theme-sticky-logo-alt

Flygvärdinnans längdkrav, m.m.

5 Comments

Hejsan och tack för en jätterolig insyn i flygvärdinnevärlden! Jag har nu tillslut beslutat mig för att försöka följa min dröm att bli flygvärdinna! Har inte kommit så långt mer än att skriva på cv och skicka till någon enstaka, ska ta tag i det mer nu. Jag undrar om du vet om det är något speciellt tillfälle det är bra att söka värdinnejobb? Tex som inom många andra brancher där det behövs inför sommaren och ledigheter eller inför jul/års-start eller liknande. Tack! /Caroline

Svar: Hej! Vad roligt att du vill följa din flygvärdinne-dröm! Flygbranschen brukar behöva sommarvikarier, eller sommarfåglar som det kallas. Sommaren är en högsäsong i resebranschen och samtidigt vill ju även flygvärdinnor ha ledigt under sommaren. Detta gäller även för vintersäsongen.
Som sommarfågel arbetar man oftast på ett 6 månaders-kontrakt, men ibland kan man få chansen till fast anställning om behovet finns. Vill man söka fast jobb på en gång så är det nog bara att vara uppmärksam eller skicka in sin intresseanmälan till olika flygbolag.
Lycka till Caroline!

jag går andra året på gymnasiet och jag har två drömmar att blir sjuksköterska och flygvärdinna jag ska uppfylla båda drömmar! för förhoppningsvis vill jag bli sjuksköterska först det är 3 år utbildning sen flygvärdinna och då blir jag 21år och de ville det tror jag. Men jag vet inte hur jag ska göra om du kan hjälpa mig med, ska man betala själv för utbildning? och du sa om en flygbolag väljer oss då är det grattis men hur ska man kontakta dem? och får man lätt jobb om man är flygvärdinna eller är det svårt? och ifall man ska läsa utbildning hur många år är det? och hur gjorde du om jag får fråga? /Anonym

Svar: Jag tycker det låter som en bra idé att börja med sjuksköterskeutbildningen då du har en utbildning att “falla tillbaka på” om du inte vill fortsätta som flygvärdinna (risken finns att du fastnar för detta fantastiska yrke!). Dessutom är en sjuksköterskeutbildning mycket meriterande när du sedan söker flygvärdinnejobb.
En flygvärdinneutbildning är allt som oftast gratis om man får anställning av ett flygbolag och det varar i ca 2-3 veckor. Om man betalar för den är den lika lång. Jag fick min utbildning genom det första bolag jag fick anställning hos.

Hej! Jag har en fråga och hoppas på att du kan svara på den. Jag funderar på att bli flygvärdinna, men är 19 år. Vad jag fattat behöver man vara 21 år eller något i den stilen, så jag tänkte att tiden tills de ska jag bättra på CV:t. Jag skulle vilja jobba på flygplatsen ändå, tills det. Vad finns det för jobb för de i min ålder? Jag skulle vilja jobba som incheck eller som någon slags information.
Glad för svar! /Mikaela

Svar: Hej Mikaela! Ålderskravet hos flygbolagen brukar ligga runt 21 år, men det finns undantag där kravet är något år yngre. Jag tycker att du gör rätt som “bättrar på CV’t” så länge och ett jobb på flygplatsen är mycket meriterande. Jag tror att du kan söka det mesta som 19-åring. Det finns flygbolag och handlingbolag som erbjuder lärlingutbildningar där man får lära sig de olika tjänster som rör flygbranschen. Man får arbeta på flera platser på flygplatsen under perioder och det hela är som en utbildning, men man får betalt. Googla!

Hej, för det första så älskar jag din blogg! :D
För det andra så undrar jag om man måste ha någon speciell längd
när man är flygvärdinna? :) /Amanda (:

Svar: Hej Amanda! Tack, vad glad jag blir! 😀
Längkravet för att bli flygvärdinna brukar ligga på minst 160cm, men ta inte detta krav på så blodigt allvar! 🙂

Hej jag kom på 2 till fråga!
1. Jag har hittat ett bolag jag skulle vilja söka till, Wizzair för att vara mer exakt. De kräver att man är 165 lång, jag är 164 blir det några problem tro?
2. Vad tycker du om Malév?
/Mikaela

Svar: Nej, din centimeter som saknas ska inte vara något problem. 😉
Jag kan tyvärr inte uttala mig om flygbolag.

Hej!
Tack för en jättego blogg :) Jag undrar om det finns någon “övre” längdrestriktion alltså om man inte ska vara för lång som flygvärdinna? Jag skulle gärna jobba som flygvärdinna men är 178 cm och har fått för mig att det är i längsta laget?
Tacksam för svar!
Ha det bra,
MVH,
Linnéa

Svar: Hej Linnéa och tack för en jättego kommentar! 🙂
Oftast brukar flygbolagen endast ha en minimumlängd. Detta för att man ska kunna nå upp till alla Atlasboxar i galleyt och kunna stänga hatthyllor. Självklart kan det vara lite problematiskt om man även är för lång eftersom utrymmet ombord är begränsat, men 178cm ska inte vara något problem. Tänk på att det även finns manliga flygvärdar, och killar brukar generellt vara lite längre än tjejer.

