theme-sticky-logo-alt

ÄNTLIGEN: svaren på era frågor!!!

4 Comments

Tjena Flygvärdinnan:)
Heter Nicki och är 15 år, jag har länge drömt om flera stora drömmar sens jag var liten. Flygvärdinnan är en det är därför jag tänker ta hotell&turism linjen i gymnasiet. Och sedan jobba på resturang i 2 år som är krävande och jobba lite mer på kanske ett 3de språk^^
Min andra dröm är att han en liten hund(Brittany Spaniel) men skulle det funka in i schemat på en flygvärdinna? Kanske man kan jobba på dom där .. lite sämte bolagen så att man kan komma hem varge kväll och morgon.
Och en fråga till, mina föräldrar(speciellt min mamma) är inte så förtjust i Hotell&turism linjen. Jag vet att det kan vara svårt att hitta jobb. Men när man entligen får chansen att göra vad man vill ska man göra det även om kanske föräldrarna inte förstår?
/Nicki

Svar: Hej Nicki! Du tänker helt rätt i att välja en utbildning som ger dig jobb som sedan är meriterande för att söka som flygvärdinna. Och självklart ska du välja det du vill och inte vad någon annan tycker är rätt eller bra.
Att ha husdjur som flygvärdinna är inte alltid det lättaste. Har man en sambo som kan se efter djuret medan man jobbar och reser kan det självklart fungera, men är man själv kan det bli svårt. En hund är ett flockdjur som kräver mycket uppmärksamhet och dagliga promenader. Det  är ganska omöjligt att ha om man är själv. De “sämre” flygbolagen, som du kallar det (som inte alls är sämre), kräver ändå att du arbetar över dagen och då kan du vara ute och flyga i åtta timmar fram och tillbaka, och en hund måste enligt svensk lag rastas var sjätte timme. Det är dock synd om en hund som måste vara ensam hela dagarna.
Jag hoppas att din framtida livssituation löser sig med drömmar, flygningar och hund. 🙂

hejsan, jag undrar hur full får man vara på flyget? får man vara så full bara man är tyst och är lugn och att man bara sitter på sin plats? /mattias

Svar: Hej Mattias! Vad har du i kikarn om jag får fråga? 😉 Skämt åsido… Vi flygvärdinnor har ju rätten att neka en passagerare alkohol om vi anser att han eller hon är för onykter, stökig, utgör en fara för sig själv eller andra passagerare eller inte är i stånd att ta hand om sig själv. Skulle något hända tar det tid innan man är nere på marken igen. Hur mycket varje individ klarar av och dricka kan dock inte vi avgöra, utan vi får känna av situationen och tänka logiskt. I vissa länder blir man faktiskt inte insläppt om man är för full, så då riskerar man att få flyga hem igen (och bekosta sin hemresa själv såklart) eller att hamna i fyllecell.

Hej! Förstår om frågorna börjar bli tjatiga, men eftersom att du verkligen har svar på ALLT så måste jag fråga.
Om jag söker ett flygvärdinnejobb till nå utländsktflygbolag, ex, etihad och jag blir “uttagen” eller vad man nu säger, då förstår jag att man måste åka ner dig och utbilda sig, men hur blir det med boende då? står flygbolaget för boende även då eller är det först när man fått jobbet
:)
/Emma

Svar: Hej Emma! Tack för förtroendet. 🙂
Tyvärr måste jag erkänna att jag inte har ett svar på detta, men jag tvivlar på att man får boende betalt innan man blivit anställd (om flygbolaget nu erbjuder ett boende). Under utbildningen kan det säkert ingå eftersom du då redan har fått jobbet. En del svenska flygbolag som har sin utbildning på annan ort än sin bas brukar erbjuda boende under utbildningstiden.

Jo juste, jag kom just på lite udda frågor såhär i nyårs-tiderna, jag är helt enkelt bara nyfiken.
Det finns ju flygplan som lyfter även på nyårsafton, trots alla fyrverkerier som skjuts upp i luften. Kan alla raketer någon gång bli ett problem för ett stigande flygplan? Tror inte det är några problem för ett flygplan som ligger på 10.000 feet, så högt flyger inte raketerna.. Hoppas jag!! Men just för en stigande flygmaskin, den måste ju flyga över massssa hushåll som är ute och skjuter upp raketer, maskinen ligger ju på ganska låg höjd, i och med att den stiger.
Nu syftar jag såklart på hushåll nära flygplatserna, innan flygplanet hunnit komma upp i luften ordentligt! Är det människorna på marken som har ansvaret, eller är det upp till någon annan? Har hushåll nära flygplatser något slags förbud att skjuta upp raketer? Eller stiger flygplanen precis som vanligt?
Förlåt för att det blev så långrandigt, jag gillar att skriva mycket! :)
Gott nytt år och ha det bäst!!! :D /Isabel

