theme-sticky-logo-alt

Flygvärdinnedieten

20 Comments

Nu efter jul är folk som galna på gymmet. Alla de inbillade “överflödiga” kilona måste väck. Folk förstår inte att det inte håller i längden att träna som en galning efter en övergödd månad och sen helt strunta i allt vad motion heter resten av året, med undantag för april-maj då alla kommer ihåg att bikini-säsongen närmar sig.

Det här kommer bli det enda inlägg jag gör om vikt och viktminskning för jag förespråkar verkligen inte bantning utan tror på ett hälsosamt liv med balanserad kost och träning. Och i denna balanserade kost ingår faktiskt även sånt man älskar, som t.ex. chips, godis och snabbmat. Så länge man kan balansera det med träning!

Anklaga nu inte mig för att vara en dålig förebild för jag försöker förklara nackdelarna med det hela. Det är bättre att man läser om dieten i min blogg där man får höra sanningen, för den är lika lätt att hitta någon annanstans på internet, där det endast står hur man ska göra för att svälta sig själv. Flygvärdinnedieten är en snabbantningsmetod som ska göra att man går ner 4-5kg på en vecka. Det sägs att den används av flygvärdinnor som har press på sig att se snygga och smala ut, och lite sanning finns det ju i det. Det finns flygbolag som har strikta regler i hur mycket man får väga och att den vikt du har när du får jobbet måste du hålla. Dock finns det många överviktiga flygvärdinnor nuförtiden, konstigt nog. Om något så borde man vilja hålla sig i god form när man har så lite utrymme att röra sig på, har ett rätt fysiskt krävande arbete och alla passagerarnas ögon på sig hela dagen.

Flygvärdinnedieten på 2000-talet känns som antingen svart ellet vitt: jag har flera kollegor som går på diverse dieter och har med sig specialmat till jobbet. Sen har vi de andra som vräker i sig kakor och godsaker under arbetstid. Jag är nog mer av en kakätare på jobbet, med all dötid vi har under långflighter så finns det inte så mycket annat att göra än att äta. Jag har i alla fall inte dåligt samvete eftersom jag gärna unnar mig något gott och ändå håller mig i form med träning och bra mat.

För att återgå till den s.k. flygvärdinnedieten så är det ett riktigt dåligt alternativ till att gå ner i vikt. Den handlar om att äta mycket proteiner så som kött, fisk och ägg (vilket i och för sig är bra), och minimalt kolhydratintag, alltså inget bröd, ris och potatis. Detta leder  till starka hungerkänslor då man även endast äter tre måltider om dagen. Det ger heller inget långvarigt resultat då man endast ändrar sina matvanor för några dagar, så efter dieten (som är lite av en svältperiod) går man upp sina kilon igen, plus lite till eftersom kroppen är rädd att det ska bli svält igen. Man kan läsa lite här om var om denna diet och alla skriver samma sak, plus att man rekommenderas äta tabletter som minskar hungerkänslor under bantningstiden. Det finns även en bok som heter “Flygvärdinnedieten” av Margaret Danbrot som inte säljs i Sverige längre, tack och lov. 

Så här ser i alla fall menyn ut för de fyra dagar man ska banta (en annan variant är en fem-dagarsbantning, då äter man samma som dag ett den sista dagen):

Dag 1

 • Frukost: En halv grapefrukt tillsammans med en kopp kaffe eller te.
 • Lunch: Grillad biff eller köttfärsbiff, grönsallad, tomater utan dressing och ett äpple.
 • Middag: Två hårdkokta ägg, haricots verts och en halv grapefrukt.

Dag 2

 • Frukost: En halv grapefrukt tillsammans med en kopp kaffe eller te.
 • Lunch: En lammkotlett med en grönsallad utan dressing samt ett glas tomatjuice.
 • Middag: Squash och blomkål (ångkokta eller råa). Haricots verts och osötad äppelmos.

Dag 3

 • Frukost: En halv grapefrukt tillsammans med en kopp kaffe eller te.
 • Lunch: Grillad kyckling, grönsallad med selleri utan dressing och ett äpple.
 • Middag: Grillad köttfärsbiff med skalade tomater samt ett glas katrinplommonjuice.

Dag 4

 • Frukost: En halv grapefrukt tillsammans med en kopp kaffe eller te.
 • Lunch: Två hårdkokta ägg med haricots verts och ett glas tomatjuice.
 • Middag: Grillad biff, grönsallad med tomat utan dressing och ett glas osötad ananasjuice.

Jag måste bara förklara min ståndpunkt vad gäller vikt. Jag är som sagt ingen förespråkare av bantning, jag tror på lagom av allt. Sverige är ju Landet Lagom så jag har ju hamnat rätt! Med det menar jag att vikthets åt båda hållen är fel. Lika dåligt för kroppen som det är att banta är det även att vara alldeles för överviktig.

Självklart ska man vara stolt över sin kropp, men jag blir upprörd, nej, rädd när jag ser “pro-ana” tjejer som mer liknar skelett än en människa. Jag blir även riktigt orolig när kvinnor (och män för den delen, men oftast är det kvinnor) bedyrar hur mycket de ääälskar sin kropp på 100kg. Big is beautiful och allt vad de säger…

Nej, annat var det när vi levde i grottor och fick jaga och använda kroppen för det den är skapt till. Min stora idol är Charles Darwin som förklarade för världen vad evolution är. Evolutionen har gjort att allt ser ut som det gör idag, dock har människan tagit över och trotsar den naturliga utvecklingen. En människa på 38kg eller 120kg hade inte överlevt för 4000 år sedan.

Tänk på det ni.

Previous Post
Flygvärdinnans fördelar
hotell
Next Post
Att vara flygvärdinna – övernattning

20 Comments

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0