theme-sticky-logo-alt

Att bli flygvärdinna – standby

3 Comments

Godmorgon! Nu har jag fått nya krafter och är redo att börja skriva dagens första blogginlägg.

Jag tänkte att jag idag skulle berätta mer om en viktig del av en flygvärdinnas arbetsuppgifter, nämligen standby. Det är ju passande eftersom jag nämnde det som hastigast igårkväll, då det var anledningen till att jag inte bloggat.

Standby är samma sak som jour för en läkare. Blir en flygvärdinna sjuk så måste ju snabbt en ny tas in då man måste vara ett visst antal flygvärdinnor ombord per plan (berättar mer om detta en annan gång!). Då måste ju någon finnas tillgänglig!
Jag är säker på att så gott som alla flygbolag har sina flygvärdinnor på standby, för utan standby-hosties blir det kaos om någon skulle bli sjuk. Och det kostar otroligt mycket att ställa in en flight!

På vissa bolag får man ett helt schema av bara standby-dagar. Detta gäller oftast bolag som flyger långdistans där flygvärdinnorna ligger borta flera dagar i stöten. På bolag som flyger reguljärt har man kanske någon standby-dag hit och dit på schemat. Där räcker det att man blir kallad över en dag, sen är man hemma igen.

Utkallningstiderna för en standby kan också variera lite mellan flygbolagen. Utkallningstiden är den tid du har på dig att ta dig till flygplatsen om du blir utringd. Det kan variera från allt mellan 1 timme (vanligt) till 2-3 timmar. Detta innebär att man alltid ska finnas tillgänglig på sin mobiltelefon och inte kan planera särskilt mycket under sin standby.

Men vem är det då som ringer in oss? Varje bolag har ett s.k. flight operations. Där sitter några anställda framför datorer och håller koll på att alla flighter går som de ska och att flygen har fullt crew. De ordnar med taxi/pick-up och hotell åt alla crew och har även ett finger med i schemaläggning (dock brukar bolagen ha ett eget schemaläggnings-kontor då det är så ofantligt många flygvärdinnor och piloter som ska schemaläggas).

När jag har standby vet mina vänner att det inte är någon idé att göra några större planer. Och tack och lov har jag väldigt förstående människor i min närhet, för alla är okej med att jag ställer in en fika eller lunch hit och dit för att jag blivit utkallad på det ena eller det andra.
Men det är en del av spänningen i en flygvärdinnas liv – man vet aldrig vart man ska!

Previous Post
Dålig uppdatering
Next Post
Pam Ann

3 Comments

 • March 3, 2011 at 8:22 pm
  Katrin

  Har man extra betalt för standby eller ? Antar att man inte har lön under den dag man är standby om man inte blir inkallad?
  Sen undrar jag med taxi/pickup. Om man alltså är hemma i sin lägenhet och tex har Arlanda som bas, kommer då en taxi o hämtar upp en så man kommer till flyget snabbt? Eller får man ta sig dit för egen maskin i första hand?

  Reply
 • March 5, 2011 at 1:37 pm
  peter

  Det låter som ett ganska roligt jobb, men är det inte slitsamt att jobba på udda tider?

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0