theme-sticky-logo-alt

Att bli flygvärdinna – utbildning

7 Comments

Godmorgon allihopa! Jag sitter med morgonlatten i högsta hugg, beredd att skriva ett långt inlägg. För långt blir det om man berättar om flygvärdinneutbildning och den utbildning som krävs för att bli flygvärdinna. Let’s go!

Vi börjar med vad som krävs för att bli flygvärdinna, utbildningsmässigt sätt. Denna del av inlägget kanske inte blir så långt och det känns som om jag dumförklarar mig själv när jag säger det. Men för att bli flygvärdinna krävs egentligen bara att du har avklarad gymnasieutbildning, och det spelar ingen roll vilken linje man gått. That’s it faktiskt! Men som jag berättat tidigare så är det mer än utbildning som krävs (läs min tidigare kravlista).

När jag var liten hade jag en dröm, som så många andra småtjejer, att bli flygvärdinna. Detta var för mig bara en dröm och jag tänkte inte mer på att man faktiskt kan uppfylla den förrän senare i livet. Då hade jag gått ut gymnasiet och jobbat några år inom servicebranschen. Sen ploppade helt plötsligt flygvärdinnedrömmen upp i mitt huvud igen och jag insåg att det kan bli mer än en dröm. Jag sökte jobb på ett flygbolag som endast ville ha oerfaren cabin crew och fick jobbet, och därmed flygvärdinneutbildningen.
Detta är det billigaste (och lättaste?) sättet att komma in i flygbranschen som flygvärdinna. All utbildning är betald, och den flygvärdinneutbildningen kallas initial course.

Under sin initial course får man lära sig allt man behöver veta om flygplan, flygbranschen, om service och framförallt säkerhet ombord. Man får i slutet av sin tre veckors kurs göra praktiska och teoretiska prov i första hjälpen, nödsituationer och säkerhetsutrustning. Efter avklarad kurs får man genomgå sin line training där man går som extra crew ombord och får lära sig varje position i praktiken. Efter x antal line training-leg (olika från bolag till bolag) gör man sin line check (“praktiskt slutprov”) och är sen redo att flyga med egna vingar.
Här ska jag passa på att ge lite cred till mig själv och erkänna att inte vem som helst kan bli flygvärdinna. Jag vet flera som inte klarat sin utbildning eller line training. Det är väldigt mycket att lära på kort tid och det är inte som i skolan när man faktiskt insåg att visa saker har man absolut ingen användning för i livet så det sorterar hjärnan bort, utan här måste du komma ihåg allt under hela ditt arbetsliv som flygvärdinna. Det är även ett arbete som kräver oerhört tålamod, att man klarar sjukt mycket stress och kan göra flera saker samtidigt.

Många som vill bli flygvärdinna blir säkert rekommenderade att gå CAT of Sweden – Cabin Aviation Training. Jag tänker inte ge någon gratisreklam till dem, men kan berätta att det är en utbildning där man själv betalar 19,500kr för att få grundkursen (som man får gratis på nästan alla flygbolag). Man är dock inte garanterad något jobb efter det. Utbildningen kanske är ett plus i kanten när du söker anställning och kan skriva att du redan har utbildningen, men du har fortfarande ingen flygerfarenhet.

Jag hoppas detta inlägg kan hjälpa er som undrar vad ni ska studera för att bli flygvärdinna. Jag kan bara rekommendera er att läsa något som gör att ni lär er saker ni kan ha användning för i livet. Läs något som gör att ni i framtiden kan läsa vad ni vill på universitetet om ni väljer att fortsätta plugga. Många flygvärdinnor pluggar nämligen samtidigt som de arbetar och detta är möjligt med de arbetsdagar och den lön man oftast har.

Lycka till och fortsätt att ha drömmarna bland molnen!

Previous Post
Att jobba som flygvärdinna
Next Post
Flygvärdinnehumor

7 Comments

 • February 11, 2011 at 10:38 am

  Hejsan, jag tycker att det är en bra text du skrivit och den är för en gångs skull aktuell o inte ifrån typ 2005 … Jag jobbar för tillfället med en tjej ifrån Norge som jobbat som flygvärdinna för Norwegian Airways och hon sa att hon gjorde precis som dig och typ gick som lärling och betalade ingen utbildning etc. Sen är det skitlön men vad spelar det för roll om man trivs. Du skriver att du sökte på ett flygbolag, men hur då? Vart? Jag googlar hur mycket olika som helst, koillar arbetsförmedlingen osv men hittar inget av värde :/

  //Angelica

  Reply
 • February 26, 2011 at 7:33 pm
  Quince

  This is just the sort of information I was looking! Thanks.

  Reply
 • May 11, 2011 at 8:32 pm
  Patricia

  Hej!

  Tack för detta inlägg. Jag undrar dock hur man söker och hur man ska ta sig fram och leta efter denna initial course – gäller det på alla flygbolag? Vissa kurser söker bara de över 21 år. Hur gör man då?

  Tacksam för svar

  MVH
  Patricia.

  Reply
  • May 12, 2011 at 7:47 pm
   Flygvärdinnan

   Hej Patricia!
   Att söka jobb som flygvärdinna kan du läsa mer om här: https://flygvardinnan.se/?p=561
   Man skickar in sin ansökan precis som med vilket jobb som helst. Får man anställning så kommer man få genomgå en s.k. initial course som betalas av flygbolaget (gäller de flesta flygbolag).
   Ofta ligger åldersgränsen vid 21 år, och då är det bara att vänta eller leta efter flygbolag som har lägre minimiåldersgräns.
   Lycka till!
   /Flygvärdinnan

   Reply
 • August 16, 2011 at 11:43 am
  Nick

  Väldigt bra blogg du har! 🙂
  Har en fråga dock jag väldigt gärna skulle vilja få besvarad…
  jo, får killar bli flygvärdinna? eller vad man nu kallar det, flygvärd kanske? haha
  jag har liksom funderat ett tag på att gärna vilja testa på att få jobba med det. men sen tänkte jag också efter att varje gång jag har rest så har det ALLTID bara varit tjejer som jobbat där. Så får inte killar bli det eller?
  Skulle varit väldigt tacksam för svar! 🙂

  mvh,
  Nick

  Reply
 • January 7, 2012 at 12:31 am
  L

  Hej!
  Intressant inlägg. Kan en tjej med slöja också uppfylla denna dröm?

  Mvh

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0