theme-sticky-logo-alt

Att bli flygvärdinna – frågor & svar

6 Comments

Hej!
1. Kan man utbilda sig till frisör och efter gymnasiet söka till ett flygbolag?
2. Är det svårt att få jobb på emirates?
Kram på dig, din blogg är bäst! /Johanna

Svar: 1. Klart man kan utbilda sig till frisör och ändå söka som flygvärdinna! Man behöver ingen speciell utbildning för att kunna söka till flygvärdinneyrket, bara man har avslutad gymnasieutbildning.
2. Jag har ingen aning om det är svårt att få jobb på Emirates (jag har aldrig sökt dit). Men jag har hört att hierarkin är rätt tuff när man väl jobbar där.
Kram och gott nytt år till dig!

Måste man var 160 för att få jobba som flygvärdinna? /Sofia

Svar: Nej, man kan vara längre också. 😉

Hejsan! Roligt att jag hittade din blogg. Jag har utbiladat mig till flygvärdinna via cat of sweden och söker nu jobb. Men jag finner det svårt att hitta jobb. Går jag in på tex Norwegians hemsida så står det ingenstans om hur man kan söka jobb hos dom?
Hur ska man gå till väga? Och på Novair så står det att man enbart kan söka jobb via arbetsförmedlingen. Helt knas. Jag vill verkligen börja flyga snart!
/Mimmi

Svar: Hej! Kul att du hittade hit!
Jag har flera gånger skrivit om den utbildning du gått (och betalat mycket pengar för antar jag). Det tråkiga med den utbildningen är att man inte är garanterad ett jobb efteråt. Man får söka precis som alla andra som både har mer erfarenhet än dig och de som inte har någon utbildning alls (och kommer få den betald av flygbolaget). Enda sättet jag kan tipsa om är att skicka in intresseanmälan till de olika flygbolagen, även om de kanske inte söker flygvärdinnor just nu. Att Novair söker personal genom arbetsförmedlingen är inget konstigt, de har helt enkelt bara lagt över rekryteringen åt något bemanningsföretag (det behöver inte betyda att man får anställning hos bemanningsföretaget utan man kan bli direktanställd hos flygbolaget ändå). Sök tycker jag!
Du får gärna låta mig veta hur det går och om du anses ha erfarenhet eller ej när du söker (enligt rekryteringen). Lycka till tjejen!

Hej! Är en tjej på 18 år som går sista året på estetiska musikprogrammet, har länge inte vetat vad jag vill jobba med i framtiden.. men har funderat starkt på flyvärdinnejobbet senaste tiden. Har dock några frågor…
1. Är det något problem att jag gått estet?
2. Hur lång är utbildningen och hur mycket krävs av en?
3. Hur länge jobbar man/är hemifrån och vart bor man när man inte är hemma?
Ha det bra!
Med vänliga hälsningar
Anna

Svar: Hej! Du är nog fortfarande lite för ung för att bli flygvärdinna, men inom några år så! 🙂
1. Det är inga problem med att du gått estet, bara man har avslutad gymnasieutbildning är man i hamn.
2. Utbildningen är ca 3 veckor beroende på flygbolaget. Hur mycket som krävs av en? Vet inte riktigt vad du menar, men det är klart att man ska klara av utbildningen för att få jobbet.
3. Hur länge man är borta beror helt på vilket flygbolag man arbetar för och vilken typ av flygningar man gör. När man väl sover borta bor man alltid på hotell.
Ha det bra!

Hej flygvärdinnan! jag har faktiskt en fråga, när man kallar personer till en jobb intervju så skulle min gissning vara att man undersöker personens psykiska status samt även fysiken i sin helhet efter som detta antagligen är grundläggande kriterier, men kan dessa intervjuer skilja från bolag till bolag?? jag kom också att tänka på en kille som tog jobb som trafik flygare med A cert!!! jag har för mej att han hette Tomas Salme och var faktiskt i tv för ett tag sedan. Jag vet faktiskt inte hur det gick sedan, men som sagt det är väl undantagen man kommer i håg. Tackar annars för en rolig blogg, med dom bästa hälsningar Peter.

Svar: Hej Peter! Jag antar att ens psykiska status samt fysik får sig en liten granskning när man kommer på intervju, men så är det nog med vilket jobb man än söker. Dessutom kan man inte göra en särskilt grundlig bedömning på en så kort tid.
Självklart kan en intervju skilja sig en hel del mellan de olika flygbolagen. Bara hos de flygbolag jag har varit på intervju hos har det skiljt sig en del, men de har ändå haft ungefär samma typ av tester och frågor.
Den Tomas Salme du skriver om var en man som hade förfalskat sitt flygcertifikat och arbetat som pilot i 13 år på olika flygbolag. Han hade tidigare haft ett flygcertifikat som hade gått ut, men det hade inte gällt för passagerarflygplan (vilket han hade flugit tills han blev upptäckt i mars 2010). Att han inte blev “upptäckt” på någon intervju var kanske inte så konstigt med tanke på att han förmodligen var en normal människa och duktig pilot, men flygcertifikat ser olika ut i alla länder så med lite kunnighet i ämnet var det nog inte svårt att göra ett falsk cert.
Ha det bäst Peter!

Hej :) Jag åker till Sydney i Australien om ca en vecka och jag undrar hur jag ska göra med mina ppiller? Om det är bäst att ha dom i handbagaget eller resväskan? och om jag kanske måste ha med mig receptet eller dylikt? /Stina

Svar: Hej Stina! Vilken tid på dygnet man tar sina p-piller är individuellt, men ska du flyga hela vägen till Australien borde du kanske ha dem i ditt handbagage så du kan ta dem på rätt tid. Ska du vara bortrest en längre tid får du be om extra piller att ta med hemma i Sverige, för ett svenskt recept gäller garanterat inte utomlands.

Jag har läst din blogg ett bra tag nu och jag har ofta kollat i arkivet, men detta med att man måste vara “frisk som en nötkärna” som krav måste jag ha missat… Det är så att jag har diabetes typ 1, och nu är jag osäker på om jag har en chans att jobba som flygvärdinna. Jag hade gärna jobbat för de stora flygbolagen en vacker dag, och jag undrar om du vet om de tillåter någon med en så pass allvarlig/kronisk sjukdom att jobba för dem. Det är inte så att jag inte kan kontrollera mina blodsockervärden, jag kan undvika det och se till att det inte påverkar mig under arbetstid. Men jag vet inte, det passar inte direkt in på “frisk som en nötkärna”, så kan du inte berätta för mig hur det egentligen ligger till? /Fatima

Svar: Hej Fatima! Jag vill inte vara den som krossar dina drömmer och jag ska vara snabb med att säga att jag inte vet med 100% säkerhet, men att ha diabetes kan bli problematiskt om man arbetar som flygvärdinna. Eftersom vi arbetar olika tider hela tiden och har långa arbetsdagar och ibland så stressigt att vi får vänta med att äta kan det orsaka problem om man måste vara noga med maten och ha insulin.
Jag tycker du ska ta kontakt med en flygläkare för att vara på den säkra sidan.

Hej!
Jag har varit fruktansvärt sugen på att bli flygvärdinna men har aldrig tagit tag i det för jag är för kort, men nu har jag bestämt mig för att pröva i vilket fall som helst! Tänkte bara fråga dig hur man går till väga, skickar man cv till flygbolagen och gör man det genom internet eller per post, eller går man dit personligen osv, och vad händer sen om dem gillar en? Får man komma på intervju, har man provanställning osv osv. Kan du inte berätta lite mer detaljerat?
supertacksam för svar! Gott nytt år på dig! /Dajana

Svar: Hej Dajana! Bra att din längd inte hindrar dig från att söka till flygvärdinna, you go girl!
Att söka jobb som flygvärdinna är nästan precis som med vilket annat jobb som helst. Man skickar in sin ansökan med CV och personligt brev till det flygbolag man är intresserad av. Lättast är att skicka via email. Nackdelen med flygbranschen är att man sällan kan komma förbi personligen och lämna in sin ansökan (vilket alltid är det bästa!) eftersom flygbolagens kontor kan ligga långt ifrån själva flygplatsen och endast ha tillträde för de som arbetar där. Och ligger kontoret på flygplatsen är det inte heller säkert att man har tillträde. Dessutom är det inte alltid flygbolaget i fråga som sköter sin egen rekrytering.
Verkar man intressant och personalbehov finns blir man kallad till intervju (oftast har man många intervjuer samma dag) och får man anställning kan det antingen vara på kontrakt för en säsong eller tillsvidare, och då gäller provanställning x antal månader som med vanliga yrken.
Gott nytt år och lycka till!

Hej!.. Jag hoppas inte att du tröttna på att svara på frågorna för jag har nämligen några och antar att du kanske har svarat på såna redan..
Jag har läst Handel och administration från gymnasium, Kan prata 3 språk , just nu försöker jag kommer in på turism program på Södertörn, i hopp att kunna jobba med något resandet.. Men tanken att bli flygvärdinna är också en gammal dröm..så jag undrar..
1 hur bra engelsk måste man kunna tala?
2 ska man vara lång? är bara 162 så har hört att man måste va minst 170??
3 hur går man egentligen till vägar? T.ex hur ska man börja? var söka man osv..
Tack i förhand.. och GOTT NYTT ÅR!! :) /Soledad

Svar: Hej! Jag tröttnar aldrig att svara på era roliga frågor! 🙂
1. Man måste oftast kunna tala engelska flytande.
2. Längdkravet för att bli flygvärdinna kan variera mellan flygbolagen, men brukar ligga runt 165cm.
3. Att söka jobb som flygvärdinna är precis som att söka vilket jobb som helst. Man skickar in sin intresseanmälan till det flygbolag man vill arbetar för och hoppas att personalbehovet finns och att man anses som intressant.
Lycka till och gott nytt år!

Först vill jag säga Att jag älskar din blogg !!! 😀 Joo jag vill skaffa botox (fillers I läpparna o ett nosejob)… Joo jag undrar om det är okej att ha det som flygvärdinna ??
// Oscar 😀

Svar: Hej Oscar! Flygvärdinnebranschen är ett rätt ytligt yrke i vissa avseenden och det är många flygvärdinnor som har fixat det ena och det andra. Jag har många kollegor som har både botoxade läppar och silikontuttar. Inga problem med andra ord! 🙂

Hej!
Jag har precis kommit på tanken att det vore himla kul att jobba som tullhundsledare. Jag vet ingenting om yrket, men vad jag sett av det tycker jag det verkar superkul. Vart vänder jag mig för mer information om det, vet du det? Vet du vad för utbildning man bör ha till det jobbet?
Det vore jättesnällt ifall du kunde svara, antingen via mejl eller som kommentar på min blogg, så att jag inte missar ditt svar!
Tack på förhand! /Elvira

Svar: Hej Elvira! Flygvärdinneyrket har ingenting med tullen att göra (förutom att vi går igenom den varje dag), så jag har ingen aning om vad som krävs för att bli tullhundsledare. Däremot har jag letat upp lite info åt dig hos Tullverket.se. Läs mer HÄR och HÄR! Lycka till!

Previous Post
God Jul
Next Post
Gott Nytt 2012

6 Comments

 • December 30, 2011 at 12:14 pm
  emma

  Hej! Förstår om frågorna börjar bli tjatiga, men eftersom att du verkligen har svar på ALLT så måste jag fråga.

  Om jag söker ett flygvärdinnejobb till nå utländsktflygbolag, ex, etihad och jag blir “uttagen” eller vad man nu säger, då förstår jag att man måste åka ner dig och utbilda sig, men hur blir det med boende då? står flygbolaget för boende även då eller är det först när man fått jobbet 🙂

  Reply
 • January 2, 2012 at 7:20 pm
  Savannah

  Hej! Jag har några frågor som jag verkligen skulle uppskatta att du svarade på! 😀 Jag är en 17 årig tjej som går ettan på gymnasiet, och har länge drömt om att bli flygvärdinna! Vet att man behöver vara 21 men tänkte att det är lika bra att skaffa så många meriter som möjligt. I alla fall, jag går samhällsprogrammet med språk som inriktning, men ska nu även välja två nya kurser att läsa. Är det några speciella gymnasiekurser som ger merit och ger en lättare anställning? Undrar också om det är lättare att få anställning utomlands då jag hört att det är svårt att bli anställd i Sverige? /Savannah 🙂

  Reply
 • January 5, 2012 at 3:30 pm
  EJ

  Hej! Jag är 21 år, har jobbat som restaurangbiträde, bott och jobbat i USA ett år och jobbar just nu som butiksbiträde. Jag har varit på en första kortare intervju gällande kabinpersonal och har nu blivit kallad till den andra mycket längre intervjun. Jag har alltid drömt om att jobba som flygvärdinna och jag har verkligen allt de söker efter! Men, de pratade om en läkarundersökning man ska genomgå innan utbildningen och att vikten ska vara normal. Jag har alltid varit smal och mitt BMI ligger runt 17, så jag undrar om det kommer vara ett problem för mig? Krävs det en “stadigare” kroppsbyggnad för att vara flygvärdinna?

  Reply
 • January 18, 2012 at 12:44 pm
  Anna

  Hej!
  Hittade just din intressanta blogg och har några frågor jag med.

  När och hur vet man när flygbolagen söker personal så man kan få utbilda sig via dem?
  Jag tycker aldrig jag ser någon annons eller liknande. Jag har inte lust med att betala en utbildning vid sidan av och sen inte vara garanterad jobb.
  Och får du inte jetleg typ hela tiden?

  Kram Anna

  Reply
 • March 25, 2014 at 7:06 pm

  hej 🙂

  jag vill först säga att älskar din blogg men också har jag några frågor det är så att jag är ganska bra på matte men inte super jag har d men jag har två år kvar i skolan, 1.men är det jätte viktigt att kunna matte super bra?.2.och det andra är att jag vill jätte gärna bli flygvärdinna men är det svårt att bli flygvärdinna,
  och hur många poäng måste man ha till att bli flygvärdinna??

  Reply
 • July 14, 2014 at 10:27 pm

  Hej! Jag har precis hittat dig blogg och blev jätte intesserad av att jobba som flygvärdinna! jag är en jätte glad, abitös och energisk tjej som är 15 år och är ungefär 1.76-1,77 lång och jag pratar flytande svenska, arabiska och engelska och snart franska(som jag lär mig i skolan) jag kan dessutom lite spanska och portugisiska(som jag själv lär mig på egen hand, hade tänk börja en kurs) danska kan väl vilken svensk som helst. jag älskar språk och resor men har dock lite frågor:
  1. när man reser betalar man själv för hotell eller bjuder flygbolaget på det?
  2. när man reser får man typ ingen semester tex om man nu reser till spaninen får man inte stanna några dagar o sola och bada elelr är det direkt man ska hem?
  3. jag är jätteosäker om jag ska vill bli flyvärdinna eller forskare snälla kan du ge mig lite tips?
  4. jag har haft lite problem med flygplans mat och mår illa av lukten har alla flygplansbolag samma mat? hur kan man undvika att må illa av lukten? har det hänt dig någon gång att du kännt att det luktar för äckligt? finns det någon medecin för det?
  Hoppas du ser detta och din blogg är bäst haha// MVH Mimmi

  Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0