arbetar man under en längre period och är sedan ledig flera dagar. Förutom sin semester brukar man inte kunna få bestämma när man vill vara ledig, utan man arbetar efter “nycklar”. Man är alltid ledig på sin hemmabas. När man är på stopp räknas det inte som att man är ledig, men det är heller inte aktiv tjänstgöring.
4. Jag har tyvärr ingen aning om hur stor chansen är att bli flygvärdinna och jag vet inte vilka flygbolag som söker just nu.
Dina arbetslivserfarenheter ser bra ut och är meriterande. När det kommer till en flygvärdinnas vikt så är inte reglerna så stränga som många tror. Så länge man kan röra sig obehindrat i flygplanets trånga utrymmen och det inte är en hälsofara för en själv så är det inget du behöver oroa dig för. Tänk bara på att flygvärdinnans arbete är fysiskt krävande.
Hoppas mina svar gav dig något! 🙂

Hejsan. Hittade din blogg igår kväll och jag satt till kl4 på morgonen och läste.
Jag har nämligen sökt till flygvärdinna-utbildningen i Belgrad och väntar på svar. Men det finns en sak som jag har försökt hitta bland alla frågor och svar på din blogg men har inte lyckats. Nämligen hur det ligger till med privatlivet som flygvärdinna? Kan man med det yrket kunna ha pojkvän eller familj? Hur kan en vanlig vecka se ut för dig vad det gäller jobb och ledighet? /Sara

Svar: Hej Sara! Vad häftigt att arbeta som flygvärdinna i Belgrad! Det måste du berätta mer om om du får jobbet. Jag håller tummarna för dig! 🙂
En flygvärdinna är ofta på resande fot och då är det viktigt att man har förstående människor i sin närhet. Det är absolut inte omöjligt att ha ett förhållande när man arbetar inom flygbranschen, men det personen måste vara beredd på att man ibland är borta några nätter i månaden. Man ska ju inte själv heller lida av att vara borta från sin partner. Jag ser det faktiskt som en extra krydda i en relation eftersom man får tid att sakna varandra.
En vanlig arbetsvecka finns nog inte riktigt i mitt liv. Eftersom vi arbetar efter nycklar betyder det att vi arbetar 5 dagar och sedan är ledig 3 (detta är just min arbetsnyckel, det finns de som har fler/färre arbetsdagar/lediga dagar). Hur mycket man arbetar under sin arbetsvecka kan också variera beroende på vilka flygningar man har.

Hej! Jag har en liten följdfråga angående god syn. Jag har smärre synfel på båda ögonen och använder glasögon/linser dagligen. Är dörren helt stängd för mig eller har jag fortfarande en “god chans” att bli antagen till en utbildning?
Tacksam för svar /Hannah

Svar: God syn är som tidigare sagt ett krav för att bli flygvärdinna, och om man kräver glasögon/linser för att uppnå fullgod syn är det helt okej och absolut inget som kan kosta dig en anställning. Har ni inte sett flygvärdinnor med glasögon någon gång? 🙂

Har en fråga till dig, har läst i bloggen att du rekomenderar att man skickar in cv till flygbolag. Tips på några? Hur får man kontakt med dem? är det onödigt att gå exempelvis cat of sweden när ett flygbolag kan betala utbildningen? Tack för en inspirerande blogg!
/Veronica

Svar: Hej Veronica! Det är svårt att ge tips på flygbolag att söka till eftersom det finns så många och det innebär olika typer av arbetsförhållanden. Du måste själv fråga dig vad det är du söker, inrikesflygningar som innebär att få komma hem samma dag, lite längre dagar med endel övernattningar eller långa veckostopp?
Jag rekommenderar dig att få utbildningen genom ett flygbolag istället för att lägga pengar på en utbildning du sedan får vid anställning.
Lycka till!

