Hej! Verkligen superbra blogg som ger svar på allt!
Jag är en otrolig flygplansnörd och jag kan sitta i timmar och bara följa vita streck på himlen, för att inte tala om känslan jag får i hela kroppen på arlanda. Jag skulle hemskt gärna vilja bli flygvärdinna och skulle vilja höra lite vad du tror om min chans. Jag har precis gått ut tvåan på gymnasiet, har jobbat inom äldrevård och på dagis samt på ett café, jag talar flytande svenska, engelska och mycket god franska, har läst det i 6 år. Tror du att jag kommer lyckas?
Kram!! /Emma
Svar: Hej! Tack så mycket, jag försöker så gott jag kan! 🙂
Va roligt med en till flygplansnörd! Jag kan bara säga att du har alla chanser att bli flygvärdinna! Så fort du har åldern inne så har du redan ett superbra CV! Lycka till!
Hej! Jag kom på en fundering, när man arbetar som flygvärdinna på långflygningar och kanske är borta upp till sju dagar i sträck, har man då betalt dygnet runt? Iom att man sover borta åså eller hur fungerar det? Undrar också hur det funkar om man är borta några dagar, arbetar man inte alla dagar då utan kanske är ledig två dagar i väntan på att flyga hem igen? Men ändå har betalt under den lediga dagen? Hur stor skillnad är det på att flyga långresor och kortare resor? Tänkte på utbildning, skillnad på personal osv. Hur många flygvärdinnor jobbar om det är ett plan med ca 250 passagerare? Finns det säng i flyget där flygvärdinnorna kan sova eller jobbar man i ett sträck på en långflygning?
Många frågor på en gång nu blev det Tack!
/Katrine
Svar: Hejsan!
När man är borta så många dagar i sträck så handlar det ofta om charterflygningar. Då flyger man ner passagerarna och stannar sedan där, är ledig en vecka och flyger sedan hem samma eller andra passagerare (som kommit en vecka tidigare). Under denna lediga tid får du göra vad du vill och har fullt betalt, alltså din månadslön plus traktamente. Traktamentet är skattefritt och summan varierar beroende på vilket land du befinner dig i. Denna summa baseras på landets valuta och hur dyrt det är att leva där, då traktamentet ska täcka “ökade levnadskostnader” (man måste ju handla mat, osv. när man är bortrest). HÄR hittar ni en lista på utlandstraktamenten enligt svenska Skatteverket. Hotell och transport till och från flygplatsen är bokat och betalt av flygbolaget.
Skillnaden i utbildning på att flyga långa flygningar (long haul) eller kortare flygningar (short haul) är inte särskilt stor. Utbildningen man får handlar till största delen om säkerhet och första hjälpen, och det är ju ingen skillnad på hur långt man flyger. Det som skiljer sig är serveringsdelen, alltså hur ofta man går ut med serveringstrolleyn och vilken mat som serveras.
På long haul-flygningar används större flygplan (små flygplan kan inte flyga så många timmar i sträck utan att tanka) och där finns ofta sängar till flygvärdinnorna. Då sover man i omgångar och turas om att hålla ett öga på passagerarna.
Vissa flygbolag har en flygvärdinna per nödutgång ombord medan andra räknar ca en flygvärdinna per 50 passagerare (eller rättare sagt per 50 säten ombord).
Fortsätt fråga! Det är så roligt att svara på era intressanta funderingar. 🙂
Hej, jag har en kanske lite konstig fråga, jag undrar vad som händer om man inte har bältet på sig under start och landning? Är det som i en bil att det inte händer något, att det bara är för säkerheten eller så?
Kram! /Anna
Svar: Hej Anna! Precis som i en bil så händer det inget om du inte har bältet på sig under start och landning, men skulle piloterna vara tvungna att tvärbromsa (ex. om ett rådjur springer ut vilket har hänt) så sitter man inbäddad med huvudet i stolen framför i bästa fall. I värsta fall flyger man genom kabinen och skadar fler än sig själv. Samma sak vid takeoff om piloterna är tvungna att avbryta.
Det många inte tänker på är att när flygplanet nuddar marken vid landning så kör man i över 300km/timmen. Det är snabbare än en bil på motorvägen och ni vet själva vilka skador ett totalstopp i 110km/timmen kan se ut. Jag ser dagligen passagerare som låter sina barn stå upp i sätet vid start och landning eller som spänner loss sig så fort hjulen rör landningsbanan.
I luften ska man ha på sig säkerhetsbältet av en annan orsak, nämligen turbulens. Vid riktigt kraftig turbulens flyger man upp i taket och kan skada sig rejält om man inte är fastspänd.
Kom ihåg: safety first!