Travel tips

Jag har tidigare gett tips på hur man packar smart inför en semester, vad man borde ha med sig ombord på ett flygplan, osv. Nu tänkte jag ge lite allmänna resetips för att få en så lyckad semester som möjligt.
Det bär ju av mot Miami för min del om mindre än två veckor och varje gång jag ska resa någonstans så finns det vissa saker jag prioriterar. Jag har lärt mig av mycket resande, både privat och i jobbet, att några saker är värt att tänka på. Sen är vi ju alla olika så tipsen kanske inte passar de som prioriterar andra saker än mig på en semester.

Location – För mig är det viktigt att inte behöva lägga för mycket tid på att ta sig till och från sitt hotell så fort man ska någonstans. Under semestern vill man njuta och uppleva saker och inte behöva spendera för mycket tid på en buss, i en bil/taxi, på ett tåg eller liknande. Ju längre bort från centrum eller välbesökta platser ett hotell ligger desto billigare är det. Detta luras man ibland av när ett fint lyxhotell erbjuder bra pris och allt ser okej ut, men när man kommer dit ligger det ute i tjottahejti.

Hotellklass – detta vet jag att inte alla prioriterar lika mycket som jag. Jag brukade också resonera att “jag ska ändå bara sova på hotellet” och köra på något billigt som verkade någorlunda okej. Detta har jag dock bittert fått ångra flera gånger då billiga hotell ofta kan vara ofräscha, lyhörda, ha obekväma sängar, osv. Så det har snarare varit en mardröm varje natt.
Nuförtiden lägger jag hellre lite mer på ett fint hotell eftersom hotellet för mig också är en del av semestern och upplevelsen. Kanske har jag blivit bortskämd av att alltid få bo på fina hotell genom jobbet, eller så är det för att jag har fått uppleva den stora skillnaden mellan ett trestjärnigt hotell på Kos och ett fyrstjärnigt på Hawaii.

Antal stjärnor – när det kommer till att ha ett bra hotell har jag även lärt mig att antal stjärnor som hotell har graderas mycket annorlunda från land till land. Hur många stjärnor ett hotell har beräknas utefter faciliteter och annat som hotellet erbjuder, men bara för att det finns hårtork och värdeskåp på rummet betyder det inte att du kommer känna dig som en kunglighet. Tvärtom kan man ibland vara orolig om man ens kommer vakna upp nästa morgon igen. Detta betyder att jag t.ex. aldrig kommer bo på ett trestjärnigt hotell i USA igen…

Betala för bagage – många bolag tar extra betalt för att checka in bagage. Och även om det ingår incheckat bagage varierar antal kilo som man får checka in. Det är alltid dyrare att betala för incheckat bagage på plats när du kommer till flygplatsen och reser man lång kommer iallafall jag garanterat behöva checka in en väska som ligger nära maxvikt redan på utresa.
Jag har även fått lära mig den hårda vägen att man innan ska ta reda på hur många kilo väskan får väga som mest, då denna maxvikt kan variera från typ 18-25kg. Och (beroende på bolag) kostar varje extrakilo väldigt mycket jämfört med vad en extra incheckad väska hade kostat.

Mat ombord på flyget – Jag tar alltid med något eget att äta. Jag har flugit med flygbolag där du knappt orkar äta allt de serverar (och som är inkluderat eller redan betalt för), medan jag senast i januari flög en 12-timmarsflight där man fick två sorgliga måltider serverade och satt hungrig större delen av resan.
Om du inte beställer mat när du köper biljett (eller om det inte ingår) så räkna inte med att det finns särskilt mycket (eller gott) att köpa på efterhand ombord.

Transit – bokar man en flygresa med transit (connection flight) ska man se till att det är samma flygbolag eller att flygbolagen samarbetar med varann ifall man skulle missa sin flight. Om de inte gör det och man pusslat ihop sin resa själv kan det hända att man missar sin connection och inte får ersättning eller blir ombokad till nästa flight.

Transfer – ta reda på hur man tar sig lättast/billigast/bäst från flygplatsen till hotellet. Vissa hotell erbjuder kostnadsfri shuttlebuss eller transfer till extra kostnad, medan ibland är det smidigast att ta en taxi. Som turist på en flygplats blir man dock lätt lurad och får betala överpris för en taxi om man inte har koll på vad som är normalpris. Vissa flygplatser har anslutande tåg och det är ofta billigt, men tänk på att det kan vara jobbigt att släpa allt sitt bagage på ett tåg.

Incheck/utcheck – detta gäller både på hotellet och flygplatsen. Kolla upp hur lång tid innan man senast måste checka in till sin flight och tänk på att det kan va kö i säkerhetskontrollen och lång att gå till sin gate.
På hotellet brukar standardtid för incheck vara runt 15:00 och utcheck runt 12:00. Anländer man sent kan det vara en god idé att meddela hotellet detta innan ankomst och samma sak om man önskar checka ut lite senare sin sista dag. En del hotell erbjuder gratis senare utcheck om det bara handlar om någon timme (och rummet inte är bokat precis efter).

resetips
Utsikten från vårt hotellrum i Las Vegas förra våren.

Flygvärdinnan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *