theme-sticky-logo-alt

Att bli flygvärdinna – håruppsättningar

5 Comments

Att vara flygvärdinna innebär att man representerar sitt bolag och är ansiktet utåt mot passagerarna. Vi är de enda som passagerarna möter under sin resa, förutom i incheckningsdisken (men detta kan vara ett inhyrt s.k. handlingbolag och alltså inte flygbolagets egen personal).
Därför är det självklart viktigt att man ser proper och representabel ut.

Jag har tidigare nämnt vissa detaljer inom olika flygbolags uniformsreglementen och hår/frisyr är en viktig del av det. Man kan därför inte komma till jobbet med mohikan eller k**llrufs. Har man långt hår så ska det vara uppsatt så att det inte hänger i vägen eftersom det kan fastna och inte är hygieniskt när vi serverar mat. Med långt hår menas allt som nuddar axlarna. Många flygvärdinnor tröttnar på att fixa med håret varje morgon så de väljer helt enkelt en kort frisyr istället.

Jobbar man i lite “finare” miljöer, så som first class/business class är en fancy uppsättning att rekommendera. Självklart ser ju endel flygvärdinnor riktigt glammiga ut i en helt vanlig hästsvans och så länge man inte har för långt hår är detta helt ok.

Jag har inte varit med om att man får lära sig håruppsättningar via arbetet, men jag har hört talas om att det finns bolag som skickar sina flygvärdinnor på hår- och sminkkurs. Vet inte om detta är sant.
Vissa håruppsättningar ser ut som de har tagit timmar att göra, men sanningen är den att man hittar sina knep och frisyrer som ser bra ut men är lätta att göra, så brukar man köra på dem. Jag kan t.ex. göra en svinrygg på två minuter, men har jag sent incheck någon dag och inte har något bättre för mig så brukar jag experimentera lite. Det viktigaste är bara att frisyren håller hela dagen.
Ett tips är att söka efter frisyrer på Youtube för då får man oftast en guidad tour på hur frisyren ska göras (och då ser man hur enkelt det faktiskt är).

Om flygbolaget har en uniform med t.ex. guldknappar/detaljer brukar guldsmycken vara att föredra. Detta innebär då också oftast att hårspännen ska följa detta, och stora plastklämmor och scrunchies är ett Big No-No.

Här är några uppsättningar som är ok att ha på jobbet (gäller nog de flesta flygbolag med undantag för rosettfrisyren):

frisyrer

frisyr 2

frisyr 3

frisyr 4

frisyr 5

frisyr 6

frisyr 1Bilder från Google

Previous Post
Junk in my trunk
Next Post
The Stewardess’ Secret

5 Comments

 • January 20, 2011 at 9:11 pm
  izabella

  vad kul med så snabba och utförliga svar! vilken rolig blogg!

  Reply
  • January 20, 2011 at 9:30 pm
   Flygvärdinnan

   Glad you like it! 🙂
   Ska svara på den sista frågan sen också.

   Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0