theme-sticky-logo-alt

Att bli flygvärdinna – vikt och längd

1 Comment

Nu har jag sjunkit ner i soffan med en tallrik pasta och stekta räkor i vitlök och ska inte röra ett finger mer ikväll. Eller fingrarna kommer jag röra eftersom jag ska svara på några frågor här i bloggen, men resten av kroppen ska sakta få jäsa.

Jag ska vara lite mer tydlig i kraven för att bli flygvärdinna. Detta är ju inte bara en underhållningsblogg utan ni måste ju lära er något också!

Ikväll ska vi än en gång diskutera vikt (fast jag svurit på att jag inte ska göra det igen) samt längd.

Vi börjar med längden för det är inte ett lika känsligt ämne.
Många flygbolag har en minimilängd för att få anställning som flygvärdinna. Detta är inte för att alla ska vara modellånga, för man ska inte heller vara för lång. En viktig anledning att inte vara midget size är att man ska kunna stänga hatthyllorna, är man för kort når man nämligen inte upp!
En anledning till att man inte heller kan vara två meter lång är att man inte ska få nackspärr. Det finns många flygplanstyper och flera av dem är rätt låga i taket.

Och så vikten… I många år har flygvärdinnor ansetts som vackra. Detta är kanske inte alltid läget idag (min personliga åsikt kanske) utan nu väger personlighet mer (vilket jag tycker är viktigare), men självklart finns det undantag. Jag vet bolag som har rätt hårda regler och under anställningsintervjun står man på rad och så pekas de som fått jobbet ut. En del av dem kan bli beordrade att gå ner något kilo för att få jobbet, och då ska man hålla den vikten. Det är väl på så sätt som flygvärdinnedieten uppkommit (när man behöver förlora några kilon snabbt).
Men i grund och botten är det egentligen ganska logiskt varför man inte kan vara tjock som flygvärdinna: man ska kunna röra sig fritt i den smala mittgången (även när passagerare envisas med att stå upp så man galant får slinka förbi). Man ska även vara i god fysisk form för att orka dra och knuffa alla tunga trolleys* och öppna de tunga flygplansdörrarna. Det är mycket fysiskt arbete ombord!

Jag hoppas ni förstår att det inte är jag som säger att man inte får vara tjock som flygvärdinna, men jag kan hålla med om dessa krav.
Jag googlade “tjock flygvärdinna” för att hitta en bild som motbevisar grundregeln, men hittade faktiskt ingen. Men jag vet att de finns!

Jag ska svara på alla era frågor efterhand. Be patient!

flygvärdinnaVacker gammal hederlig flygvärdinna. Bild från Google

*trolley = serveringsvagnarna, waste(skräp)vagnarna, taxfreevagnarna… En trolley är ett skåp på hjul!

Previous Post
Mile High Club
Next Post
Junk in my trunk

1 Comment

  • January 30, 2011 at 3:54 pm

    Great job with your blog. Keep up the good work and best wishes. TFSH

    Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0