Svar: Hej Isabel! Nu får jag dåligt samvete när jag ser din fråga om nyårsraketer och vi redan är inne i mars månad! Ledsen att det har tagit så lång tid att svara på din fråga!
Jag är faktistkt inte helt säker på hur reglerna är nära flygplatsen gällande raketer, men jag är nog ganska säker på att det är förbjudet att avfyra dem i närheten av flygplatsen. Flygplanen stiger ju rätt snabbt och når snart en höjd som inte raketerna når till, så det är nog ingen fara.
Gott nytt år får jag väl säga till dig med, om än lite sent. Ha det superbra! 🙂

Hej! Jag har några frågor som jag verkligen skulle uppskatta att du svarade på! :D Jag är en 17 årig tjej som går ettan på gymnasiet, och har länge drömt om att bli flygvärdinna! Vet att man behöver vara 21 men tänkte att det är lika bra att skaffa så många meriter som möjligt. I alla fall, jag går samhällsprogrammet med språk som inriktning, men ska nu även välja två nya kurser att läsa. Är det några speciella gymnasiekurser som ger merit och ger en lättare anställning? Undrar också om det är lättare att få anställning utomlands då jag hört att det är svårt att bli anställd i Sverige? /Savannah :)

Svar: Hej Savannah! (Fint namn!) Det spelar som sagt ingen större roll vad man läser på gymnasiet så länge man har en avslutad gymnasieutbildning, men läser du språk kommer du ju ha stor användning av det i framtiden, speciellt inom flygvärdinneyrket! Som alltid är det service, turism, vård och restaurangbranschen som är meriterande när man söker jobb som flygvärdinna.
Jag vet inte om det är lättare att få anställning utomlands jämfört med Sverige, men ett plus är att vi svenskar anses ha god arbetsmoral världen över. 🙂

Hej!
Intressant inlägg. Kan en tjej med slöja också uppfylla denna dröm?
Mvh, L

Svar: Hej! Vissa flygbolag har en slöja tillhörande uniformen. Jag vet faktiskt inte hur det är med flygbolag som inte har det i sitt reglemente, det är nog upp till varje bolag att avgöra. Dock har denna fråga kommit upp hos Facket och diskrimineringsombud tidigare där de sagt att så länge slöjan inte utgör en säkerhetsrisk (som t.ex. i en gruva där man måste bära hjälm) så ska det vara tillåtet att bära slöja i tjänst. Vissa flygbolag hävdar dock att slöjan utgör en brandfara och en stryprisk.

Jo, det är såhär att jag läste att man måste ha fullgod syn för att bli flygvärdinna, korrigering 1,0 (glasögon/linser) vad menas med det? :) betyder det att man kan ha glasögon och när man har dem på sig(eller linserna är synen 1,0? har jag förstått rätt? :o hehe kram! /Madeliene

Svar: Du har förstått helt rätt Madeliene! 😉

Jag är 15 år just nu, och jag drömmer om att bli en flygvärdinna.
Men jag skulle helst vilja “long haul”, finns det något flygbolag som du skulle kunna rekommendera ? :)
Har tänkt lite på TUIfly. /Hanna

Svar: Jag tycker du ska satsa på din flygvärdinnedröm, för jag är säker på att du inte kommer bli besviken! 🙂
Jag kan tyvärr inte rekommendera några speciella flygbolag, dels för att jag inte vill göra reklam för någon. Men TUI är definitivt ett alternativ!

Hej! Jag är 21 år, har jobbat som restaurangbiträde, bott och jobbat i USA ett år och jobbar just nu som butiksbiträde. Jag har varit på en första kortare intervju gällande kabinpersonal och har nu blivit kallad till den andra mycket längre intervjun. Jag har alltid drömt om att jobba som flygvärdinna och jag har verkligen allt de söker efter! Men, de pratade om en läkarundersökning man ska genomgå innan utbildningen och att vikten ska vara normal. Jag har alltid varit smal och mitt BMI ligger runt 17, så jag undrar om det kommer vara ett problem för mig? Krävs det en “stadigare” kroppsbyggnad för att vara flygvärdinna? /EJ

Svar: Hej! Det låter som om du har ett ganska bra CV för att bli flygvärdinna. Hoppas andra intervjun går vägen! (Ledsen att det tagit så lång tid att svara!)
Man kan inte alltid lita på en siffra som BMI då det är individuellt hur mycket ens kropp klarar av. Jag är säker på att det inte ska vara några problem så länge du är i fysisk god form utöver din vikt.
Berätta gärna hur intervjun gick! Jag håller tummarna!

Hej. Jag är 14år (15 i april) och jag vill verkligen jobba som flygvärdinna “när jag blir stor”! Mitt hjärta dunkar extra mycket när jag läser/ser/hör ordet flyg. Jag blir så grymt lycklig då!! Det verkar helt underbart!!
Jag har några frågor jag funderat på ett tag;
1.Om man vill bli flygvärdinna vilken linje ska man gå på gymnasiet då? Jag vet att man måste gå extra år efter gymnasieåren, men vad ska jag gå på gymnasiet för att få så stor chans som möjligt för att lyckas bli flygvärdinna?
2. Är det viktigt att av AS bra (verkligen SUPERDUPERMEGAJÄTTE bra) på språk?
3. Hur lång tid tar flygvärinne-utbildningen?
4. Måste man va smal som flygvärdinna? Jag är ca. 1,80 lång,väger ca. 60kg och är inte tjock, men absolut inte smal. Jag är lite seg som om man måste va skinny som flygvärdinna måste jag nog börja träna nu…
5. Flygvärdinnans uniform, betalar man den själv?
6. Hur länge kan man va borta som längst (alltså bo på hotell tills man flyger hem igen inom jobbet)? Hurdana är arbetstiderna?
7. Hur mycket tjänar man i genomsnitt?
Jag blir så jäkla glad när jag sitter och skriver frågor till dig, detta är verkligen något jag VILL göra. Dock är jag oroliga att jag inte är tillräkligt bra ..:/
Jag hoppas verkligen att du svara på mina frågor i bloggen eller på mail. Kram <3 /Julia Hermansson