Hej! Tack för en super-bra blogg! Jag har en fråga som jag hoppas att jag får svar på.. det är nämligen så att jag är en tjej på snart 19 år och min högsta dröm är att bli flygvärdinna.. Jag är en stresstålig tjej som tål väldigt mycket med alltid ett leende på läpparna och jag vet att flygvärdinna – yrket skulle passa mig bra men jag har bara ett problem och detta oroar mig väldigt väldigt mycket:(.. jag är endast 1.61 cm lång.. tror du det finns någon chans att jag kan bli flygvärdinna endå? :/ Skulle vara tacksam för svar!
Ha det bra!
MVH Adelina

Svar: Hej Adelina! Ni är många som har hakat upp er på det här med längden och jag säger det än en gång: 161cm är inget problem! Flygbolagen är självklart olika stränga när det kommer till bl.a. längdkrav, men oftast ligger minimumkravet mellan 160-165cm, och är man då någon centimeter för kort behöver man inte se det som ett nederlag. Rekryterare är också människor och kommer inte döma bort någon p.g.a. en centimeter eller två.
Ps. Du hade ju en bra början på ett CV där! 😉

Vad tycker du om Malév och Wizzair?
Är längden SUPER viktigt som flygvärdinna, om ett bolag kräver 165cm och man är 164?
Är det en speciell utbildning för att bli incheckningspersonal?
Kram /Mikaela

Svar: Hej igen Mikaela!
Nej, längden är inte superviktig. Jag kan inte säga vad jag tycker om de olika flygbolagen. Och jag tror nog att man får den utbildning man behöver om man söker jobb som incheckningspersonal.
Kram!

Hej!
De flesta flygbolag vill ju att man ska ha erfarenhet från Serviceyrken ca. två år. Kan du ge några konkreta exempel på vad i flygvärlden räknas som serviceyrke? Är det typ butiksjobb, eller något annat? :) /Jesper

Svar: Hej Jesper! Det som räknas som serviceyrke inom flygvärlden är precis samma som i den “verkliga” världen. 🙂 Alltså butiksjobb, servitrisjobb, kassabiträde, osv. Allt som har med kundkontakt att göra brukar kallas för ett serviceyrke. Sen kan ett jobb där man även hanterar mycket stress vara extra meriterande.

Hej! Superhärligt sida =)
Jag är intresserad av attbli flygvärdinna och har sökt. Men nu är min fråga till dig så här: är dom jäääätttestränga när det gäller tatueringar som syns? Jag har en på vänstra handleden där mitt namn står och sedan två texter runt armleden, väldigt små är dom dock… tack på förhand! Mvh Jeanette

Svar: Hej och tack! 🙂
Det är ett krav att man täcker över synliga tatueringar när man är flygvärdinna. En liten tatuering på handleden är oftast lätt att täcka över med antingen en klocka, skjortärm eller ett plåster. Så det ska alltså inte vara något problem! 🙂
Lycka till med ansökan!

Hej! Jag har en fråga och hoppas på att du kan svara på den. Jag funderar på att bli flygvärdinna, men är 19 år. Vad jag fattat behöver man vara 21 år på de flesta flygbolag. Men jag har sätt att Wizzair accepterar 19 åringar. Man behöver vara 165 lång, men 164 borde väl funka också?
Jag skulle även kunna tänka mig ett annat jobb på flygplats, så som incheck eller information. Vad finns det för jobb för de i min ålder? Jag skulle vilja jobba som incheck eller som någon slags information. Vart kan man hitta sådana jobb? På tex. Göteborg city airport får man skicka in ansökan, men jag har ingen aning vad jag ens ska skriva att de är för yrke jag söker till, heter det incheckningspersonal?
Glad för svar!

Svar: Hej! Ålderskraven skiljer sig något mellan flygbolagen så det finns säkert de som även anställer 19-åringar. Och ja, 164cm ska inte vara något problem om kravet är 165cm. 😉
Jag vet inte vad åldern bör vara för att arbeta med incheck och dylikt, men jag har sett många unga bakom incheckningsdisken. På en flygplats kan man arbeta med mycket! Förutom incheck finns det kundservice/information, bagagehantering, handling, security, m.m. Mitt tips är att Googla handlingbolag på olika flygplatser. Det är inte riktigt mitt område så mer info kan jag tyvärr inte hjälpa dig med.

Hej!
Jag behöver hjälp med en fråga som jag undrar om du kan hjälpa mig med! Jag ska på intervju i mitten av veckan och jag undrar om man måste/bör ha kjol på sig på intervjun? Tacksam för svar idag eller senast imorgon! :)
Tack för en inspirerande blogg! Rolig att läsa! /Anonym

Svar: Hej! Grattis till din intervju! 🙂 Du kan ha på dig vad du vill, men mitt tips är att du ser välvårdad och någorlunda sofistikerad ut. Jeans med kavaj är en enkel men snygg kombo!
Lycka till!

Previous Post
Frågestund
Next Post
Djursmuggling (varning för starka bilder!)

5 Comments

 • September 20, 2011 at 10:50 pm
  Mikaela

  Tack så mycket för att du tog dig tid att svara =)
  Ha en bra kväll!

  Reply
 • September 23, 2011 at 8:53 pm
  Anonym

  Tack för att du svarade på min fråga om kjol på intervju! Glad att jag kunde använda byxor! 🙂
  Intervjun gick bra! Jag gick vidare till nästa steg och har gjort ett personlighetstest!
  Tack för en bra blogg!

  Reply
  • September 25, 2011 at 2:00 pm
   Flygvärdinnan

   Grattis, va kul att du gick vidare! Glad att du fick användning av mitt svar. 🙂
   Håller tummarna att det går hela vägen för dig och tack för att du läser! 🙂

   Reply
 • October 2, 2011 at 11:45 am
  Anonym

  Hej! Jag fick jobbet!=) Tack för en fortsatt bra blogg!:)

  Reply
  • October 2, 2011 at 12:26 pm
   Flygvärdinnan

   GRATTIS!!! 😀
   Så glad för din skull! Flyg försiktigt! 😉

   Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0