Här kommer de utlovade svaren på era frågor!
kan du inte berätta hur en arbetsdag ser ut.Som t.e.x. vad händer om ett plan “pajjar” i utlandet måste man flyga dit en mekaniker? får ni jobba över om ett flygplan blir stående? jag vet själv när jag skulle flyga från sturup till Arlanda så var det visst något med hydral oljan i ena motorn som inte var ok, man fick helt enkelt leta reda på en annan kärra, och jag satt väl sisådär i runda slängar en och enhalv timma och fick en hundring att handla för i kafeterian på sturup. Hade man fått det med Ryan air? nee! det som är intressant tycker jag är vad som sker så att säga utanför dom “normala” rutinerna! jag kom också att tänka på att scanair en gång i tiden hade hyrt i en DC 10a som var ö känd för att det hela tiden var “strul” om jag inte minns fel tror jag expressen hade en notis om det, men som sagt det var länge sedan. i dom flesta fall tycker åtminstone jag att det funkar bra. Det finns hur mycket frågor som helst hur ofta servar man planen?
vänligen Peter.
Svar: Det blev många frågor! 🙂 Jag ska svara så bra jag kan.
Om ett plan “pajar” i utlandet, d.v.s. om något sker eller indikerar på att vi inte kan lyfta utan hjälp från en mekaniker, så får vi helt enkelt invänta en mekaniker. Har bolaget inte en egen mekaniker på just den flygplats man landat (vilket man oftast endast har på sin egen hemmabas) så får en mekaniker flygas dit. Ibland får man även flyga in reservdelar och allt sånt kan ta tid. Man gör en snabb beräkning på hur lång tid det kommer ta, sen får man göra en bedömning om man ska delaya eller cancellera flighten. Man måste även ta hänsyn till att besättningens “timmar” kan rinna ut, alltså att vi inte får jobba för länge. Då skickas besättningen på hotell så länge.
Detta brukar ju även skapa besvär och kraftiga förseningar för passagerarnas skull. Handlar förseningen om några timmar brukar flygbolaget dela ut matkuponger så att alla kan köpa sig något att äta (det gäller såklart inte alla bolag, endast de med bra passagerarservice). Skulle det ta längre tid än så kan passagerarna bli kompenserade för en extra hotellnatt.
Att ta in ett reservplan att flyga flighten är rätt svårt, då alla flygplan brukar vara igång hela dagarna. Endast riktigt stora och rika bolag har råd att låta ett plan stå på vänt.
Flygplan är lite som bilar, de kan ha sina små egenskaper. Vi flygvärdinnor och piloter brukar ha ett bra hum om hur varje maskin fungerar efter några år i bolaget och man vet vilka som tjuter under takeoff, vilka som har tröga dörrar, osv. Det finns även ibland någon kärra som ofta får teknikproblem, men bli inte rädda. Hade det varit så pass problematisk teknik att det skulle kunna vara någon fara så hade man inte använt den.
Jag har inte så jättebra koll på hur ofta flygplanen servas, men jag vet att det finns (minst) två typer av servning; en som sker en gång i veckan (tror jag att det var) och stor och grundlig servning där planet praktiskt taget plockas ned i bitar och pusslas ihop igen.
Hej! Har lite nya frågor & funderingar!
Hur många passagerare går det per flygvärdinna? Har för mig att upp till typ 50 passagreare så flyger man ensam flygvärdinna? Vill jättegärna bli flygvärdinna men tkr det låter som ett så otroligt stort ansvar att vara själv på ansvaret för passagerarna?
Det vore intressant att höra lite mer om de olika klasserna på flygplanen, 1:a klass, ekonomi, business osv. Vad är skillnanderna egentligen? Och anses det “lyxigare” att arbeta som flygvärdinna i första klass? Får man börja flyga det direkt ( om flygbolaget har 1:a klass) eller arbetar man sig uppåt på något vis typ?
Jag är ofta inne på Flygtorgets hemsida, i forumet och läser. Slås alltid av hur mycket gnäll, skitsnack och vilken dålig stämmning det alltid är bland kommentarerna! Varenda tråd uratar ju och folk skriver de ena och de andra och bråkar hit & dit. Är det så att de anställda på de olika flygbolagen ofta har en dålig ton mot varandra eller vad är din uppfattning?
Finns det några bolag som anses som finare och mkt lyxigare än andra? Ex Qatar airlines eller Emirates airlines har jag hört ska anses som några av de finaste?
Tack för en superbra intressant blogg! Alltid lika kul att läsa på om vad yrket innebär!
