theme-sticky-logo-alt

FAQ

3 Comments

Va roligt att ni kommer med frågor! Några av de frågor som ställts har jag redan skrivit om. Kolla in mappen “Att bli flygvärdinna” så hittar ni kanske svaren där.

Det som jag inte skrivit om tidigare tänkte jag svara lite snabbt på här, så kan jag göra mer ingående inlägg en annan gång.

Stina frågor om när/var/hur jag blev flygvärdinna:
Jag ville bli flygvärdinna sedan första gången jag var gammal nog att minnas en flygtur. Flygvärdinnorna var så fina i sina uniformer och hade alltid ett leende på läpparna. De såg så viktiga ut när de gjorde safety demon och trippade omkring på sina höga klackar!
Att bli flygvärdinna var dock bara en dröm och inget jag verkligen trodde att jag skulle bli, så på gymnasiet läste jag naturvetenskap för att jag inte visste vad jag ville göra. När jag hade läst klart och insåg att nu var det dags att söka jobb eller plugga vidare hade jag fortfarande ingen aning om vad jag skulle välja, så efter ett år inom service- och restaurangbranschen slog flygvärdinne-tankarna mig igen. Jag sökte och fick jobbet. Utbildningen stod flygbolaget för.

Som jag skrivit tidigare är service-, restaurang-, hotell-, turism- och vårdyrken meriterande när man söker jobb som flygvärdinna. Man ska vara glad, positiv, ha nära till ett leende, social, stresstålig, ej konflikträdd och flexibel. Allt detta är bra att poängtera under en intervju.

Katrin undrar om man får resa till rabatterade priser med sitt flygbolag:
Nästa alla flygbolag ger sina anställda s.k. ID-biljetter. Det betyder att man får flyga billigare med sitt eget bolag och ta med familj och vänner. Ibland gäller dessa biljetter endast för ens eget bolag, men sen finns det även nätverk (som t.ex. Star Alliance) där man får ID-biljetter hos samtliga flygbolag som är medlemmar.

Sofie vill veta hur en dag på jobbet ser ut:
Detta ska jag definitivt berätta om mer i detalj någon gång! Men jag kan lite kort sammanfatta en morgon med tidigt incheck.
Vanligtvis så går morgonflighterna väldigt tidigt (fakirflighterna som de även kallas då det känns som självplågeri att ta ett sånt tidigt flyg). Detta betyder att väckarklockan ringer någon gång mellan ca 02:30 till 06:00. Jag är rätt morgonpigg när jag väl kommit upp och sköljt ansiktet med kallt vatten, men visst lockar sängen med sin värme! Jag dricker en latte medan jag sminkar mig och sätter upp håret, sen drar jag på mig uniformen och beger mig mot flygplatsen med en morgonsmörgås i ena handen och kabinväskan dragandes i den andra. Allt som allt brukar jag gå upp 45 minuter innan jag lämnar hemmet. Har jag sent incheck på eftermiddagen brukar jag lägga ner med tid på hår och smink, men tidiga morgnar blir det oftast en enkel svinrygg.
Väl på flygplatsen möts dagens crew upp i crew rummet där vi har vår briefing innan vi går ut till planet för att förbereda för dagens flygning.

Något som är både en fördel och en nackdel med flygbranschen är att man nästan varje dag flyger med olika kollegor. Det betyder att man ibland träffar ganska nya ansikten och ibland flyger med sin favoritkollega.
Stämningen är dock så gott som alltid på topp. Vi har ett socialt yrke både gentemot passagerarna och varandra, och vi har allt som oftast mycket roligt ihop.

Hoppas detta gav er en liten bättre inblick i mitt liv som flygvärdinna. Fortsätt fråga!

Previous Post
Att bli flygvärdinna – hälsa
Next Post
Flygstrejk

3 Comments

 • March 10, 2011 at 2:33 pm
  Richard

  Hej!

  Tack för en mycket trevlig, välskriven blogg!
  Otroligt kul att du hinner uppdatera så pass ofta, så man kan “vara med” på dina äventyr 😉 Dessutom roligt att se när någon uppenbarligen trivs med sitt jobb!

  Keep it up! =)
  /Richard

  Reply
 • March 10, 2011 at 3:44 pm
  Katrin

  Hej!
  Kom att fundera på när jag läste inkägget, , hur hårda är kraven på hur man ser ut? Måste man vara sminkad? Fixat hår osv? Naglar?

  Hur många uniformer har man som man växlar mellan? Har man olika beronde på årstid tex? Står flygbolaget för dessa?

  Får man mycket andra förmåner? Har sett att flygvärdinnor kan ha neccesärer, handdukar o lite sådant med flygbolagets logga som de kanske fått av flygbolaget lr?

  Reply
 • March 11, 2011 at 2:05 pm
  lisa

  Vet du någon bra youtube sida där man kan se hur man sätter upp håret i typiska flygvärdinne uppsättningar?!

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0