theme-sticky-logo-alt

Det inte så glamourösa livet som flygvärdinna

4 Comments

Förr i tiden var livet som flygvärdinna förknippat med glamour. Man skulle vara välutbildad, se bra ut, vara singel (jo, det är sant) och det var endast kvinnor som fick arbeta som flygvärdinnor. Man hade långa layovers på de finaste hotellen och reste runt hela världen.
Att resa som passagerare var också en lyx. Ombord på flygplanet blev man väl omhändertagen av flygvärdinnorna , fick fin mat och dricka serverad och flög i ett vackert flygplan. But times have changed…
Idag är det plastbestick, trånga säten, slitna flygvärdinnor, tighta connections, tidiga morgnar och sena nätter. Det är inte längre bara de rika som har råd att flyga och det är många som t.o.m pendlar med flyg till jobbet.
Efter en fem timmars flygning till Las Palmas går inte alltid besättningen längre av för att spendera några dagar på hotell i solen, utan vi deboardar, städar och boardar igen för att flyga hem bara en timme senare. Planet ser ut som ett bombnedslag med skräp, matrester, smulor, fastklistrade tuggummin och tidningar som blivit sönderrivna till konfetti precis överallt. Passagerare som har för mycket handbagage, har haft en stressig morgon eller allmänt bara har en dålig dag tar ut sin ilska på oss flygvärdinnor som samtidigt ska stå och le och se glada ut.
Men vet ni vad? Jag ÄLSKAR mitt jobb!!! Jag älskar att jag, trots färre glammiga stopp på soliga destinationer och att man ibland har längre arbetsdagar än man orkar ställa in sig mentalt på, har fått se platser jag aldrig annars hade besökt. Jag får träffa hundratals nya människor varje dag, och även om de ibland skäller ut mig efter noter för att de inte fick sitta precis där de ville så har de alla lärt mig att hantera jobbiga situationer och gett mig tålamod som en ängel. Jag har massor med fantastiska kollegor som man ibland tyvärr inte träffar på ett halvår för att man dagligen byter besättning, men när man väl flyger ihop igen har du en hel dag att berätta vad som har hänt sen sist.
Arbetet som flygvärdinna är inte bara ett jobb, det är en livsstil. Det har lärt mig så mycket och jag kan se mig själv i luften många år framöver.

(null)
En lite stökig kabin efter en tur till Marrakesh är vardagsmat. But boy do I love it!

(null)

(null)

Previous Post
Mina födelsedagspresenter
Next Post
SKYPRO

4 Comments

 • September 9, 2015 at 11:55 am
  Therese

  Hej! Jag har haft en dröm sedan barnsben att bli flygvärdinna. Jag blev inspirerad av min morfar som var en av de bästa piloterna i Sverige på den tiden och hans fantastiska berättelser och upplevelser. Jag går nu tredje året på gymnasiet och pluggar Sambeteende Kriminologi. Jag har lite frågor som jag hoppas du kanske kan besvara och helst på mail. Vilken utbildning bör man ha? Finns det någon specifik utbildning för att bli flygvärdinna och hur många år är den? Vilken skulle du säga är det bästa flygbolaget att ansöka till?

  Mvh. Therese

  Reply
  • September 11, 2015 at 2:06 pm
   Flygvärdinnan

   Hej Therese!

   Här kommer svaren på dina frågor som jag även skickat till din mail:

   -Vilken utbildning bör man ha?
   Man bör inte ha någon speciell utbildning så länge man har en avslutad gymnasieutbildning. Dock så är ju vissa utbildningar/erfarenheter mer meriterande, så som t.ex. hotell/turism, service, vård…

   -Finns det någon specifik utbildning för att bli flygvärdinna och hur många år är den?
   Båda ja och nej. Det finns företag som erbjuder flygvärdinneutbildningar som man får betala för, men man får exakt samma utbildning av flygbolaget när man väl får anställning. Oftast betald då!

   -Vilken skulle du säga är det bästa flygbolaget att ansöka till?
   Norwegian?! Hehe, nej men alla flygbolag har sina bättre och mindre bra förmåner.

   Lycka till!

   Reply
 • November 6, 2015 at 11:40 am
  Sascha

  Hej!

  Hittade din blogg idag då jag är nyfiken på yrket som flygvärdinna. Jag läser japanska just nu och vill arbeta som tolk men funderar på en plan B om jag mot förmågan inte skulle få några uppdrag. Jag har tittat på olika flygbolags hemsidor men hittar ingenstans där de lägger upp lediga jobb eller vart man kan höra av sig för att skicka en spontan intresseanmälan. Jag är mest intresserad av långa flygningar och främst då Asien och Japan. Att kunna språket kan vara en stor fördel. Har du några tips på hur jag kommer i kontakt med företagen?

  Reply
  • November 7, 2015 at 5:52 pm
   Flygvärdinnan

   Hej! Vad kul att du hittat hit!
   Man kan ofta skicka in intresseanmälan på respektive flygbolags hemsida, eller hos bemanningsföretag (som riktar sig mot flygbranschen, typ Proffice Aviation). Hos flygtorget.se kan man även hitta platsannonser.
   Att kunna språk är väldigt meriterande, speciellt japanska om du vill arbeta där!
   Hör av dig om du har fler frågor.
   Lycka till!

   Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0