theme-sticky-logo-alt

Får flygvärdinnor ha Facebook?

10 Comments

Hej! Först vill jag säga att din blogg är så otroligt bra och inspererande för oss som vill arbeta inom flyg branschen! 🙂 Min fråga är om du kan ge lite tips på hur man ska uppträda på bästa sätt när man är på arbetsintervju för att bli flygvärdinna? Och om du kan förklara hur det går till, samt med utbildningen? Jag har nu sökt till jobb som kabinpersonal och hoppas så mycket att jag får komma på intervju! Men är också osäker på mitt utseende så om du vill kan du väl gå in och kolla min blogg http://nyheter24.se/nextinfashion/ayda och säga vad du tycker om utseende mässigt jag passar som flygvärdinna? Kram Ida Maria 🙂 /Ida Maria

Svar: Hej Ida Maria! Vad kul att jag kan inspirera andra till att bli flygvärdinnor. Det måste betyda att jag ger en positiv bild av flygbranschen, vilket är precis det jag vill. 🙂
Det är många som undrar hur man ska agera på en anställningsintervju och faktum är att det kan jag inte svara på. Om jag säger åt er att göra si och så får ju arbetsgivaren inte en sanningsenlig bild av vem du verkligen är. Arbetsgivaren ska ju avgöra om du passar in i bolaget eller ej. Jag kan i alla fall tipsa om att vara dig själv. Visa din positivaste sida och tala sanning, för om man ljuger om något på en intervju kommer det förr eller senare fram och det gör varken dig eller arbetsgivaren glad. Självklart kan man ju finslipa lite, men vandra inte för långt bort från verkligheten.
Angående utseende har jag förstått att många tror att flygvärdinneyrket fortfarande är lika utseendefixerat som det var en gång i tiden. Det är inte så längre, tack och lov. Det enda krav flygbolagen har idag är att man ska ha ett välvårdat yttre. Och angående just dig, Ida Maria, måste jag säga att du var jättesöt och skulle bli en killer i flygvärdinneuniform. 😉
Flygvärdinneutbildning kan du läsa mer om HÄR och hur intervjun går till kan du läsa HÄR (måste spara på fingrarna eftersom det är så många frågor att besvara). 🙂

En gång kom det en hund springades i flygplanet när vi var uppe i luften, hur går de till? Jag förstår han ska sitta i någon bur men jag menar de är ju väldigt stor chans att många på planet är allergiska? /Jen

Svar: Många flygbolag tillåter att hundar och katter får flyga i kabinen om de inte väger mer än 8kg (inklusive väskan de ska vara instängda i). Väskan måste vara vattentät och kunna få plats under stolsätet. Har man ett djur med sig ombord ska detta meddelas innan och godkännas. Har en allergiker meddelat att han/hon kommer flyga får därför inte djuret följa med. En del flygbolag har regeln att allergikern alltid går före djuret, medan andra tillåter den som först bokar och anmäler sig.
Att hunden sprang lös ombord är inte okej eftersom väskan måste vara stängd under hela flygresan. Men visst har det hänt att man har en rymling i kabinen. 🙂

om man jobbar charter och tex flyger ner till Mallorca på måndagen sen stannar där två nätter, är man ledig sen eller jobbar man igen eftersom att man har ju ändå varit ledig där nere på Mallorca eller hur går de till. Förstår att de är olika men på ett ung. =) /Jen

Svar: Precis som du skriver kan det vara olika beroende på hur flygbolagets flygningar och schemaläggning ser ut. Att flyga en dag, vara ledig två borta på stopp och sedan flyga hem igen är inte en särskilt lång arbetsvecka, men de två lediga dagarna räknas ju ändå som “jobb” eftersom du inte är hemma.

finns de inte alltid filtar på flygen? ibland har man frågat och de säger de ej finns. och så har man suttit som en isbit hela flygresan inte ens min kille fick som mådde så dåligt, kvinnan bredvid låna ut sin kofta (hur snällt!!!) :) Men varför jag undrar är för en annan gång så sa dem nej de finns ej, sen var de en i planet som mådde dåligt och fick lägga sig då packa dem fram filt. finns de bara då så kallade “nödfiltar” som inte alla får utan bara vid sjukdomsfall eller hur går de ihop?=) /Jen

Svar: Många flygbolag delar ut filtar till sina passagerare, medan andra inte har några alls ombord (detta gäller oftast lågprisflygbolag). Säger flygpersonalen att det inte finns några så gör det förmodligen inte det, men vid sjukdomsfall finns det en första hjälpen-filt för att hålla den sjuke varm. Den filten ska endast användas till den som är sjuk.
Jag rekommenderar alla att ta med en varm kofta ombord när ni flyger för det är ofta kallt och inte alls så lätt som det verkar att hålla temperaturen i kabinen så att alla är nöjda.

Hej igen!
Kom på ytterligare ett par saker som jag har funderat på..
1. Finns det någonting som ni flygvärdinnor irriterar sig på när det gäller passagerarna? Någonting som de gör, säger eller någonting annat?
2. Brukar ni typ “snacka skit” om vissa passagerare under flygningarna?
Tack igen! /Sara

Svar: Hej Sara! Vad man irriterar sig på är nog ganska individuellt, men något som man rent allmänt kan göra en smått irriterad är passagerare som ska tjafsa emot våra regler och vägrar följa dem. Dessa passagerare utgör en säkerhetsfara för alla ombord och man kan faktiskt få böter om man inte följer kabinbesättningens regler.
Att snacka skit har jag nog inte gjort sedan lågstadiet (om ens då) och det är nog inte så vanligt. Men självklart kan man ju lätta på trycket hos kollegorna genom att bara berätta vad någon passagerare just kallade en (ni vill inte höra vad vissa människor kan vräka ur sig).

Hej, tack för en jättebra och inspirerande blogg! :)
Läst igenom hela bloggen och har nu några frågor.
Hur bra engelska måste man kunna? Jag kan inte riktigt säga själv hur bra på en skala jag är men kan iallafall göra mig förstådd och förstår andra som pratar till mig, så även om vissa flygbolag kräver flytande engelska, borde det inte räcka att med att förstå och att prata fastän meningarna kanske inte är 100% korrekta?
Jag ska börja läsa hållbar turismutveckling 3år på högskola och har sommarjobbat i en gästhamn med mkt internationella besökare, är det bra saker i ett CV? Ska söka helg/deltidsjobb inom service medans jag studerar för att fylla ut CV lite mer haha (:
Hoppas att jag om ett par år kan uppfylla min dröm och få ett jobb som flygvärdinna!
Tacksam för svar! /johanna :)

Svar: Hej Johanna! Tack för dina fina komplimanger och din intressanta fråga.
Hur bra engelska man måste kunna är upp till varje flygbolag. Är kravet att man ska kunna flytande så är det det som gäller. Självklart finns det flygbolag som nöjer sig med att man kan göra sig förstådd. Det är dock oftast viktigt att man kan läsa bra engelska eftersom man nästan alltid gör en annonsering på engelska för de passagerare som inte kan t.ex. svenska.
Allt inom turism och service ser bra ut på CV’t när man ska söka som flygvärdinna, så jag håller tummarna för dig! 🙂

Får man alltid ett eget rum när man övernattar på andra orter? jag tänker så man inte tvingas sova med andra flygvärdinnor? /Jen

Svar: Hej igen Jen! Ja, man får alltid ett eget rum. 🙂

Heej! Dina blogg är såå grym men jag har en fråga angåeende gymnasit måste man läsa natur för att blit flygvärdinna elr går det bra med samhälle?? PUSS! <3 /Ellinor

Svar: Hej Ellinor! Man kan läsa vad man vill på gymnasiet. Huvudsaken är att man har en avslutad gymnasieutbildning. Puss! 🙂

hejsan! älskar din blogg. jag har en fråga till dig som ja hoppas du hade velat svara på. du vet inte någon bra utbildning man kan gå? eller e de bäst o kontakta flygbolag och sen se om dom har utbildningar? mvh jessika

Svar: Hej Jessika och tack för att du läser!
Med utbildning antar jag att du menar flygvärdinneutbildning? I så fall rekommenderar jag dig hellre att söka ett flygvärdinnejobb och få utbildningen genom flygbolaget. Jag rekommenderar dig inte att betala dyra pengar för att gå en s.k. flygvärdinneutbildning som inte kan garantera dig ett jobb.

