theme-sticky-logo-alt

Border Control Canine

5 Comments

De sötaste i tjänst på en flygplats är inte piloterna, utan tullhundarna! De är så duktiga och vältränade och gillar sitt jobb. Jag ser dem ofta när jag har arbetat klart för dagen och passerar genom tullen där de står i sin lilla “tullhund”-väst! De brukar även komma spatserandes längs mittgången i tåget till och från flygplatsen.

Förutom knark så är även vissa hundar tränade till att nosa sig till mat, men det gäller nog främst de länder där det är förbjudet att föra in matprodukter.

Tullhundar som arbetar för Tullverket utbildas i Tullhundskolan i Norrtälje. En färdigutbildad tullhund är kostar ca 250,000kr och ägs av Tullverket (till skillnad från Polisens hundar). Hundarna tränas redan från början tillsammans med den som kommer bli dess förare för att få ett så bra samarbete som möjligt. Hundarna får genomgå ett tjänsbarhetsprov varje år för att de ska vara fokuserade och koncentrerade och Tullverket har ett eget förråd av narkotika för att kunna träna dem privat.
För att få äran att arbeta med en tullhund måste man vara anställd som tullaspirant.


Förklädd tullhund? (Bilder från Google)

Previous Post
Jag har de finaste läsarna!
Next Post
Spoiler alert

5 Comments

 • June 6, 2011 at 9:32 am
  peter

  Kul att se en hund i uniform ! rätt ovanligt måste jag säga, det för tankarna till våran boxer Cesar även om han inte hade uniform så flög han in i mej när jag kom hem först kom en spott loska flygande och två meter bakom kom en boxer på ca 50 kg . bilden är faktiskt charmig vänligen Peter.

  Reply
  • June 6, 2011 at 1:22 pm
   Flygvärdinnan

   Ha ha ha, så otroligt bedårande! Jag kan se det framför mig! 🙂

   Reply
 • December 28, 2011 at 1:17 am

  Hej!
  Jag har precis kommit på tanken att det vore himla kul att jobba som tullhundsledare. Jag vet ingenting om yrket, men vad jag sett av det tycker jag det verkar superkul. Vart vänder jag mig för mer information om det, vet du det? Vet du vad för utbildning man bör ha till det jobbet?
  Det vore jättesnällt ifall du kunde svara, antingen via mejl eller som kommentar på min blogg, så att jag inte missar ditt svar!

  Tack på förhand!

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0