theme-sticky-logo-alt

Att flyga genom tidszoner

2 Comments

Jag har fått en mycket intressant fråga av Olivia som ska flyga till Thailand och kommer hamna i en annan tidszon än i Sverige:

Hej!
Vill först bara påpeka att din blogg är super bra och jag tycker det är så fint av dig att du tar dig tid och svarar på allas frågor :)
Hur som helst, om en månad ska jag flyga till thailand, och vi har ingen mellanlandning utan kommer flyga i 13h sträck. Vi kommer flyga över kväll/natt (thailändsk tid), men det är ju inte natt utan eftermiddag och kväll för oss. Så jag kommer antagligen inte sova. Men hur laddar man upp inför en så lång flygtur? Får man lov att köpa med sig något snack som kex, choklad osv? Sen är det tyvärr shared tv, men jag hade tänkt ta med min lilla laptop, får man lov att ha den igång under tiden man flyger? För att se på film tex. Det är första gången jag flyger så länge, och har börjat inse att det verkligen är många timmar.
Vi kommer flyga över natten eller hur man säger. Så dom släcker ner för att man ska “sova sig in i rätt tidzon”. Men som sagt lär inte jag sova eftersom det är eftermiddag och kväll enligt min tid. Men är det big no-no att man då exempelvis sitter och pratar, ser film (med hörlurar, tänker på ljuset från dator), alltså ja för lite oväsen helt enkelt? Mest eftersom det kommer vara nedsläckt och det är meningen att dom som vill ska kunna sova…
Och lite allmänt tips på lämpliga kläder att flyga i skulle jag bli superglad av :) Eftersom det antagligen kommer vara kallt hemma (november) och man flyger till ett varmt land. Hur gör man liksom?! Jag vet ju att det är ganska kallt på flygplanet, men du som är lite av en expert och har erfarenheten kan nog komma med dom bästa tipsen ;) /Olivia

Jag tänkte börja att berätta lite om tidszoner. Jordklotet är uppdelat i 24 tidszoner eftersom det aldrig kan vara samma tid över hela världen. Jorden snurrar runt sin egen axel och solen kan inte lysa över hela Jorden samtidigt, därför avgörs tidszonerna efter meridianer (longitud/längdgrad) och ändras i östligt-västligt läge (inte nordligt-sydligt).
Den universiella tiden, även kallad UTC, används som referens när man definierar tidszonerna över världen. UTC ändras inte efter sommartid/vintertid och det är faktiskt inte alla länder som har sommartid/vintertid. Sverige har UTC+1t på vintern eftersom vi ligger en timme före tiden på nollmeridianen, och UTC+2t på sommaren eftersom UTC-tiden inte ändras.
Förr använde man GMT istället för UTC, vilket avser Greenwich Mean Time. Greenwich är en stad utanför London som ligger på nollmeridianen och kallas även för “Zero time” eller “Z time”. När man bokstaverar på flygspråk använder man sig av den internationella fonetiska alfabetet där ordet Zulu används för bokstaven Z. Därför kallas UTC för  “Zulu time” i flygbranschen. Vi flygvärdinnor och piloter får vår flight plan, alltså papper med information över dagens flygväder, rutt, o.s.v., i Zulu time/UTC. Våra scheman däremot får vi i lokal tid, vilket betyder att man måste veta vad den lokala tiden är dit man ska och sedan lägga till eller ta bort x antal timmar för att veta vad klockan är i Sverige när man landar/lyfter.


tidszonerVärldskarta som visar hur mörkret/ljuset rör sig över tidszonerna.

Nog pratat om tidszoner, nu ska jag svara på frågan. 🙂

Att flyga så långt som till Thailand kan vara påfrestande för kroppen och man blir oftast jetlaggad. Första dagen/dagarna brukar man vara i helt fel tidszon kroppsmässigt och därför kan man använda den långa flygresan till att komma i rätt tidszon lite snabbare. Antingen håller man sig vaken, som när man ska flyga väster ut, eller så försöker man sova om man ska flyga öster ut. Tanken är att man ska anpassa sig efter tiden på den destination dit man ska. Att försöka sova är inte alltid det lättaste om man inte är trött. Försök därför se till att du är trött och ta med öronproppar, ögonbindel, filt och kudde (ifall inte flygbolaget erbjuder det). När jag flyger långt privat brukar jag ta en sömntablett för att få sova ostört.
Ska man hålla sig vaken brukar jag ladda upp med godis, musik, en bra bok eller laptop. Man får använda sin laptop och MP3 under flygresan, men de ska vara avstängda under start och landning av säkerhetsskäl. När det är shared tv (alltså flera passagerare delar på samma videoskärm och alla måste se samma film) är det bättre att ta med sig sin egen bärbara DVD-spelare eller dator med film. Även om det ljuset släcks ned i kabinen får man se på film/lyssna på musik med hörlurar och självklart får man prata, men visa hänsyn till de som vill sova.
Vill man inte sova rekommenderar jag att man stretchar och rör lite på sig eftersom trycket uppe i luften inte är bra för kroppen och man sitter stilla länge. Vandra dock inte runt i mittgången då det kan störa de andra passagerarna (och flygvärdinnorna om de är ute och serverar). Jag brukar även använda stödstrumpor (i stay-ups-form) för att minska ont i benen och uppkomsten av ytliga blodkärl (det drabbar dock inte den som reser någon enstaka gång utan endast de som flyger mycket, t.ex. flygvärdinnor).
Jag brukar även resa i myskläder, typ mjukisbyxor, hoodie och ett par varma strumpor. Dels för att det är bekvämast och för att det ibland kan vara kyligt i kabinen. Sen brukar jag byta om inför landning till något som är lätt att ta på sig på en trång flygplanstoalett, t.ex. en klänning om man ska till ett varmt land. Ta även med tandborste för man brukar vilja fräscha upp sig, speciellt om man sovit.
Packa allt i en smart väska som rymmer mycket men inte tar mycket plats. Tänk på att de flesta flygbolagen endast tillåter ett handbagage (och ibland en laptop-väska utöver det). Kom även ihåg att vätskebehållare endast får rymma max 100ml.

Här är min egen Ta Med-lista för en lång flygresa:

 • Mjukskläder
 • Stödstrumpor
 • Varma strumpor
 • Sömntablett
 • Favoritgodis, både sött och salt
 • Laptop med filmer
 • Hörlurar
 • Bok/tidning
 • Ögonbindel
 • Öronproppar
 • Stor sjal/halsduk som kan användas som filt eller kudde
 • Uppblåsbar nackkudde
 • Tandborste och tandkräm
 • Hårborste
 • Smink
 • Ombyte, t.ex. klänning
Previous Post
Flygvärdinnefrågor via mail
Next Post
International Phonetic Alphabet

2 Comments

 • October 10, 2011 at 5:29 pm
  Hannaq

  Hej 🙂
  Tack för fin fin blogg!!
  En liten fråga, jag ska börja flyga om ca 1 månad och undrar om du kan ge tips på bra strumpbyxor / stay-up som ger bra stöd?!

  Reply
 • October 12, 2011 at 8:16 pm
  AnnaP

  Mabs stayups är fantastiskt sköna tycker jag. Finns på de flesta apotek tror jag och numera även i mönstrade modeller.

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0