Såg att en av mina frågor försvann när jag skrev min andra kommentar, konstigt!
Men iallafall så vill jag verkligen säga att din blogg är otroligt underhållande att läsa! Har verkligen hittat en blogg som ja kommer fortsätta att läsa!
Nu till min fråga, som försvann (av någon anledning..):
En bekant sa till mig en gång att man inte fick bli flygvärdinna om man har ärr på benen. Stämmer det? För hon sa att hennes en bekant hade fått ett nej och inte fick bli det bara för att hon hade ett ärr på sitt ben..
Tack för en underbar blogg! /Sara

Svar: Hej Sara! Ber om ursäkt om jag råkat radera din fråga. Jag får så mycket spam att jag ibland blir spam-blind och raderar allt som kommer i min väg. Hehe! 🙂
Vad roligt att du gillar bloggen! Jag vet att den inte varit lika uppdaterad som den brukar, men det blir snart ändring på det.
Att man har ett ärr ska inte vara någon fara. Jag har många kollegor som har tatueringar på benen, men dessa täcks enkelt över med hudfärgad tejp. Man måste ju samtidigt alltid bära strumpbyxor och endel flygbolag har även uniformsbyxor för tjejer. Jag tvivlar på att ett flygbolag har varit så diskriminerande att de nekat någon jobb på grund av ett ärr.
Tack för att du läser!

vilka flygbolag skulle du rekommendera att söka till? :) /Jen

Svar: Jag rekommenderar inget flygbolag eftersom jag inte vill göra reklam för någon. Det är även individuellt vad man är intresserad av att flyga för typ av flygningar; long haul, inrikes, reguljärt, osv.

har alla flygbolag standby i schemat? vet du om tomas cook har det? /Jen

Svar: Jag är ganska säker på att alla flygbolag alltid har flygvärdinnor på standby. Det är viktigt ifall något skulle hända.

Hejj!!
Jag googlade runt så hitta jag din blogg ,har läst den nu 3-4 dagar nästan alla inlägg
:) … det har varit ett dröm jobb för mig sedan tidigt ålder, men ist så plugga jag vidare, och jobba några år inom min bransch. Efter så många år, så äntligen sökte jag till ett bolag, och nu har dom har kallat mig på intervju, jag är där nästa vecka. Jag undrar verkligen hur det gick under din intervju, vilka frågor frågar dom ? Hur svara du ?? T.ex om dom frågar varför just dig? vad kan du tillbringa vår bolag? Vad säger man då? snälla kan Du ge några exp, på frågor och svar… Jag är väldigt nervös, och verkligen vill ha jobbet, och förresten jag är 28 år och vet ej om jag får sansen till fler intervjuer !!! :( /Lea

Svar: Hej Lea! Vad roligt att du hittat till min blogg! 🙂
För det första är 28 ingen ålder, så du har absolut fler chanser till att söka som flygvärdinna om det inte skulle gå vägen just denna gången.
För det andra så är det svårt för mig att säga vad just du ska svara på en anställningsintervju. Som jag skrivit tidigare är det upp till var och en att bjuda på sitt mest positiva jag och svara så sanningsenligt man kan. Du kan läsa mer om hur intervjun går till HÄR.
Precis som du skriver brukar vanliga intervjufrågor vara “varför ska du få jobbet?” och “vad kan du tillföra bolaget?”. Man kan även få exempel på situationer som kan uppstå ombord som man ska svara på hur man hade agerat.
Det kommer gå bra, jag håller tummarna för dig. Lycka till och låt mig veta hur det går! 🙂

nå man klickade vidare så kom man till ett klipp med hur flygvärdinnor vilade i olika flygplan. va då finns de vilorum på vissa plan? och hur går de till är de inte meningen man ska jobba när man har arbetstid?=) /Jen

Svar: På ett vanligt Svensson-jobb ska man arbeta under arbetstid, men när man är flygvärdinna jobbar man mycket längre än så. 🙂 En long haul-flygning kan vara väldigt lång och då kan man arbeta i skift. Detta gäller speciellt under nattflygningar då passagerarna oftast sover och  man inte har mycket servering ombord. Flygvärdinnorna måste ju även vara pigga och alerta ifall något skulle hända, så därför finns det sängar ombord på större flygplan.