Kom på en liten fråga, jag kunde i vart fall inte hitta svaret i arkivet.. Men som nyutbildad flygvärdinna, får man bara arbeta en viss typ av resor? Jag vill ju kunna flyga till New York, Karibbien och Asien, eller kan jag bara glömma det till en början? Kanarieöarna är ju trevligt också förstås! ;) Tack igen.. /Tessie

Svar: Vart man får flyga beror helt på vart flygbolaget flyger. Det finns inga interna väntelistor utan man flyger allt. 🙂

Hej! Vilken rolig blogg du har, den har verkligen öppnat upp mina ögon för flygvärdinnevärden och fått min inse att det är ett yrke jag verkligen vill testa på!
Jag har en lite konstig fråga kanske, men det känns ju som att man går ganska mycket efter utseende när man anställer flygvärdinnor(?) och isåfall, kan man få det svårare att hitta ett flygbolag som vill anställa en om man har fräknar? Det är inte så att jag har massor av fräknar och de i ansiktet syns ju inte så väl när jag har smink, men har även fräknar på t ex armar och ett födelsemärke på benet. Ska man isåfall täcka över det när man jobbar eller spelar inte födelsemärken någon roll? Det är ca 2 cm kanske. Tänkte mest eftersom de är noga med piercingar och tatueringar.
Dessutom undrar jag hur det är med engelskan, jag har läst upp till engelska c och har aldrig haft några problem med språket utan klarat upgifterna med marginal. Klarar man sig på den engelskan eller borde jag ta någon språkkurs? Typ business english eller nåt sånt? Eller tror du det räcker att hålla igång engelskan så att man kommer ihåg den liksom? Så fort man använder den kommer ju allt tillbaka känns det som.
Testar de engelskan under utbildningen?
Kram /Kajsa

Svar: Hej Kajsa!
Visst är flygbranschen lite utseendefixerad i den mening att man ska ha ett vårdat yttre (passagerarna har ju inte mycket annat att titta på under flygningarna än oss 🙂 ), men det är i den bemärkelse att man ska representera bolaget och vara ansiktet utåt. Fräknar är absolut inget du behöver oroa dig för! Det är ju bara sött! 🙂 Ett födelsemärke tror jag knappast att du behöver täcka över. Skillnaden på ett födelsemärke och en tatuering är att en tatuering är något du själv satt dit och det representerar något, typ en bild eller en text. På så sätt ska flygvärdinnor vara “neutrala” och skilja på privat- och arbetsliv.
Den engelska man läser i gymnasiet (speciellt om du har läst ända upp till engelska C) brukar räcka gott och väl. Det viktigaste är att man kan prata, förstå och göra sig förstådd. I dagens samhälle brukar majoriteten av 20-30 åringar prata bra engelska. Dessutom så lär man sig ju mer man använder sig av språket.
Det enda man brukar testa rent språkmässigt under en flygvärdinneintervju är att man ska kunna läsa och uttala en annonsering på engelska rätt.

Previous Post
Välkomna ombord!
Next Post
Gone flying

5 Comments

 • October 21, 2011 at 3:23 pm
  Mikaela

  Två lite lustiga frågor men ändå =)
  1.Får man ha något personligt smycke på sig som flygvärdinna? tex. kors runt halsen eller ringar?
  2. Byta hår färg är inga problem inom yrket så länge de ser vårdat ut, har jag rätt?

  Reply
 • October 24, 2011 at 12:12 pm
  jennifer

  Heej flygvärdinnan!
  Tack för en grym blogg, älskar den 😀
  Jag är sugen på att bli flygvärdinna och har en liten fråga jag hoppas att kunna få svar på:
  Kan man jobba som flygvärdinna även fast man är jordnötsallergiker?
  För jag är nämligen extremt allergisk mot jordnötter (kan inte ens vara i samma rum som en öppnad påse). Så varje gång jag flyger visar jag upp läkarintyg samt säger att det inte får severas.. Andra nötter går dock bra 🙂

  Tack på förhand! Kram!

  Reply
 • October 25, 2011 at 7:43 pm

  Tycker att det är fantastiskt att du tar tid all denna tid för att besvara läsares nyfikna frågor. Tack för en jättebra blogg! Tänkte även tipsa om denna videon (http://www.youtube.com/watch?v=iLpbMqQMelk&feature=player_embedded), för någon frågade om tatueringar och så haha.

  Reply
  • October 26, 2011 at 11:18 am
   Flygvärdinnan

   Tack för tipset! 😉
   Klart jag tar mig tid för mina fina läsare. 🙂

   Reply
 • February 28, 2012 at 12:20 pm

  What a great blog

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0