theme-sticky-logo-alt

En flygvärdinnas många skor

6 Comments

Det är många som undrar om man måste bära klackskor när man är flygvärdinna och om man inte får ont i fötterna.

När man börjar som flygvärdinna får man gå med lindade fötter i ett halvår för att tårna ska växa ihop och inte göra ont när man går flera timmar i högklackat.
Var det någon som gick på det? 🙂

Precis som “vanliga vinglösa” människor får självklart flygvärdinnor också ont i fötterna efter en dag i 5-centimetersklackar. När jag precis hade börjat flyga satsade jag hellre på ett par snygga skor istället för ett par fotriktiga bekväma skor. Jag kan säga att så resonerar jag inte nu längre.

Varje flygbolag har sina uniformsregler och där står det även skrivet hur höga klackar man får ha, hur bred klacken ska vara, vilken färg och form skorna får ha och inte ha, etc. Stiletter brukar inte vara godkänt (och jag skulle inte rekommendera någon att gå i stiletter varje dag, inte ens Victoria Beckham). De så kallade “till-och-från-skorna” brukar oftast ha någon form av klack. De är de skor vi har på oss till och från flygplanet och de snyggaste skorna en flygvärdinna bär, tycker jag. När man väl kommer ombord på flygplanet och ska servera byter vi om till våra kabinskor. Dessa är de låga och bekväma skor vi bär för att rädda våra stackars fötter under dagen. På hösten och vintern brukar uniformsreglementet antyda att vi ska bära stövlar istället för klackskor. Detta självklart för att de är varmare (och det ser ju bättre ut på vintern). Dessa stövlar ska eller kan även ha klack.

flygvärdinna skorEtt par fotriktiga kabinskor i tantstil.

flygvärdinna stövlarStövlar från Ecco.

En flygvärdinnas skor får hon oftast införskaffa själv. Endel flygbolag bidrar med en summa på lönen som bl.a. ska täcka vissa utgifter för skor. Jag kan dock säga att förutom kostnaderna för strumpbyxor är kostnaden för skor, skoinlägg, omklackning, sko-refreshers, skokräm och puts det en flygvärdinna lägger mest pengar på. Det är otroligt hur många skor man går sönder under en flygvärdinnelivstid!
Ett favoritmärke bland oss trolley dollys är Ecco som börjat få in snyggare modeller (och inte bara tantskor). De håller länge och sparar på fötterna.

Ett tips till alla tjejer (och killar?) som gillar att gå i klackar är att låta fötterna vila så ofta ni kan. Ta hand om dem och unna er en pedikyr då och då, för det är inte fint med de knotiga fötter man får efter år i för trånga, för höga eller för obekväma skor.

flygvärdinna klackskorBilder från Google

Previous Post
Flygvärdinnan goes global
Next Post
Sminktips för flygande

6 Comments

 • November 20, 2011 at 5:49 am
  Johanna

  Hej!

  Min kommentar har inget med just detta inlägg att göra, utan ville bara skriva till dej. Mycket bra blogg, har suttit och läst större delen av kvällen/natten. Har dock inte hunnit läsa allt, så förlåt om jag ställer någon fråga du redan skrivit om x antal gånger..

  Vad jag kan minnas så ville jag inte bli något särskilt när jag var liten, ingen dröm att bli prinsessa, polis osv. Senare i livet har det inte heller funnits någon dröm, utan bara funderingar “vad vill jag göra?”. Jag har aldrig haft något bra svar på den frågan.. och då har jag funderat mycket.

  Yrket som flygvärdinna kan väl knappast ha ungått någon men trots det har jag aldrig tänkt igenom noggrannt vad yrket innebär. Antagligen för att yrket inte intresserat mej, pga. av “falska antaganden”.

  Min bild av yrket har varit service, utseendefixerat, och på resande fot. Och visst allt det stämmer, men jag har bara tänkt på de negativa aspekterna.
  Service: säga samma saker om och om igen, vara trevlig mot personer som inte är så trevliga tillbaka.
  Utseendefixerat: man måste se bra ut och själv tycka att man gör det, att det är vad som förväntas av en och är man inte snygg så tänker folk “hon är ju inte ens snygg varför jobbar hon här”.
  Resande fot: ränna fram och tillbaka och alltid vara borta.

  Jag jobbar själv inom ett service rke och gillar verkligen att hjälpa folk, ge ett trevligt bemötande, att göra någon glad helt enkelt. Så jag vet inte varför jag tänkte negativt om den biten, kanske för att det ser så monotont ut, att det inte verkar finnas plats för personligt engagemang.
  Utseendefixeringen tycker jag känns jobbigt, mest att folk generellt anser att man borde vara snygg. När jag läst på din blogg om att se representativ ut känns det bara som en självklarhet (även om det kanske är lite väl old fashion över vissa saker..)
  Sen trodde jag ärligt talat inte att man fick stanna på destinationen, utan jag tänkte “aldrig” att det kan vara så lyxigt. Jag trodde att man flög från en destination till en annan, tills man kom hem. Att man bara var ledig hemma.

  Jag har en nära vän som pratade om att hon ville bli flygvärdinna, detta var för ungefär ett år sedan. Jag tänkte “varför” sen tänkte jag inte mer på det. Idag träffade jag en nära väns, vän. Hon har precis börjat jobba som flygvärdinna och när hon pratade om det slog det ner som en blixt från klar himmel. Jag vill bli flygvärdinna.

  Jag har som sagt funderat en hel del på vad jag vill bli, flygvärdinna är som sagt inget okänt men jag har aldrig funderat på det. Dumt nog. För det är percis vad jag känner mej nu, dum. Varför har jag inte tänkt på det? Sen smyger sej rädslan fram. Jag har så länge bara viljat komma på vad jag vill och köra på det. Och då dyker självklart tanken upp, vill jag verkligen det här eller vill jag det bara för att jag så gärna vill veta vad jag vill?

  Man allt låter så bra! Jag gillar att jobba intensivt och sen vara ledig lite längre, jag gillar att ge bra service, jag gillar att resa och se världen och jag har också märkt, precis som du nämt, att vara borta från sin sambo kortare perioder är bara bra (iaf. för oss). Men är det verkligen så bra? Det är inte en glorifierad bild av yrket? Jag menar inte att alla passagerare ska le och lukta ros, eller att en och annan basblöja inte dyker upp, att alla plan är i tid och hella fadderullan, men endå. Det låter lite för bra för att vara sant.

  Jag har egentligen tre frågor. Hon jag träffade ikväll tjänar bara 13 800:- i grundlön, sen tillkommer traktamenten osv. utöver det (vilket oftast innebär att hon nästan dubblar sin lön) och då är det inte en så dålig lön men den är ju inte super bra heller. Förstår att det sklijer sej på olika företag och att du kanske inte vill svara på vad du tjänar, men ungefär vad får man ut efter skatt i månaden?

  Vilka flygbolag är mest eftertraktade att jobba på, om man vill flyga både internationellt och inrikes? Vilka flygbolag skulle du helst jobba för?

  Vilka städer i Sverige är en bra stad att bo i om man vill att det ska vara någorlunda bekämvt att jobba som flygvärdinna? Vilka städer skulle du kunna tänka dej att bo i utifrån den aspekten? (Jag bor själv i Sundsvall och tror inte att det skulle vara en hitt att bo kvar här..)

  Oj oj vad långt det blev. Förlåt. Hoppas du gillar långa kommentarer. Tack för en bra blogg iaf!

  Mvh
  Johanna

  Reply
  • November 20, 2011 at 1:23 pm
   Flygvärdinnan

   Hej Johanna!

   Tack för din kommentar (som blev ett helt brev, hihi!). Mycket intressant att läsa. Jag ska ta mig tid och svara på dina frågor och funderingar i ett helt eget inlägg, so stay tuned!

   Vänligen,
   Flygvärdinnan

   Reply
 • November 21, 2011 at 4:27 pm
  Anneli

  Hej fina flygvärdinnan!

  Tack för ditt inlägg om skor, det och väskor är min stora passion! Håller med om att Ecco är ett bra & prisvärt märke som från att ha varit “tantskor” nu gör mycket snyggt, t.ex. stövlarna på bilden. Jag blev också såå glad att läsa att även du/ni använder inlägg, det gör jag med och jag känner mej som typ 100 år både när jag köper dom och använder dom, knäppt, va?
  Du undrade över Anette Jernström, hon skriver i kommentarerna på ditt inlägg “Flygvärdinnan goes global” och kallar sej där för “Sherlock”.
  Ha en bra vecka & fly safe!
  Stor kram till dej!
  Anneli

  Reply
  • November 21, 2011 at 10:56 pm
   Flygvärdinnan

   Hej igen Anneli!

   Det var så lite så! Jag vill ju skriva sånt som ni vill läsa om!
   Konstigt nog känner jag mig också som en kärring när jag köper skoinlägg. Haha! Undrar varför det är så. 🙂
   Haha, jaså är det Anette Jernström? Hur vet du det? Jag fattade inte var den där “Sherlock” menade, men gav det inte heller någon eftertanke. Hon äger ju inte namnet “Flygvärdinnan”, då skulle vi ju inte kunna kalla vårt yrke för det. Och vad är hon proffs på? Att vara flygvärdinna? Att blogga? I don’t get it?!

   Jag ska försöka skriva lite om väskor snart också. 🙂
   Ha en fin vecka så länge och fly safe!

   Kram!

   Reply
 • November 22, 2011 at 3:21 pm
  Anneli

  Hej igen!
  Jag tyckte att kommentaren från “sherlock” var så märklig så jag klickade på länken under hennes kommentar och hamnade då på Anettes blogg. Proffs? Nej, inte på att blogga i alla fall! Stänga av kommentarerna på sin egen blogg men skriva spydiga kommentarer hos andra är allt annat än proffsigt tycker jag!
  Ser fram emot ditt inlägg om väskor!
  Ha det!
  Kram
  Anneli

  Reply
 • January 18, 2012 at 12:39 pm

  Kan förstå att det går åt en hel del skor. Gå roch står mycket i jobbet också. Skulle aldrig klara det med 10 centimeters klackar.

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0