Du en fråga! Får flygvärdinnor ha facebook att det står vart dom jobbar och vilket flygbolag OCH får ni ha bilder på er själva i uniform och så? :D /Mikaela

Svar: Flygbolag är väldigt restriktiva med bilder, etc. Självklart får man som flygvärdinna ha Facebook eftersom det tillhör ens privatliv (och ett sånt måste man ju få ha). Men det är allt som oftast inte okej att lägga ut bilder på sig själv i uniform. Man får heller inte skriva vart man ska flyga, lägga ut bilder och information om passagerare eller annat sånt som är logiskt för de flesta att inte publicera. Nu vet jag att det finns många som ändå lägger ut bilder på sig själv i flygbolagets uniform, men det är alltså inte godkänt av bolaget.
Man får självklart berätta vart man arbetar, men vet man att man på samma sida kommer lägga ut fyllebilder på sig själv och kompisarna så är man smartast om man undviker att kombinera jobb och privatliv. Logiskt för mig, men kanske inte för alla.

Jag har velat bli flygvärdinna men har inte haft möjlighet att tar några utbildning, därför undrar jag hur lång tid det tar. Jag har lite svårt med engelska, däremot kan jag flytande thailändska och svenska. Kanske du kan ge några tips. /Panatda

Svar: Engelska är oftast ett viktigt språk inom de flesta flygbolag, men om du kan flytande thailändska och svenska skulle jag rekommendera dig att söka till ett flygbolag som flyger inrikes i Thailand eller Sverige. Flygvärdinneutbildningen får man genom flygbolaget och tar ca 2-5 veckor beroende på flygbolaget.

har du någon gång haft en passagerare som är någon gammal vän eller dylikt som du egentligen inte vill snacka med, hur tacklar du en sådan situation? /Jen

Svar: Jag har haft passagerare som varit gamla klasskamrater, men ingen som jag inte velat snacka med. Det har alltså bara varit roliga återseenden!

hur vanligt är det att man får fast efter säsongs anställning? /Jen

Svar: Det beror på om flygbolaget endast säsongsanställer eller om de även har fast anställda. Som sommarfågel (sommarvikarie) kan det finnas möjlighet till förlängt eller fast anställning om flygbolaget utökar.

får alla räkna kassan efter flyget eller är det en person som har hand om det? /Jen

Svar: På vissa flygbolag har alla flygvärdinnor en egen växelkassa och då ansvarar man för sin egen. På andra bolag kommer växelkassan tillsammans med cateringen. Det är nog i de flesta fall kabinchefen som ansvarar för den totala kassan när dagen är slut.
På charter där maten är inkluderad i biljettpriset tar man ju inte betalt för serveringen, men taxfreen innebär ju ändå växelpengar.

hur många gånger räknar ni passagerarna innan start? tänk om man räknat fel.. eller hur går de till?=) /Jen

Svar: Räknar man rätt från första början blir det ju bara en gång, men ibland stämmer inte siffrorna. Antalet passagerare ombord måste stämma överens med antal incheckade passagerare i handlingagentens system. Man lämnar aldrig gaten innan passagerarantalet stämmer.

Jag undrar om flygvärdinnejobbet går att ha som ett helgjobb? Tillexempel om man läser på universitet, kan man isåfall jobba fredag kväll till söndag? /Emmie

Svar: Hej Emmie! Jag tror det är ganska svårt eller rent utsagt omöjligt att ha flygvärdinneyrket som helgjobb. Man kan ha det som deltidsjobb eller timanställning, men det finns ingen garanti på att man endast arbetar fredag-söndag. Men jag kan ha fel!

HEJ!
Hittade precis din blogg och blev så glad! Jag söker just nu jobb som flygvärdinna och skall göra läkarundersökningen nu. Jag undrar bara vad de kollar på den? Vet du det? Om man varit sjukskriven en månad på grund av depression ganska nyligen men mår väldigt bra nu och aldrig varit sjukskriven innan, finns det då risk att man inte får jobbet då? Måste man berätta det?
Vore tacksam för svar snarast då det är rätt snart jag ska dit. Jag är en väldigt ärlig person, så jag kommer självklart svara ärligt om läkaren frågar. Blev bara nyfiken på om du visste/vet hur “hårda” de är…?!
M v h
/ Em

Svar: Hej! Om du har kommit så långt att du nu gör din flygläkarundersökning får jag gratulera!
Jag har faktiskt varit med om att de kollar olika saker på läkarundersökningen. Synen, reflexer och allmän hälsoundersökning är standard, men det finns även de flygbolag som vill att man kollar EKG. Urinprov brukar även tas för att se så man är drogfri (droger är stängt förbjudet inom flygbranschen). Om du varit sjukskriven p.g.a. depression antar jag att du kanske fått någon medicin mot det? Det kan vara bra att berätta när de tar urinprovet (de brukar fråga om man ätit någon medicin).
Jag vet helt ärligt inte hur en skrivskrivning p.g.a. depression kan påverka en anställning. Om du känner att du nu är helt bra igen så tycker jag att du ska understryka det för läkaren och arbetsgivaren. Ärlighet varar ju längst, som man brukar säga.

de konstiga är att jag har hört att flygvärdinnor tjänar dåligt och alla listor på nätet man hittar verkar de ju inte vara någon höjdar lön. men du hänvisar ju att så ej är fallet. men förlåt att jag frågar.. va tjänar du? förlåt igen men nyfiken när du säger de är bra och man läser annat. :) /Jen

Svar: Ja, det finns flygbolag där man får en rutten lön. Men det finns även bolag där du kan leva gott. Jag har turen att arbeta för ett flygbolag där jag har ut från 23,000kr och uppåt (kan variera med några tusen från månad till månad beroende på hur många övernattningar man har).  Det anser jag vara en bra lön.

Vad krävs för utbildning för att kunna jobba som flygvärdinna?
Tacksam för ditt svar, jag ska börja plugga till nästa vår och en av dom yrkena som intresserar mig mycket är flyggvärdinna. /Anonym

Svar: Den enda utbildning som krävs är avslutad gymnasieutbildning. Sedan finns det utbildningar och tidigare erfarenhet som är meriterande, som turism, service, hotell och vård.

Väldigt bra blogg du har! :)
Har en fråga dock jag väldigt gärna skulle vilja få besvarad…
jo, får killar bli flygvärdinna? eller vad man nu kallar det, flygvärd kanske? haha
jag har liksom funderat ett tag på att gärna vilja testa på att få jobba med det. men sen tänkte jag också efter att varje gång jag har rest så har det ALLTID bara varit tjejer som jobbat där. Så får inte killar bli det eller?
Skulle varit väldigt tacksam för svar! :)
mvh,
Nick

Svar: Hej Nick! Va kul att du gillar min blogg! 🙂
Självklart får killar bli flygvärd (som det heter). Visst är flygvärdinneyrket fortfarande ett rätt kvinnodominerat yrke, men jag tycker mig se fler och fler killar i branschen. Jag har många dagar där jag är den endaste tjejen ombord!
Om yrket lockar kan jag verkligen rekommendera dig till att söka! 🙂

har du fått några vänner genom yrket som du umgås med privat? /Jen

Svar: Jag har många vänner genom jobbet! Det underlättar lite att umgås med kollegor eftersom de har en annan förståelse för att man jobbar oregelbundna tider. Nu har jag dock turen att bara ha förstående vänner, även de som inte flyger.
Att jobba som flygvärdinna är ett mycket socialt yrke då man spenderar många intensiva timmar ihop med sina kollegor och ofta även tillbringar dagar tillsammans på stopp. Man är ganska få ombord (även om kollegorna kan variera från dag till dag) vilket betyder att man lär känna varandra på ett annat sätt än om man hade arbetat på ett kontor där det sitter 100 människor. Man måste ha bra kommunikation och kunna underhålla varandra under långa nattflygningar. Jag älskar det!