Svar: Hej Julia! Jag förstår din dröm om att bli flygvärdinna, och det är helt underbart kan jag lova! 🙂 Jag ska svara så gott jag kan på dina frågor:
1. Man behöver inte läsa något speciellt i gymnasiet, och inget efter gymnaiset heller för den delen. Huvudsaken är att du har avslutad gymnasieutbildning.
2. Det viktigaste är engelskan (utöver svenskan eller eventuellt modersmål om man arbetar i ett annat land). Och ja, engelskan är rätt så viktig.
3. Flygvärdinneutbildningen som man får när man får anställning hos ett flygbolag är ca 2-4 veckor lång, beroende på bolagets egna kurser.
4. Man behöver inte vara smal som flygvärdinna, men ett krav är att man är i “fysisk god form”. Med det menas att man orkar med det fysiska arbete flygvärdinneyrket innebär och att man t.ex. klarar att simma 200m klädsim.
5.  Uniformen får man oftast av flygbolaget, men hos en del flygbolag har jag hört att det dras en summa på första lönen för uniformskostnader.
6. Hur länge man är borta kan variera kraftigt beroende på vilket flygbolag man arbetar för, vilken typ av flygningar man gör, osv. Arbetstiderna kan variera de med. Man kan ha både superkorta dagar eller väääldigt långa.
7. Det finns nog inte ett bra genomsnitt att gå på. Lönen varierar den med mellan bolagen. Dock brukar lönestegen öka för varje år.
Du ska inte känna att du inte är tillräckligt bra för att bli flygvärdinna! Var dig själv och så får du den kunskap du behöver av flygbolaget som anställer dig. Vill du vara förberedd för livet som flygvärdinna rekommenderar jag att du arbetar med service och människor. Det är mycket lärorikt då alla möten är olika!
Lycka till! Kram

Hejsan, jätte bra blogg verkligen! :)
Jag har en liten fråga angående ledigheten när man är flygvärdinna… när man väl är ledig kan det vara varstans i ett annat land elr så? ja menar dom dagarna du är ledig. Eller de du skriver om är de betald tid tills nästa flygning. Vart en avancerad fråga men ja hoppas du förstår.
Undrar även om kravet på engelskan är hög? vart ligger nivån?
/Petra

Svar: Hej och tack för komplimangen! Hos vissa flygbolag kan det hända att ledigheten kan vara i ett annat land då man har veckostopp. Dock får man betalt i traktamente för att vara på annan ort än hemma. Så man har alltså ledigt men betalt ändå. 🙂
Nivån på engelskakunskaperna man borde ha brukar vara att man ska kunna tala och förstå flytande.

men e det inte ett jobbigt jobb? hur många timmar kan ni sova om ni e på flygplan? :) men hur mkt tjänar du varje månad eller år ? :) /shayee

Svar: Ett jobbigt jobb skulle jag nog inte kalla det, men det kan vara lite slitsamt ibland, mest på grund av de långa dagarna eller udda timmarna på dygnet som man arbetar. Det är inte alla flygvärdinnor som har tillåtelse eller möjlighet att sova ombord. Det är endast på större flygplan som det finns “sovrum” för flygvärdinnorna.
Jag tjänar tillräckligt. 🙂

Tjänar man mer om man flyger utrikes?
Hur ser ett veckoschema ut för dig?
Är det svårt om man har familj och barn att jobba som flygvärdinna. Träffar man dom mycket, eller är man ofta borta och jobbar?
Om man jobbar inrikes kommer man hem efter varje flight då? /Julia Hermansson

Svar: Lönen varierar oftast mest beroende på om man har många övernattningar eller ej. Det behöver inte betyda att man flyger utomlands. Grundlönen är dock ganska avgörande för hur mycket man tjänar och den varierar mellan flygbolagen.
Ett veckoschema för mig är ganska svårt att beskriva eftersom ingen dag är den andra lik. Jag kan jobba allt från en enkel inrikesflygning till en long haul med övernattning eller veckostopp.
Det är inte svårt att söka jobb som flygvärdinna bara för att man har familj, men man ska vara beredd på att man är borta mycket hemifrån (beroende på vad det är för typ av flygbolag man jobbar för eller vilken typ av flygningar man gör).
Det är inte säkert att man alltid kommer hem varje dag bara för att man endast flyger inrikesflygningar, men chansen är större än om man flyger långt antar jag.

Har en till fråga, vad gör man under utbildningen till flygvärdinna? Vad lär man sig osv? /Julia Hermansson

Svar: Under utbildningen lär man sig allt man måste kunna som flygvärdinna, som t.ex. brandbekämpning, HLR (hjärt- och lungräddning), farliga gods, servering och säljtekning, team work, nödevakueringar, flygbolagets procedurer, sjukdomar, mediciner, säkerhet ombord på ett flygplan, uniformsreglemente, osv.

Hej!
Jag är en ung man på 20år(fyller 21år i början av 2012). Jag har nyligen varit på semester i Thailand i 3v och på flyget väcktes en av mina drömmar om att bli flygvärd/flygvärdinna. Jag har funderat på detta några gånger tidigare och jag har alltid kommit fram till samma slutsats, att detta är något jag gärna skulle kunna jobba med.
Men jag har några frågor.
Är 21 år kravet åldersmässigt för att söka till flygvärdinna?
Jag har hittat en utbildning på internet som verkar väldigt bra, 85% av eleverna får jobb efteråt säger dom och det är på denna sida
http://www.catofsweden.com/cabin-crew-course.html
Men då jag varit i kontakt med SAS tidigare så berättade en flygvärdinna där för mig att det bästa är att söka direkt till flygbolagen så utbildar dem dig på plats, hur gjorde du och hur går man tillväga för att söka jobb som flygvärdinna?
Både jag och min flickvän har funderat länge över yrket som flygvärd/flygvärdinna. Dock är min flickvän 161cm, klarar hon kravlängden då?
Hur är det med språk, flygvärdinnan på SAS berättade att man måste kunna ytterliggare ett språk förutom Svenska och Engelska. Dock kan jag teckensrpåk väldigt bra, men räknas det som ett språk eller måste det vara ett ”talande” språk?
Måste man vara 3 språkig för att bli flygvärdinna eller räcker det med modersmål och engelska?
Görs det några språktest vid t.ex. intervjuer och på vilket/vilka språk då?
Tack för en mycket bra sida!
Tack på förhand!
Mvh
Patrik

Svar: Hej Patrik! Jag antar att du redan har hunnit fylla 21 år nu så grattis i efterskott (och ursäkta att jag inte svarat förrän nu).
Många flygbolag har 21 år som åldersgräns. Detta är förmodligen för att man ska ha lite livserfarenhet och pondus, vilket kanske inte en 15-åring har på samma sätt när det t.ex. gäller att hålla ordning på flera hundra passagerare.
Den utbildning du länkar till är inget jag personligen rekommenderar. Precis som den flygvärdinna du pratat med rekommenderar jag alltid att man söker direkt till flygbolagen och får sin utbildning genom dem, gratis dessutom.
Längdkravet brukar ligga runt 160-165cm, men det är inget som är livsavgörande för att man ska få anställning.
Förr skulle de flesta flygvärdinnor vara 3-språkiga, men idag kommer man långt med sitt modersmål plus engelska. Att du kan teckenspråk tycker jag du ska skriva i din CV!
Det enda språktest man gör under en intervju är engelska.
Lycka till, både till dig och flickvännen!

Hej, jätte bra blogg 😀
Jag vet att många redan frågat om längden, och du svarade att gränsen är runt 160-165 cm. Jag är tyvärr 157 cm, så jag undrar hur strikta dem är med det? Kan jag inte bara ha 3 cm högre klackar? Jag har velat bli flygvärdinna sedan jag varit jätte liten, men blivit så besviken när jag fått höra om längd gränsen. Om man har bra språk kunskaper, ser väldigt bra ut och är väldigt glad och social, tror du det skulle räcka? Och nu menar jag inte bara nåra små flygplan utan jag vill också åka med större. Tack så jätte jätte mycket, hoppas du svarar. Kram o god juL! 🙂 /Mia

Svar: Hej Mia! Jag har nästan alltid även nämnt att några centimeter hit eller dit inte brukar spela någon roll. Så länge ens längd inte blir ett problem ombord (att man antingen är för kort för att t.ex. kunna stänga bagagehyllorna eller för lång för att kunna stå normalt upprätt) så tror jag inte att det spelar större roll. Det finns betydligt viktigare saker som flygbolagen tittar efter.
Kram och god jul i efterskott! 🙂 (Ledsen att det tagit sån tid att svara på din fråga!)

