Att bli flygvärdinna – förkylning

Goddagens allihopa!

Idag har jag som sagt standby, men jag har en känsla av att jag inte kommer bli kallad. Vi får se hur det går med det.

Eftersom jag ändå har en massa dötid här hemma idag tänkte jag berätta om hur det är att vara flygvärdinna och förkyld. Det låter kanske som ett tråkigt ämne och för alla med god arbetsmoral är en förkylning inget hinder att gå till arbetet. Det är dock inte ett alternativ om man är flygvärdinna. Inte nog att man förmodligen kommer smitta alla ombord, passagerare som kollegor, så kommer det bli en smärtsam arbetsdag.
Många av er har säkert flugit med en förkylning eller täppt näsa någon gång och vet hur ont det gör i öronen. Vätskan som samlas i bihålorna under en förkylning gör att man inte kan tryckutjämna när man stiger/sjunker med planet. Detta kan i värsta fall göra att trumhinnorna spricker! Har man en sprucken trumhinna får man inte flyga på ca tre månader för att det ska hinna läka (plus att det är stor infektionsrisk) och då hade en eller två små sjukdagar inte varit så hemskt, va?

En sprucken trumhinna betyder även att det kommer bildas ett ärr när det läkt, och det kan försämra hörseln.

En räddare i nöden är Rinexin som är ett läkemedel som skrivs ut av läkare till de med snuva eller nästäppa, t.ex. vid allergi. Det verkar avsvällande på nässlemhinnan även där vanliga näsdroppar inte kan nå. Flygvärdinnor brukar få detta utskrivet så att vi kan flyga vid mindre förkylningar. (Man får inte ha diabetes eller diverse andra åkommor.)

Alla flygvärdinnor har nog flugit en gång med förkylning, men efter det gör man aldrig om det! Som tur är så blir man faktiskt rätt immun mot det mesta när man arbetar ombord på ett flygplan.
När man varit borta från flygbranschen ett tag och sen börjar flyga igen brukar man börja med en rejäl förkylning för att man inte är van med alla baciller.
Jag kommer ihåg min första förkylning som jag fick under min linetraining på mitt första bolag. Det gjorde så ont i öronen att jag grät!

Så tänk två gånger innan du flyger med en förkylning, även om du inte är flygvärdinna!

Flygvärdinnan

2 Comments

  1. Hur funkar det egentligen med standby? Ingår det en sådan i varje arbetsperiod/arbets”vecka”?
    Ha en fin dag! 🙂
    Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *