Vad vill ni veta? Jag svarar!

Hej, jag satt på lfyget en gång och så var det en äldre dam som frågade en flygvärdinna om hjälp me att sätta uåå väskan och han svarade att det får dom inte göra för det kan ge ryggskador osv. Jag tänkte höra om detta stämmer? :) Jag har personligen inget problem med det och tycker det är en bra regel för att skydda dom som jobbar som flygvärdinnor/värdar. /Maria

Svar: Hej Maria! Det finns ingen direkt regel som säger att man inte får hjälpa passagerarna med bagaget, utan det är lite upp till var och en. Vissa kabinchefer brukar uppmana flygvärdinnorna att vara rädd om sina ryggar för det är inte bara en tant om dagen som kommer med ett bagage som är för tungt för henne att lyfta, utan det är flera stycken varje dag!
När jag var ny brukade jag springa fram till varje passagerare som verkade ha problem med att få upp sin väska i hatthyllan och erbjuda mig att lägga upp det, men efter några veckor kändes det ordentligt i ryggen. Då insåg jag att det är bäst att låta bli för min rygg ska orka livet ut.
Många tror att vi flygvärdinnor finns där för att lyfta passagerarnas överviktiga handbagage, men så är det faktiskt inte. Vi hjälper självklart till att hitta plats åt bagagen, men det finns en maxvikt som ska följas och kan man inte lyfta sitt eget bagage så får man faktiskt checka in det.
Snällt av dig att se saken på det sätt du gör för det händer då och då att passagerare blir sura för att vi inte vill bryta ryggen av oss för just deras skull.

En fråga som dök upp nu..betalar man själv för att tvätta sin uniform på kemtvätt? Eller står flygbolaget för det? Måste man alltid tvätta den på kemtvätt? =) /Katrin

Svar: Många flygbolag betalar ut en summa på lönen varje månad som ska gå till bl.a. kemtvätt, sömmerska och andra uniformsutgifter. Andra bolag låter sina anställda skicka in kemtvättskvitton för att sedan sätta in motsvarande summa på nästa lön. Och så är det självklart vissa som får betala det själva.
Man måste inte lämna in den på kemtvätt, men ibland är uniformen gjort av ett material som inte tål vanlig maskintvätt och då har man inte mycket till val.

Jag är 20 år och det känns rätt trist och vänta ännu ett halvår till och ha åldern inne om jag t.ex ska söka utbildningen i Malmö eftersom jag bor i Skåne och sedan vänta några månader på att utbildningen ska börja.. Man kanske skulle kunna chansa och söka ändå?
Vet du några speciella sidor man kan söka flygvärdinne-jobb? Exempel på hur et CV elr ett personligt brev ska se ut osv? Alla tips är bra tips!
Tack så mycket! /Suzanne Jasmin

Svar: Jag tycker du ska chansa och söka! Kolla flygbolagens hemsidor eller håll ett öga på platsannonserna på Flygtorget.
CV och personligt brev ska se ut som för vilket jobb man än söker; rada upp dina tidigare arbeten, gymnasieutbildning, vem du är som person, osv. I ditt personliga brev är det bra om du nämner att du är flexibel, stresstålig, social, har lätt för att lära, etc. Kom ihåg att även B-körkort är meriterande!

* Om jag vill ha Arlanda som bas och vill ha flygningar över hela världen, har du några exempel på bolag som har arlanda som bas? Jag har sökt och sökt men hittar inte många förutom SAS som har det:( Kollade arlanda och flygtorgets hemsidor men blev inte klokare.
* Det står ju att man ska ha gymnasiekompetens, betyder det ett godkänt slutbetyg? Jag har nämligen ett samlat slutbetyg men genomgått hela 3-åriga gymnasietiden.
* Flyger du själv över hela världen?
* Har du tips på något bolag som du själv kan rekommendera som du vet är bra om man vill ha arlanda som bas?
* Reguljärt eller charter? Har sökt till thomas cook inför vintersäsongen men har en känsla av att reguljärt skulle vara roligare.
Tack än en gång för en otroligt bra blogg och är jättekul att du uppdaterar så ofta! 🙂
/Johanna

Svar: Hej Johanna!
HÄR hittar du en lista med flygbolag som flyger från Arlanda. Dock är det inte alla på listan som har bas där.
En avslutad gymnasieutbildning brukar det stå som krav när man söker jobb som flygvärdinna. Om det innebär godkända slutbetyg är nog upp till varje flygbolag, men självklart är bra betyg lite mer meriterande än icke godkända.
Det är sällan ett flygbolag flyger över hela världen, men jag flyger i alla fall till delar av Europa, Afrika, Asien samt Nordamerika.
Jag kan tyvärr inte rekommendera något speciellt bolag då jag  inte vill göra reklam för några flygbolag. Det finns bolag som flyger både reguljärt och charter och då får man testa båda. För det är helt olika koncept och båda är jätteroligt! Jag kan rekommendera att testa på en säsong av charter så att du i alla fall har testat det. Sen är det nog skönt att övergå till reguljärt om man vill ha det lite lugnare eller komma hem lite oftare.
Lycka till och låt mig veta hur det går! 🙂

Flygvärdinnan

2 Comments

  1. hej!! 😀
    jag har funderat länge på att bli flygvärdinna. men jag skulle gärna vilja veta vad som krävs. alltså utbildning, kunnighet, måsten m.m. jag går själv sam- ekonomi, tror du att jag måste lägga ner 20 000 kr på en utbildning eller kan söka jobbet efter gymnasiet? (såklart efter jag är 21)

    Kram Frida 🙂

  2. Hej!
    Jag vet inte om kommentarsfältet här är rätt ställe att fråga på, men jag ställer frågorna i alla fall:
    Vilket flygbolag jobbar du för? Måste man ha arbetat länge på flygbolagen för att få jobba på deras longhaulflighter?
    Virgin Atlantic Airways t.ex. har bara långflygningar, så där är det ju en självklarhet, men andra stora europeiska flygbolag – hur fungerar det? Sker valet av flygningar slumpvis, eller måste man ha en viss tids erfarenhet för att få flyga till andra världsdelar?

    Ha det bra!
    Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *