theme-sticky-logo-alt

Djur i cargo/kabinen

13 Comments

djur i kabin

Många vill ta med sina pälsbeklädda familjemedlemmar när det är dags för semester, men inte många vet hur det går till att flyga med husdjur.
Många flygbolag tillåter mindre djur så som katter och hundar i kabinen (s.k. PETC – Pet in Cabin) så länge de får plats i en läck-säker väska med god syretillförsel som får plats under stolsätet. Vikten på djuret och väskan får inte överskrida 8kg och de får inte tas ut under flygningen.
Många flygbolag har dock fler restriktioner än så. Vissa tillåter endast djur i kabinen på inrikesflighter eller flygningar under 4 timmar. Det brukar även få vara max 2 PETC per flygning och dessa måste sitta på ett specifikt ställe i flygplanet (det har med luftkonditioneringen ombord att göra och varierar mellan flygplanstyper).
Ibland måste man även få ett godkännande innan man får lov att ta med sitt husdjur eftersom det kan finnas allergiker på samma flygning. En del flygbolag låter alltid allergikern få företräde, medan andra har regeln “först till kvarn” (alltså antingen allergikern eller husdjuret – den som bokar först). Priset för att ta med sitt husdjur varierar och hos några flygbolag är det faktiskt gratis.

flyga med husdjurDjurburen måste få plats under stolsätet framför.

Men vad gör man om man vill ta med sitt djur men inte får ha den i kabinen? Då är det cargo som gäller, alltså bagageutrymmet. Det är vanligt att vi har djur i cargo, men det är inget jag skulle rekommendera om det inte är absolut nödvändigt. Nere i cargo är det bullrigt och djuret blir ofta stressat. I främre cargo är det uppvärmt och man kan låta ljuset vara tänt. Djurets bur placeras på bräder för att syretillförseln ska bli bättre (då kommer buren upp en bit från golvet). I bakre cargo kan även hundar som tål extrem kyla placeras, för där finns ingen tillgång till uppvärmning och uppe i luften är det ca -50 grader. Det finns ingen möjlighet att ta sig ned i cargo under flygningen och under varma sommardagar kan djuret bli stående i solen på tarmac (flygplansplattformen) medan bagage lastas i/ur.
Detta är en jobbig upplevelse för ett husdjur så finns det möjlighet att låta hunden eller katten stanna hemma eller på ett pensionat är det att föredra.

Men det finns andra möjligheter…

djur i cargoDjurens eget flygbolag: PetAirways.
(Bilder från Google)

Efterfrågan på att få resa med husdjur växer och det har faktiskt t.o.m. kommit ett flygbolag som specificerat sig på just djur: PetAirways. Detta är ett amerikanskt flygbolag som flyger husdjur på bästa tänkbara sätt med konstant tillsyn, dock endast inom USA.
Fler och fler flygbolag gör det nu även lättare att resa med djur i kabinen, så kolla med ditt flygbolag innan du reser. Eller så kan man göra som Prinsessan Madeleine och hyra en privatjet åt sin voffsing. Garanterat det bästa sättet att resa med sitt husdjur!

Previous Post
Flygvärdinnefrågor
Next Post
Pan Am

13 Comments

 • December 29, 2011 at 2:06 pm
  Nicki

  Tjena Flygvärdinnan:)

  Heter Nicki och är 15 år, jag har länge drömt om flera stora drömmar sens jag var liten. Flygvärdinnan är en det är därför jag tänker ta hotell&turism linjen i gymnasiet. Och sedan jobba på resturang i 2 år som är krävande och jobba lite mer på kanske ett 3de språk^^

  Min andra dröm är att han en liten hund(Brittany Spaniel) men skulle det funka in i schemat på en flygvärdinna? Kanske man kan jobba på dom där .. lite sämte bolagen så att man kan komma hem varge kväll och morgon.

  Och en fråga till, mina föräldrar(speciellt min mamma) är inte så förtjust i Hotell&turism linjen. Jag vet att det kan vara svårt att hitta jobb. Men när man entligen får chansen att göra vad man vill ska man göra det även om kanske föräldrarna inte förstår?

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0