/Katrin
Svar: Hej Katrin!
Det är nästan som du skriver att det går ett visst antal passagerare per flygvärdinna, men det är faktiskt antal flygplansstolar per flygvärdinna som räknas. Det betyder alltså att om ett flygplan har 300 stolar ska det vara ett visst antal flygvärdinnor ombord (6st), även om det endast är 40 passagerare ombord. Enda gången som man kan göra ett undantag är om man saknar en flygvärdinna och det absolut inte finns någon extra. Då får flygbolaget göra en förfrågan till Luftfartsverket (LFV) och be om lov att flyga med en flygvärdinna mindre. Det måste dock fortfarande finnas en flygvärdinna per 50 passagerare, annars får man ta av passagerare så att antalet stämmer. Tough, but true. Detta är inget som får göras allt för ofta.
Denna regel innebär även att man på mindre plan kan arbeta helt ensam ombord. Och ja, det är ett stort ansvar.
Skillnaderna mellan ekonomi-, business- och first class är självklart komforten. Ju mer man betalar för sin biljett ju mer erbjuds man ombord. Detta kan skilja sig mellan bolagen, men i first class och business class ingår som regel all mat och dricka (och då är det riktigt bra mat och champagnen flödar!l). Det är mer benplats (och ibland kan sätet fällas ned till en säng) och man har egen tv. Man får filt, kudde, tofflor, necessär, snacks, you name it! Man slipper även störas av ekonomi-passagerarna och man får bättre uppassning av flygvärdinnorna eftersom de arbetar i endast business/first class.
Man brukar även få boarda planet tidigare och slipper köa med alla andra.
Jag brukar aldrig vara inne på Flygtorgets hemsida, men jag har hört att det skvallras och kivas en del där. Ett tips är att inte tro på allt som skrivs där.
Stämningen mellan olika flygbolag är allt som oftast bra. Det är en oskriven regel att man hälsar på andra flygvärdinnor när man går förbi varandra på flygplatsen, men det finns ju vissa bolag som tycker att de är finare än andra och inte kan unna ett mindre glammigt bolag ett hej.
Är det tillåtet av alla flygbolag att ha en pojkvän/flickvän under tiden man arbetar för de, eller finns det bolag som förbjuder sånt? Och hur blir det om man t.ex blir gravid?
// Ickra
Svar: Hej Ickra!
Jag har inte hört talas om något flygbolag som förbjuder att man har pojkvän/flickvän, men det finns säkert några som tar det i beräkningen när man är på anställningsintervju. Men självklart är det tillåtet!
Reser man som passagerare och är gravid är det ingen fara att flyga, så länge man inte är allt för långt gången. Trycket under en flygning kan ju faktiskt sätta igång en förlossning om man är allt för nära inpå. Men man kan flyga tills det nästan är dags att föda (ca. 2 veckor innan) bara man har ett läkartillstånd.
Vad gäller oss flygvärdinnor så är faran större. En flygning hit och dit är självklart ingen big deal, men eftersom vi utsätts för tryckförändringar dagligen (och ibland flera gånger om dagen) så kan det i värsta fall orsaka missfall. Därför har många flygbolag en gräns vid ca tre månader (alltså när man är i 12:e veckan) och efter det blir man groundad. Groundad innebär att man antingen får arbeta i marktjänst (“on the ground”, därav ordet groundad), så som i incheckningsdisken, eller att man får gå hemma. Går man hemma får man självklart fortfarande betalt.
Rätt lyxigt alltså att bli gravid som flygvärdinna! Det innebär även att det inte är så populärt att bli gravid när man precis blivit nyanställd.
Visste ni förresten att manliga piloter oftast får döttrar? Man vet inte vad det beror på än, förmodligen har det väl något att göra med den dagliga strålningen man utsätts för uppe i luften.
Jag har suttit och läst lite i din blogg nu…. Som fd flygvärdinna är det alltid kul att drömma sig tillbaka ;). Men vilka skillnader!!! Jag jobbade åt Etihad, och vår minimicrew var helt beroende på antal dörrar. Alla skulle vara bemannade, så flög man med 6 dörrar så var det 6 flygvärdinnor som gällde… Ja, fast vi flög ju med runt tio på a-330 ändå för servicens skull. Bara en sak…. Så mycket mer! Blev alltid lika förvånad på tex Lufthansa som flyger a320 med tre pers!!!!!!! Vi var fem… Som full crew då. Men alla tyckte det var för lite och jag tippar på att det numera är sex…. Allt för en bra service ;).