Hej flygvärdinnan! Tack för en super blogg! Jag tänkte bara säga att det skulle vara så himla intressant om du kunde berätta hur just du gick tillväga med att få jobbet o allt menar då inte personliga uppgifter men typ hur många gånger du sökte hur du fick ditt jobb fick du kämpa o skicka in ditt cv till flera olika bolag eller fick du napp på första osv osv.. skulle vara intressant o höra! Ha det bra, kram! /Alexa

Svar: Hej Alexa! Jag har faktiskt haft turen (eller personligheten/kompetensen?) att alltid ha fått jobb där jag har sökt. Längre än så är inte den historien, för jag har bara skickat in en ansökan när jag sett att ett flygbolag sökt flygvärdinnor och fått napp. 🙂
Ha det fint! Kram

Hej!
Hittade just din intressanta blogg och har några frågor jag med.
När och hur vet man när flygbolagen söker personal så man kan få utbilda sig via dem?
Jag tycker aldrig jag ser någon annons eller liknande. Jag har inte lust med att betala en utbildning vid sidan av och sen inte vara garanterad jobb.
Och får du inte jetleg typ hela tiden?
Kram Anna

Svar: Enda sättet att ta reda på om ett flygbolag söker personal är att hålla koll på deras hemsidor eller hos rekryteringsbolag. Utbildning får man om man blir anställd, och många flygbolag har som regel att utbildningen är gratis så vidare du inte säger upp dig inom t.ex. ett halvår. Jag tycker inte heller att du ska betala för din utbildning utan håll ögonen öppna och sök jobb istället.
Nej, jag har inte alltid jetlag eftersom det inte är alltid man flyger genom tidszonerna. 🙂
Kram

Vill bara säga wow vilken superbra blogg du har! Och så mycket information man får! Men det är dock några frågor jag ändå vill ställa. Kan man jobba för ett svenskt flygbolag men bo i t.ex London? Och hur är det med bagaget när man är flygvärdinna, har man en liten väska som handbagage eller checkar man in sin väska eller både och? Jag har ingen gymnasieutbildning men tänker plugga på folkhögskola till det men det tar två år och du skrev i ett inlägg att man ska ha en treårig gymnasieutbildning. Tror du det spelar roll om jag har pluggat upp mig till gymnasiekompetens nu vid 22års ålder och bara på två år? Tack för en riktigt bra blogg med massor av information! /Elina

Svar: Tackar tackar, vad roligt att höra! 🙂
Jag vet många som pendlar långt när de ska jobba, och även många som pendlar så långt att de har övernattningslägenheter under sina arbetsperioder. Självklart kan man bo i London och arbeta i Sverige, men tänk på att så lång pendling är slitsamt med tiden.
Som flygvärdinna har man alltid med sig sin kabinväska med alla saker man behöver för dagens flygning. Ska man på längre stopp har man även med sig en större väska. Vi checkar inte in våra väskor utan går själva ner med dem i cargo om det behövs (om det inte finns utrymme för vårt extra bagage ombord).
En avslutad gymnasieutbildning är vad många flygbolag har som grundkrav (behöver inte vara en 3-årig utbildning). Jag är inte säker på hur det är med folkhögskola istället för gymnasiet, men det är bara att testa. Får du kompetensen så borde det ju inte vara något problem.
Lycka till!

Hej! Vilken fin blogg du har, har läst massor!
Jag underar hur lång tid det vanligtviss tar från att man söker lite olika flyggvärdinna tjänster till att man faktiskt är i luften. Hur ser vanligtviss vägen ut från att man sitter framför datorn och söker till att man faktiskt jobbar som flyggvärdinna?
Tacksam för svar /Jessica

Svar: Hej Jessica och tack för komplimangen! Från det att man fått anställning som flygvärdinna tills man är uppe i luften tar det ca 3 veckor, beroende på hur lång utbildning just det flygbolaget har. Sina första flygningar gör man som en träning, s.k. line training, som sedan avslutas med en line check där man ska vara helt klar att kunna “flyga med egna vingar”.

Hejsan flygvärdinnan!
Skulle du kunna förklara hur en dag på jobbet ungefär ser ut? skulle vara tacksam för svar :) /Petra

Svar: Hej Petra! Det gör jag gärna! Jag kan förklara i korta drag och kan sedan göra ett längre inlägg om hur en dag på jobbet ser ut för en flygvärdinna. 🙂
Dagen börjar med en briefing på flygbolagets crewrum som befinner sig på flygplatsen. En timme innan avgång samlas dagens besättning och går igenom flygningen. Man tar sig sedan till flyget och går igenom vissa säkerhetsprocedurer och ser till att man fått all catering. Sedan börjar boardingen och alla passagerare ska räknas. När alla siffror stämmer, piloterna har tankat, etc. är det dags för avfärd. Men först en liten säkerhetsdemonstration! Uppe i luften byter flygvärdinnorna om till serveringskläder, gör iordning drinkstrolleys, delar ut menyer, berättar vad som serveras ombord idag, värmer mat och bröd, osv. Själva serveringen tar lite tid. Sedan ska man samla allt skräp och eventuellt gå med en drinkstrolley igen. Man delar ut taxfree-listor för de passagerare som är intresserade av att handla till hemvägen, visar film, fikar och har trevligt med sina kollegor. Ska man flyga hem igen så gör man om nästan hela proceduren, annars tar man sig till hotellet och njuter av sitt stopp i ett förhoppningsvis soligt land. 🙂

Hej flygvärdinnan! får man avända örhängen som flygvärd/flygvärdinna? Jag har nämligen ett i varje öra, eller räcker det om man tar av dem under tiden man jobbar? :) /patrik

Svar: Hej Patrik! Örhängen som kille brukar inte vara tillåtet när man arbetar som flygvärd. Det räcker dock med att du tar ut dem medan du arbetar. 🙂

Heej jag undrar om en tjej med slöja kan jobba som flygvärdinna? /jasmin

Svar: (Se svar nedan.)

