theme-sticky-logo-alt

Att bli flygvärdinna

0 Comments

flygvärdinna crew
U
nder min Norwegian-kurs för 5,5 år sedan.

Jag har fått många mail från läsare som undrar hur man går tillväga för att bli flygvärdinna. Jag ber om ursäkt att jag inte hinner svara på alla mail, men jag hänvisar till tidigare inlägg i bloggen under kategorin “Att bli flygvärdinna” och “Frågor & svar”. Men för att uppdatera detta ämne lite kommer lite mer tips!

Alla ni som undrar hur man söker som flygvärdinna för första gången: kolla flygbolagens hemsidor, Flygtorget eller typ Arbetsförmedlingen. Bolagen söker ibland flygvärdinnor med erfarenhet och ibland vill de ha helt nya. Utbildningen får man av flygbolaget!
Det är inga konstigheter med att söka, det är som med de flesta jobb. Skillnaden kan vara att man under intervjun ofta genomgår ett test i enkel matematik och samhällskunskap samt en muntlig redovisning i engelska (för att visa hur väl man talar språket). Ibland får man även göra ett grupparbete för att visa hur man arbetar tillsammans med andra.

Som krav brukar det se ut så här:
– lägsta ålder: 21 år
– goda kunskaper i svenska och engelska, fler språk är meriterande
– avslutad treårig gymnasieutbildning
– erfarenhet från servicebranschen/hotell/turism
– fullgod hälsa
– god syn
– simkunnig (minst 200 meter med kläder)
– längd: 160-180cm

– inneha körkort B

Att vara flygvärdinna innebär att du måste kunna arbeta bra i ett team, kunna agera snabbt och hantera många saker samtidigt. Man måste vara uppmärksam, lyhörd och våga ta initiativ. Det är ett slitsamt jobb med långa dagar, tidiga morgnar och sena nätter, men man har alltid roligt med sitt crew och slutar aldrig att lära sig!
Ett hett tips: var ödmjuk! Det är så många nyblivna flygvärdinnor som tror att de kan allt så fort de fått luft under vingarna och har siktet inställt på att bli kabinchef redan efter någon månad. Sanningen är att man aldrig slutar lära sig nya saker som flygvärdinna eftersom ingen dag är den andra lik. Man kan ha flugit i flera år utan att ha upplevt ett enda sjukdomsfall ombord och oavsett hur länge du jobbat finns det alltid någon som jobbat längre än dig. Men något som är viktigt är att alltid våga fråga om det är något man undrar över, eftersom man helt plötsligt kan stå där under en nödevakuering och önska att man ställt den där frågan som kändes dum innan.
Vill man bli flygvärdinna så är det bara att söka, och kunna hantera ett nej. Ge inte upp! Ingen lär sig flyga på första försöket. 🙂

Lycka till allihopa!

att bli flygvärdinna
En mörkhårig Lee för ca 2,5 år sedan.

Previous Post
Fly Excellent
Next Post
TFS t/r

0 Comments

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0