theme-sticky-logo-alt

Att bli flygvärdinna – lön

4 Comments

Ett svar jag ofta får på “jag jobbar som flygvärdinna” är “jaha, då tjänar du bra”. (Och vad är det för ohyfsat svar egentligen?)
Många vet att i flygbranschen tjänar man bra, och visst gör man det. Oftast i alla fall, det finns ju självklart alltid undantag. Men om man inte tjänade bra så tror jag inte att det hade varit ett lika populärt yrke, för vem vill vara långt hemifrån, ensam på ett hotellrum, jobba långa dagar/veckor, gå upp mitt i natten eller komma hem tidigt på småtimmarna om man inte fick bra betalt för det?

Att vara flygvärdinna har självklart många fler fördelar än en bra lön. Man får ju se världen och njuta av betald semester (betalt hotellrum, betald flygresa och lön medan du är där plus traktamente för att du är borta hemifrån). Samtidigt arbetar flygvärdinnor på nycklar som jag beskrivit tidigare, vilket gör att man är ledig längre perioder än en vanlig Svensson (men har mer betalt än medel-Svensson). Och piloterna ska vi inte ens tala om, de tjänar sjuka summor!

Jag tror dock att den höga lönen får många att fastna i flygbranschen. Det är lätta pengar helt enkelt!
En fördel man har som flygvärdinna och som påverkar lönen är våra traktamenten. Utöver sin grundlön får man traktamente som är en summa man får för att man spenderar natten på annan ort än hemma och ska kompensera för att man måste förse sig med mat och dylikt medan man är borta. Summan är olika beroende på vilket land man befinner sig i och varierar i och med att ett land anses som dyrt eller ej. Ett traktamente är skattefritt och summan har satts av Skatteverket. HÄR kan n se vad traktamentet är i olika länder.

Något man också tjänar extra på är provisionen på taxfree/pre-pack som många flygbolag ger sina anställda. Det ger ju även flygvärdinnorna en liten morot att vilja sälja mer ombord!
Jobbar man i business class/first class händer det ju också att man får rejält med dricks ibland.

En flygvärdinnelön kan variera med några tusen från månad till månad beroende på övernattningar och allt, men kort sagt så har de flesta hosties ut en rejäl paycheck varje månad.

Ka-ching!

Previous Post
Nattblogg
Next Post
På en flygplats

4 Comments

 • February 17, 2011 at 10:32 am

  Låter som ett roligt jobb du har, kan tänka mig att det är spännande att få förflytta sig så från plats till plats och träffa nya människor :d Själv drömmer jag om en tjänst inom armen 🙂

  Reply
 • March 5, 2011 at 1:25 pm
  peter

  Det låter faktiskt som ett ganska roligt jobb, men är det inte slitsamt i bland? jag tänker på udda arbets tider t.e.x.?

  Reply
 • January 11, 2012 at 9:03 pm
  shayee

  men e det inte ett jobbigt jobb? hur många timmar kan ni sova om ni e på flygplan? 🙂 men hur mkt tjänar du varje månad eller år ? 🙂

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0