Heej jag undrar om du vet om man kan vara flygvärdinna och ha på sig slöja/hijab? snälla svara /D.A

Svar: (Samma svar som innan.) Vissa flygbolag har en slöja tillhörande uniformen. Jag vet faktiskt inte hur det är med flygbolag som inte har det i sitt reglemente, det är nog upp till varje bolag att avgöra. Dock har denna fråga kommit upp hos Facket och diskrimineringsombud tidigare där de sagt att så länge slöjan inte utgör en säkerhetsrisk (som t.ex. i en gruva där man måste bära hjälm) så ska det vara tillåtet att bära slöja i tjänst. Vissa flygbolag hävdar dock att slöjan utgör en brandfara och en stryprisk.

Grym blogg! Jag har en dröm om att en dag bli flygvärdinna, därför tänkte jag fråga…. Om jag skulle vilja jobba på ett flygbolag utomlands och måste åka till landet och utbilda mig, betalar man eget boende då? eller står bolaget för det under den tiden? :) /emma

Svar: Hej Emma! Vissa flygbolag står för boende för sina anställda, men hos andra får man stå för det själv. Jag tror lite större flygbolag som t.ex. Emirates eller Qatar bistår med boende och även transport till och från flygplatsen varje dag. Någon som jobbar där som kan konfirmera/dementera detta?

Hej! Läste att du var flygvärdinna? Går på gymnasiet inriktning mode och design. Fick ett projekt/ läxa och rita kläder till flygvärdinnor. Vilket jag tyckte lät svårt, så googlade runt lite och fann din blogg! Skulle vara jättekul om du kunde svara på några frågor. Skulle vilja ha lite inspiration. 1.Vad ni har på er när du är på flygplanet 2. Om det är något plagg som ni inte har men som du gärna skulle vilja ha. 3. Måste tjejer ha kjol eller kan tjejer ha byxor? Jag behöver veta vad ni inte har för plagg, alltså ett “problem” som du egentligen skulle vilja ha på dig. Skulle vara jätte snällt om du ville svara på det här. Skulle hjälpa mig en hel del på traven! :) Du kan gärna svara i min blogg. / Erica

Svar: Japp, jag är flygvärdinna (det är därför bloggen heter Flygvardinnan.se). 😉
Vad roligt att du ska skriva om flygvärdinnors uniformer! Jag älskar uniformer!
1. Ombord på planet byter vi ut vår kaval/jacka/kappa (beroende på vad flygbolaget har för uniform) mot serveringskläder, oftast bestående av någon form av förkläde.
2. Visst skulle man ibland kanske vilja ha på sig ett par bekväma tofflor och mjukiskläder, men hur skulle det se ut?! 😉
3. Tjejernas uniform består ofta av kjol eller klänning, men det finns även flygbolag som har byxor till den kvinnliga uniformen. Ibland har de även både och så man själv kan välja.
Jag vet inte riktigt vad det är jag skulle vilja ändra på då jag trivs mycket bra i min uniform. Man känner sig fin och uppklädd, men det kanske inte är alla som tycker det är bekvämt. Du kanske kan designa en uniform som är för de mer bekväma? 🙂

Hej !
Kom över din sida av misstag men fortsatte läsa och gillar verkligen det du skriver!
Har en liten fråga:
Vet du någonting om att det vid varje flygning finns någon ombord på flygplanet som är “undercover”, säkerhetskontrollant/polis etc?
Om ja, får ni flygvärdinnor veta vem detta är ?
Med vänlig hälsning 🙂
/Hajrija

Svar: Hej Hajrija! Vad roligt att du hittade hit och valde att stanna. 🙂
Det finns inte som regel någon som är undercover ombord på flygningarna, men visst kan det hända att någon från bolaget flyger med (för ett annat syfte än att vara undercover) och kanske noterar något som de rapporterar vidare.
Det finns även något som heter DEPU och DEPA vilket betyder att en person ska deporteras till sitt hemland. En DEPU är en som flyger oeskorterad, medan en DEPA är  som eskorteras  av t.ex. en polis i civila kläder. Vi flygvärdinnor får alltid veta om vi har en DEPU eller DEPA ombord, men andra passagerare vet inte om det.

hej. jag e 15 år och jag ska börja på gymnasiet på augusti.. jag tänkte att studera som en flygvärdinna men många säger att flygvärdinnan har så jobbigt jobb å de får bara liten lön.. du e en flygvärdinna så jag tänkte att fråga dig 🙂 jag känner ingen släktingar eller vänner som jobbar som en flygvärdinna så det e faktiskt svårt att bestämma. tack så mkt 🙂 hoppas du svarar.. /shaira

Svar: Hej Shaira! Vad roligt att du vill bli flygvärdinna! Tyvärr är det inget man kan studera till utan man får den utbildning man behöver av flygbolag man får anställning hos. Därför krävs det bara att du har avslutad gymnasieutbildning när du väl ska söka jobb. Vad du väljer att studera är upp till dig, men jag skulle rekommendera dig att välja något du tycker är kul eller kanske kan ha användning för i framtiden om du sen tröttnar på ditt flygvärdinnejobb (vilket är omöjligt!). 🙂
Lycka till!