Previous Post
Love is in the air
Next Post
Tabubelagt ämne ska locka flygresenärer

10 Comments

 • August 18, 2011 at 9:01 pm
  Jen

  tack för alla svar och att du tog dig tid! 🙂

  Reply
  • August 19, 2011 at 7:08 pm
   Flygvärdinnan

   Så lite så! 🙂

   Reply
 • August 18, 2011 at 11:07 pm

  Wow! Allt creed till dig som orkar svara på alla frågor!! 🙂 Jag längtar tills det är dags för mig att bli flygvärdinna (måste plugga upp ETT ämne först :/) Älskar bloggen!! Du verkar vara så trevlig! 😀

  Reply
  • August 19, 2011 at 7:08 pm
   Flygvärdinnan

   Tack va gulligt! 😀
   Är så glad för er läsare och du, Mikaela, verkar ju ha följt med ett tag. Fortsätt med det! 😉

   Reply
 • August 20, 2011 at 6:01 pm
  Katrine

  Gick inte vidare på rekryteringen efter andra intervjun, sjukt besviken men det kom ändå inte som en överraskning, väntat eftersom intervjun var verkligen jättesvår med många djupa analyserande frågor! Men ändå..det svider lite..:S

  Reply
  • August 22, 2011 at 4:37 pm
   Flygvärdinnan

   Ge inte upp! Du klarar det nästa gång. Se detta som träning istället för ett nederlag.
   Jag fortsätter hålla tummarna för dig!

   Reply
 • August 22, 2011 at 1:55 pm
  Emelie

  Heej flygvärdinnan! Är otroligt glad över att jag hittade din blogg. De ringde idag från ett flygbolag och ville att jag skulle komma på intervju som flygvärdinna. Jag har ingen utbildning sen tidigare, men för att vara 22 år så har jag hunnit jobbat väldigt mycket inom serviceyrket. Detta är ett lokat flygbolag som bara flyger inrikesflyg. Läste att intervjun kan innefatta små prov. Min fråga är alltså vad bör jag exakt “plugga” på för att vara förbered? Har varit på många intervjuer med standard frågor som “varför ska du få det här jobbet?” osv. Så det här med eng, geografi och matte gör mig nervös!

  ÄR TACKSAM FÖR SVAR!!

  Mvh. Emelie

  Reply
 • August 23, 2011 at 6:49 pm
  Nicki

  Shitbra blogg ju! 😀 Hittade den precis, men den är ju perfekt för mig som vill bli flygvärdinna! Har du tips på något speciellt som kan vara bra att ha med i sitt cv när man söker jobbet? 😀
  Skulle vara guld värt!

  Reply
  • August 23, 2011 at 8:16 pm
   Flygvärdinnan

   Hej! Vad kul att du hittat hit. 🙂
   Kolla/sök på tidigare inlägg som jag gjort. Jag tipsar bl.a. om vad som är meriterande när man söker jobb som flygvärdinna.
   Hittar du inte det du söker så är det bara att fråga! 🙂

   Reply
 • September 6, 2011 at 1:32 am
  Emelie

  Hej !
  Superbra blogg !
  Jag har kommit på den senaste tiden att Flygvärdinna skulle vara ett jobb som skulle passa mej utmärkt.. ! Förutom en sak… Jag har spyfobi.. Riktigt illa fobi alltså. Får panik om någon i min närhet spyr eller mår illa ! Även när det drabbar mej själv. Är det ofta folk blir illamående/åksjuka och spyr? Jag vet inte om jag skulle klara av och tackla en sådan situation , Och tvekar därför att söka mitt drömyrke 🙁

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0