theme-sticky-logo-alt

Att bli flygvärdinna – galleybeskrivning

9 Comments

Ikväll ska ni få lära er lite om en flygvärdinnas kök, eller galley som det heter på flygspråk. Ombord på ett flygplan har man arbetspositioner som är numrerade. Position 1 är alltid kabinchefens position. Sedan varierar de andra siffrornas positioner och arbetsuppgifter mellan varje flygbolag, även om de liknar varandra mer eller mindre. Det har även med att göra hur just den flygplanstypen ser ut. När man kommer till jobbet får man under briefingen komma överens om vilken position man vill ha den dagen.

En viktig arbetsposition är som galley-ansvarig, eller kitchen-bitch som vi brukar kalla det. Då är man ansvarig för att all mat och catering finns ombord och sedan för att värma mat och preppa* serveringsvagnarna (trolleys) under flygningen. Serveringsvagnarna är oftast heltrolleys (full size trolley), alltså avlånga och rymmer dubbelt så mycket som en halvtrolley (half size trolley).
Det finns även en halvtrolley som endast är ämnad för skräp, en s.k. waste trolley.

Det är rätt trångt i ett galley och det är flygvärdinnornas enda privata plats ombord. Allt man behöver lastas i trolleys eller i atlasboxar (plåtskåp) och dessa har sina bestämda platser i galleyt för att inte kunna göra skada eller flyga omkring under takeoff/turbulens/landning. För att de ska sitta säkert i sina utrymmen fäster man dem med en latch (eller flera ibland).

Flygplanen är utrustade med varmluftsugnar som har ugnsinsatser så man kan sätta in flera matpaket åt gången. Det finns även vattenkokare/kaffebryggare, s.k. boilers. Och snälla, tänk på att de flesta flygplan saknar mikrovågsugn!

flygplan

flygplan

flygplan
Atlasbox.

flygplan
Trolley. (Bilder från Google)

*preppa – fylla upp trolleyn med dricka, servetter, mjölk, socker, m.m.
*latch – en liten hasp i metall, är ofta rödfärgad ombord på ett flygplan. (verb: latcha)

Previous Post
Flygvärdinnan in reality
Next Post
Deadhead*

9 Comments

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0