theme-sticky-logo-alt

Att bli flygvärdinna – wet drill

4 Comments

Jag hittade en fråga jag fått för längesen som jag tyckte var bra nog att skriva ett eget inlägg åt. Jag är ledsen att du fått vänta så länge Emelie! Jag svarar på alla frågor jag får, men ibland vill jag lägga ned mer tid på att ge en mer ingående förklaring och sparar dem till senare.
Här är i alla fall Emelies fråga:

Det jag är orolig över när det gäller utbildningen är att jag har svårt för vatten.. =( !! Simma kan jag, får bara panik i djupt vatten.. Pga två “hemska” barndoms upplevelser.. Och eftersom jag varken badar eller simmar mycket är jag ju heller inte så van.. Har funderat på att skaffa mig ett sim kort så jag kan komma igång å träna lite..
Men hur “hemska” är just sim testerna? Simma med flytväst e ju lugn, då flyter ju jag =P
Kläder har jag aldrig testat att simma med.. =/ Kanske ska dra ut till havet å öva..
Görs testen i en simhall?
Och vad är det för livräddningar man ska kunna i vattnet?
Tacksam för dina fina svar=D
Kram, Emelie

Svar: När man fått anställning som flygvärdinna genomgår man sin utbildning, som oftast bekostas av flygbolaget. En viktig del av sin första flygvärdinneutbildning, som kallas för initial course (den första man får innan man har någon flygerfarenhet) är en s.k. wet drill. Fördelen med en wet drill är att man endast behöver göra den en gång, sedan får man ett skriftligt bevis på att man gjort det som man ska spara till framtida jobbansökningar.

En wet drill är precis som det låter; wet. Det är det simtest där man måste bevisa att man kan simma 200 meter med kläder (utan flytväst). Har man aldrig provat det förut kan jag rekommendera er att i alla fall testa. Det är tungt att simma med kläder!
Utöver det ska man även lära sig (samt visa att man sedan lärt sig) lite grundläggande livräddning i vatten, kunna/våga simma med den uppblåsbara flytväst som finns ombord på flygplanen samt kunna ta sig i och ur en livflotte. Allt utförs i en simhall.
Livräddningen består av att man ska kunna “frakta” (simma med) en annan person. Inte så lätt som det låter, men inte heller omöjligt.

Jag tycker det är superkul med såna här vattenövningar, men jag har förstått att många tycker det är obehagligt eller rent av läskigt. Tyvärr är detta ett krav för att kunna arbeta som flygvärdinna så ett tips är att testa på egen hand i lugn och ro. Det är som tur är endast en engångsföreteelse.

life raft

flygvärdinna

wet drill

flygvärdinneutbildningBilder från Google

Previous Post
BMI Baby
Next Post
Världens bästa flygvärdinna

4 Comments

 • August 28, 2011 at 6:38 pm
  funderande tjej

  Hej jag undrar om ni vet vilka flygbolag som har egen utbildning för flygvärdinnor? Finns det några flygbolag som hyr värdinnor i såna fall vika ? Från en funderande tjej

  Reply
 • August 29, 2011 at 10:59 am

  Heej!

  Jag googlade efter flygvärdinne jobb och så hamnade man här. Grymt bra och inspirerande blogg du har. Jag fick massa råd ang de jobbet, tack så mycket! Ha en fortsatt super bra dag!

  Reply
  • August 29, 2011 at 10:15 pm
   Flygvärdinnan

   Hej!
   Kul att du hittade hit och roligt att du gillar läsningen. 🙂

   Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0