Hej!
Jag har två frågor, den ena handlar om flygvärdinneutbilningar. Som du redan skrivit är det bäst att lämna in CV till olika flygbolag,men SAS nyanställer väl typ aldrig? Min fråga är vilka frygbolag som är värt att satsa på om man bor i Stockholm? Min andra fråga är hur man tar sig till jobbet, måste man ha körkort tex? (ursäkta om den frågan var fullständigt korkad, men de flesta flygplatser ligger så långt bort bara…)
MVH
Joy

Svar: Hej! Det är svårt att säga vilket flygbolag man ska “satsa på” då flygbranschen är en väldigt osäker bransch. Jag tycker man ska ta det jobb man blir erbjuden om man vill testa på livet som flygvärdinna, för det ger alltid erfarenhet. Dessutom är det roligt att ha testat olika typer av flygningar (typ long haul, charter, reguljärt, inrikes).
Ingen fråga är korkad! Många flygbolag har som krav att man ska ha körkort, men de kräver inte att man ska köra till jobbet varje dag. Det är upp till dig om du vill ta tåg eller buss, men kom ihåg att man jobbar udda timmar som flygvärdinna vilket kan betyda att inte tågen går dygnet runt och då kan man behöva en bil.

Hej igen! Ursäkta om jag bombarderar din nyårsdag med frågor, men jag kom bara att tänka på det här simtestet man behövde göra, är det någon särskild simteknik dom vill att man kan, typ Crawl? Eller räcker det med vanligt bröstsim? Förlåt igen för alla frågor. Hoppas att du får ett underbart nyår!
P.s, din blogg är grym 🙂
Mvh
Joy

Svar: Hej Joy! Tack för komplimangen! 🙂 Det är vanlig bröstsim som krävs att man ska kunna simma minst 200 meter med kläder på under en wet drill. Dock måste man även kunna simma lite på rygg för att kunna “frakta” en medvetslös människa i vattnet.

Jobbar man alltid med samma besättning? /Jennifer

Svar: Nej, man byter ofta kollegor från dag till dag. Har man nattstopp så är det allt som oftast samma besättning under hela slingan.

Hej! Har en snabb fråga eftersom jag funderar på att bli flygvärdinna. Jag vet ju att på 60-talet var flygvärdinnorna tvungna att väga 50kg, hur är de med dom reglerna idag? /Victoria

Svar: Hej Victoria! Dessa ganska kränkande regler finns inom dagens flygbransch, i alla fall inte i samma utsträckning. Dock finns det några flygbolag som har börjat ställa krav på sina flygvärdinnor att de måste gå ner i vikt då de t.ex. har svårigheter att röra sig i kabinen.

Har lite frågor till kommande frågestund ;P
Vad tjänar en ny flygvärdinna i totalt i månaden på ett ungefär? Har inte fattat alla dehär “tilläggen” och sådär.
Och har du någon gång bott i ett annat land och jobbat som flygvärdinna där? Skiljer det sig någonting från att jobba på ett Svenskt bolag?
Jättebra blogg! /Sofie

Svar: Hej Sofie! Jag får ofta frågan om hur mycket flygvärdinnor tjänar, och som med det mesta inom flygbranschen så kan det variera kraftigt mellan flygbolagen. Även tillägg varierar, men traktamenten brukar ligga på ungefär samma eftersom det är något Skatteverket reglerar.
Jag har inte varit bosatt i ett annat land som flygvärdinna, men jag har arbetat på baser utomlands för samma flygbolag under en kortare tid. Det är mer som att vara på semester. 🙂

Hej, några frågor! =)
Måste man ha bra detaljminne som flygvärdinna? Och med tanke på konkurrensen, måste man vara något av en övermänniska och närstintill perfekt för att lyckas? Jag funderar på att jobba antingen som just cabin crew eller markpersonal. Men ibland känner jag mig osäker på om det är någon idé att satsa på då jag inte är den här perfekta människan.
Om jag ska beskriva mig själv lite kortfattat så är mina starka sidor att jag är flytande på engelska och har ganska lätt att förstå också dialektalt färgad engelska. Jag har extrajobbat inom resturang. Jag är sminknörd och mån om mitt utseende och hälsa. Som person är jag trevlig, positiv, smart, kreativ, gillar att hjälpa människor, tycker om att resa och gillar faktiskt flygplatser :) Jag har heller inga problem att vara ensam, som det väl ofta kan bli när man ska övernatta på olika ställen.
Däremot är jag inte alls bra på huvudräkning, inte jättebra på att hålla saker i huvudet och är bara 163 cm, ser yngre ut än jag är (21). Jag har en tendens att vara för snäll och jag avskyr att göra andra besvikna. Jag tycker om att prata med nya människor och har lätt för att umgås med olika sorters människor. Dock kan jag nog uppfattas som lite försiktig i nya sammanhang.
Behöver man ha läst vidare på högskola? Behöver man ha körkort?
Vad läggs störst vikt på när de går igenom sökande?
Älskar din blogg, du är fantastisk som tar dig tid att svara på alla frågor =D
/Eilenna

Svar: Hej Eilenna! Nej, man måste verkligen inte vara någon Superman för att bli flygvärdinna! Vi är mänskliga vi också. 😉
Detaljminne är kanske en fördel om man har då man ibland får några beställningar av passagerare som man ska komma ihåg medan man pysslar med annat, men det är inget krav. Dessutom går vi mycket på rutiner och procedurer.
Din beskrivning av dig själv lät ju som bra flygvärdinnematerial! Tänk bara på att man måste ha skinn på näsan och kunna ta kommando när det gäller att “upprätthålla ordningen i kabinen”. Det händer ibland att passagerare är hotfulla och då måste man kunna stå på sig.
Huvudräkning är en lite viktigare fördel, men kanske inte direkt ett måste det heller. Inom vissa flygbolag hanterar man nästan aldrig pengar då mat och dryck ingår, men bland många bolag tar man betalt och då är mattekunskaper ett plus. Under flygvärdinneintervjuer brukar man få göra ett lite enklare matteprov.
Man måste inte ha läst på högskola, men körkort är ofta en merit/krav när man söker. Vad som läggs störst vikt på är nog personligheten. Man ska kunna klara av de olika situationer som kan uppstå ombord, så som bråkiga passagerare, sjukdomsfall, nödlandningar, osv.
Lycka till Eilenna och tack för att du läser bloggen! 🙂

Hej, jag undrar om man får praoa som flygvärdinna i en vecka? tacksam för svar! 😀 /Felicia

Svar: Hej Felicia! Jag tror tyvärr inte att något flygbolag accepterar praktikanter ombord då man ansvarar för säkerheten för alla passagerarna och detta kräver utbildning.

hej ja är så glad för att kan hitta här .jag har 2 frågpr om man ska blir flygvärdina .ja är 27 år kan ja ansöke eller ?jag ska studera som apotekareh men tycker om flygvärdin /hasti

Svar: Hej! Det verkar som om du inte fick med hela meddelandet, men jag kan i alla fall svara att ja, du kan söka som flygvärdinna när du är 27 år. 🙂

Hej! Jag har en fråga angående datorer och mobiler på flygningarna.
Varje gång jag flyger tar de ju upp att under start och landning ska all elektronisk utrustning vara avstängda och de som tar emot radiosändare ska vara avstängda under hela flygningen. Sist gång jag flög satt det en person bredvid mig som hade datorn på och kollade på film. Får man ha datorn på om man har Internet avstängt?
Sedan undrar jag om man får ha på mobilen på flygplansläge under flygningen?
Tack för all information som denna bloggen ger! Riktigt bra

Svar: Hej! Precis som du skriver ska all elektronisk utrustning vara avstängd under takeoff och landning och elektronisk utrustning som innehåller radiosändare ska vara avstängda under hela flygningen. Men när man väl är uppe i luften och skylten med säkerhetsbältet är släckt är det okej att använda datorer, mobiltelefoner i flight mode, mp3-spelare och dylikt. Så ta med en bärbar dvd-spelare eller laptop nästa gång du flyger och inte vill ha långtråkigt. 🙂

Previous Post
Flygvärdinnan.se worldwide
Next Post
Liten bloggpaus

4 Comments

 • March 11, 2012 at 10:32 pm
  EJ

  Jag fick jobbet!!! Är överlycklig! Utbildningen har redan börjat och det är fantastiskt kul 😀 även läkarundersökningen gick bra. Läkaren tyckte att jag skulle träna lite mer och få lite muskler men annars är jag vid utmärkt hälsa. Jag längtar i alla fall ihjäl mig efter att få börja flyga! Vem vet, vi kanske ses där uppe 😉
  Ha det bra!

  Reply
  • March 12, 2012 at 11:06 am
   Flygvärdinnan

   Ååååh, vad kul!! GRATTIS!!! 😀
   Förstår hur glad du måste vara nu! Det första flygjobbet är fantastiskt att få. 🙂
   Lycka till så ses vi kanske i luften. 😉

   Reply
 • March 12, 2012 at 12:28 am
  Anna

  Jag förstår att det inte är något måste att bo i Stockholm om man ska jobba som flygvärdinna, men borde det inte vara besvärligt om man bor i någon liten stad långt från Stockholm och Arlanda? Jag tänker t.ex på sena kvällar då man kommer dit och slutar för dagen, men är långt hemifrån…?! Hur går det till då?

  Reply
  • March 12, 2012 at 11:08 am
   Flygvärdinnan

   Klart det är besvärligt om man inte är villig att pendla. Det är självklart upp till var och en vart man vill bo och hur långt man orkar ta sig efter flera timmar på jobbet, men så länge du kommer till jobbet i tid får du ju bo vart du vill!
   Flygbolaget kommer inte ha något överseende med att man är sen för att man bor långt bort och det är din egen uppgift att hitta boende närmare om du så önskar.

   Reply

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://flygvardinnan.se 300 0